Mit csinálj, ha elhagytad az összes bankkártyádat?

Bori, ha a bankkártyád megvan, mindened megvan! Ha a bankkártyád megvan, mindened megvan.Ezzel nyugtattam magam, amikor pakoltam az egyik indonéz utam előtt. Azt hiszem, az életnek zseniális a humora. Két nappal később, már Balin, elhagytam a kártyám, és pénz nélkül maradtam.

Ezt a történetet meséltem tegnap is az egyik előadásomon, amikor a kérdésidőben az első kérdés az volt, hogy mi lett a bankkártyával. Rájöttem, hogy soha nem meséltem el, hogyan jutottam végül pénzhez, pedig ezt igencsak fontos tudni egy utazónak.

A pénzem kimentése

Mivel biztos voltam benne, hogy egy ATM-ben maradt a pénzem, a legelső dolgom az volt, hogy a számlámon lévő teljes összeget biztonságba helyeztem egy másik számlán. Így sem tudtam hozzájutni, és a kártyámat is le kellett végül tiltani, de tudtam, hogy nem tudnak vele visszaélni.

A bizalmas

Arról sem beszéltünk még, hogy nekem van egy bizalmasom (a.k.a. Anyu), akinek egy nagy paksaméta  papírost hagyok itt, amikor elutazom. Ebben benne vannak a vízumaim és az útlevelem fénymásolata, a biztosításom egy példánya, valamint a netbankomhoz a hozzáférési adatok (nem véletlenül hívom ezt a pozíciót bizalmasnak…).

Végül csak egy SMS-t kellett neki írnom, hogy az összes pénzemet utalja át egy másik számlámra és egy nagyobb összeget magának, amit vegyen le készpénzben, és juttassa el hozzám. Miután ez megtörtént, lassan kezdtem megnyugodni.

A Western Union

Alapból az volt a baj, hogy Gili Air nagyon pici sziget, ahol akkoriban egy bankautomatán kívül nem volt semmi. Ha mondjuk máshol ért volna ez a balszerencse, akkor nem lettem volna ilyen pánikban, hiszen minden országban van Western Union. Miután elhagytam a szigetet, eljutottam Ubudba, ahol árgus szemekkel figyeltem az utcákat és a tipikus sárga logót. Amint megláttam az elsőt, már tudtam, hogy nagy baj nem lesz. Még sosem használtam, így nem pontosan tudtam, hogy mi a teendő, de a bizalmasom hamarosan kiderítette, hogy mi a menete a pénzküldésnek.

A pénzküldés menete

Első lépésben a bizalmasodnak kell bemennie egy helyre, ahol létezik Western Union (pl. pénzváltók, bankok) és meg kell adnia az adataidat, valamint azt, hogy hol fogod felvenni a pénzt. Elég, hogyha várost adsz meg, nem kell pontos fiókszámot vagy címet megadni. Bárhol fel tudod venni, ahol kint van a Western Union logó.

Hogyha nálam szerencsétlenebbül jársz, és mindeneted elhagytad, az okmányokat is beleértve, akkor lehet kérni teszt kérdést, amolyan jelszót, amivel tudod magad igazolni.

Nekem egy nap alatt meg is érkezett a pénz, amint meg tudtam mondani a bizalmasomnak, hogy melyik városban vagyok. Küldött egy számot, amit magammal kellett vinnem, és az útlevelem felmutatásával már számolta is a kisasszony az összeget.

Ennyire egyszerű volt az egész. Soha nem értettem, hogy mire jó ez a szolgáltatás, de ugye a saját bőrén tanul az ember. Azt mondom, ti inkább ne hagyjátok el bankkártyátokat, de ha ez mégis megtörténik, akkor nyugiiii, a problémát nagyon gyorsan lehet orvosolni! :)

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon