Mennyire veszélyes Kolumbia nőként?

Vendégszerzőnk szabadúszó marketing szövegíróként tűzte ki célul, hogy felfedezi magának a világot. Sőt, azt is, hogy élményeit nem tartja meg magának, hanem megosztja másokkal is úgy, ahogy vannak – őszintén, filterek nélkül. Ezúttal a Kolumbiába készülhettek vele.

A nevem Vadóc Utazó, azaz Hofmeiszter Dorottya. Az írás és az utazás a szenvedélyem, gyerekkorom óta járom a világot, amikor csak tudom. Természetemnél fogva kíváncsi vagyok, ezért nem csak látni vágyom a világot, de megérteni, megismerni és átérezni is. 

Tudni és tudatni akarom, hogy mi rejlik az online világ filterezett fotói mögött. A valóságra vagyok kíváncsi és ezt szeretném másoknak is megmutatni. Szeretném, ha minél több ember válna turistából a világra nyitott, érdeklődő utazóvá – ezért is kezdtem el blogot vezetni és saját instagram oldalam is van.  

Az első nagy utazásom a családommal Egyiptomba vezetett idestova 20 éve, az emlékek pedig olyan élénken élnek bennem, akár a fényképek. Az egyetemi évek alatt jártam Spanyolországban, eljutottam Párizsba és Isztambulba is. Rájöttem, hogy az utazás olyan élményekkel gazdagít, ami egy életre velem marad, olyan tapasztalatokat gyűjtök, ami az egész világról és a saját magamról alkotott képet is megváltoztatja. Kolumbia az egyetemi évek alatt, egy kiselőadásom alkalmával kezdett el érdekelni – majd el is jutottam oda.

Kolumbia női utazóként

Bár Kolumbia nem olyan, mint Svájc, azért nem is Afganisztán. Ma már béke van. Egyre több kalandvágyó és természetrajongó veszi nyakába az országot, és gépfegyveres gerillák és katonák sem járják a vadont, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lennének valós veszélyek. Ha téged is érdekel az ország, félned nem kell, viszont készülj fel! 

Egészen más vakon (és tudatlanul) félni az ismeretlentől és más úgy utazni, hogy fel vagy készülve bizonyos eseményekre és helyzetekre. A húgom és én megjártuk Kolumbiát és egyszer sem kerültünk meleg helyzetbe. Nyitva tartottunk a szemünket és kerültük a veszélyes helyeket. Elég sok külföldivel is találkoztunk az utunk során – főleg franciák, németek, osztrákok és persze spanyolok kíváncsiak a vadregényes latin-amerikai országra. Számomra óriási élmény volt és sok szép emléket a mai napig álmodozva emlegetek.

Miért vágtunk neki a veszélyek ellenére? Szerintem ez olyan, mint a búvárkodás cápákkal, vagy a hegymászás. Egy fantasztikus, életre szóló élményért letérsz a biztonságos terepről úgy, hogy közben azért felkészülsz. Hiszen egy repülőből is életveszélyes kiugrani, kivéve, ha van nálad ejtőernyő.

Hogyan készültünk fel Kolumbiára?

Bár az első tengerentúli utunknak vágtunk neki, öt hét bőven elég volt a felkészülésre. Jó pár év utazási tapasztalatát tudhatjuk a hátunk mögött, így nem féltünk attól, hogy elveszünk a világ másik felén. Azt javaslom, hogy harmadik világba csak akkor merészkedj, ha hozzánk hasonlóan elég sokat utaztál már önállóan legalább Európán belül, és az sem árt, ha jártál már kevésbé megszokott helyen, például a Balkánon vagy Grúziában. 

Konzuli szolgálat

Nulladik lépésként én mindig megnézem a beutazási feltételeket a konzuli szolgálat weboldalán, még a repjegy megvásárlása előtt. Itt megtalálhatóak a hivatalos szervek weboldalai is, ahol lehet tájékozódni a beutazási szabályokról és plusz információkkal is segítik az utazókat (vízum, iratok, vírushelyzet, kötelező regisztráció, biztosítás, oltások, egyéb szükséges dokumentumok és tennivalók beutazás előtt).

Jelenleg a magyar külügyminisztérium nem javasolja az utazást Kolumbiába. A konzuli szolgálat az utazásom idején és e sorok írásakor is sárga kategóriába sorolja, azaz “Fokozott kockázattal látogatható ország”. Az én tapasztalatom az, hogy a konzuli szolgálat rengeteg olyan államot minősít sárgának, ami amúgy teljesen biztonságos. Jelenleg például Bosznia-Hercegovina, Indonézia és Ciprus is sárga. Mindhárom ország biztonsággal látogatható. Boszniában, illetve Cipruson magam is jártam és teljesen indokolatlannak találom a sárga besorolást. A pirossal jelölt országokba viszont tényleg veszélyes lehet elutazni!

Előfordulhat az is, hogy egy országnak csak egy része veszélyes. Ha te meg sem fogod közelíteni utazásod során a veszélyes zónát, akkor nem kell azonnal elvetni, mint úti célt. Éppen a beutazásunk előtt 2 héttel volt egy katonai csihi-puha Bogotá egyik szegletében, így be sem mentünk a városba. A reptér közelében szálltunk meg és már a 2. napon tovább utaztunk a 400 kilométerre fekvő Salentóba. A történések helyszínétől legalább 20 km-re tartózkodtunk a megérkezésünk napján, vagyis teljesen biztonságos helyen. 

Érdemes kérdezősködni Facebook csoportokban is, de ne feledd, hogy független utazók szubjektív véleménye és tapasztalata nem garantálja a biztonságod. Kezeld ezeket a helyén! Csak a meglátogatni kívánt ország hivatalos szerveinek információban bízhatsz meg 100%-ban. 

Megkérdeztem egy tapasztalt utazót

Egy tapasztalt ember, akiben megbízol, óriási segítség, ha utazol, főleg, ha járt már abban az országban / régióban, ahova készülsz.

Következő lépésként én is kikérdeztem egy volt egyetemi évfolyamtársamat. Évek óta túravezetőként dolgozik és a magánéletben is sokat utazik, többször járt már Dél-Amerikában. Ő rengeteg hasznos tanácsot adott azzal kapcsolatban, hogy mire vigyázzak, mit vigyek / ne vigyek magammal, hol tartsam a pénzt, mire ügyeljek, ha csomagot adok fel a repülőn és így tovább.

Megkérdeztük a helyieket

A megérkezést követően a szállásadóinknál, egyes helyeken pedig a túravezetőknél informálódtam. A legjobb és legbiztosabb, ha helyben érdeklődsz az ott élőktől, nekik van igazi helyismeretük. Kerek perec tedd fel a kérdést – mit javasolnak, hova menj és mit kerülj el inkább.

Felfrissítettem a spanyol nyelvtudásom

Az emberek Kolumbiában, és úgy általában Latin-Amerika egészében nem beszélnek angolul. Ezt úgy képzeld el, hogy a yes szó a maximum, amit megértenek. Tényleg. Én verbális vagyok, az activity nem az erősségem. Tudom, hogy sok világutazó bármilyen országban elboldogul néhány szóval, de nem én. Ha te is így vagy vele, inkább állj neki spanyolt tanulni – életmentő lehet. Mi rengeteg helyzetből azért jöttünk ki jól, mert megértettem a rendkívül lelkesen segíteni próbáló helyieket.

És ha már itt tartunk: van egy jó hírem Kolumbiával kapcsolatban, ami Dél-Amerikában máshol nem igazán jellemző: nem akarnak átverni és pénzzel lehúzni. Mindenki iszonyúan kedves, mosolygós és segítőkész. Persze, azért mindig odafigyeltem, hogy mennyit fizetek és hogy jól adtak-e vissza. Az ördög, ugyebár, nem alszik.

Milyen szabályokat kell betartani, ha nőként Kolumbiába utazol?

Menj a turisták által látogatott helyekre

Ha Európán belül utazom, előszeretettel keresem a járatlan tájakat, városokat, a harmadik világban azonban más a helyzet. Itt a turistás hely egyenlő a biztonsággal.

A turisták által látogatott helyszínekről sok információ érhető el az interneten. Minél több leírást, képet, videót találsz a látnivalókról (lehetőleg angolul), annál jobb. Persze ezekben sem bízhatsz meg 100%-ban, mert a turisták hajlamosak csak a szépről beszámolni – mi így jártunk Santa Martával, amiről később még írok.

Jó jel, ha a helyi attrakcióknak van angol nyelvű weboldala. Ilyen például a nemzeti parkok, helyi hivatalos turisztikai ajánlók oldalai (pl.: visitcolombia.travel). Érdemes nézelődni a nagy nemzetközi utazós oldalakon is (pl. lonelyplanet), és persze ahol sok az Arbnb és Booking szálláshely, az is egy jó kapaszkodó.

A nagyvárosokat látogasd

Kolumbiában a nagyvárosok biztonságosak. Bár a nyüzsgő városközpontokban nem kell félni, de vigyázni annál inkább! 

Mi Medellínben már sötétedés után mentünk el a szállásunkra tömegközlekedéssel. Az utcán egy helyi lakostól kaptunk útbaigazítást, ő nyugtatott meg minket, hogy Medellín teljesen biztonságos a rossz híre ellenére. Az ottani szállásadónk szerint is rengeteg turista látogatja Medellínt és bőven elég, ha a nyomornegyedeket kerüljük. A városban nincs mitől tartanunk. Én mégis azt mondom, hogy baromi óvatosnak és körültekintőnek kell lenni, különösen este, különösen nőként. Férfi nélkül. Ez igaz Bogotára, Medellínre, Cartagenára is.

streets of bogota

Mert bizony itt az egyenruhás férfiak fegyverrel, gumibottal és gépkarabéllyal ténylegesen a REND ŐREI. Bogotában két katona fényes nappal a szemünk előtt állított falhoz egy férfit, egy 4 sávos út túlsó felén. Még most is kiráz a hideg a gondolatra.

Bogotá belvárosában sétálva rengeteg rosszarcú alakot láttunk, de mivel demonstratív jelleggel nagyjából minden sarkon állt 1-2 rendőr vagy katona, én kifejezetten derűs hangulatban sétáltam el mellettük.  Figyeltem a helyieket, akik teljes nyugalommal, hangosan, vidáman cseverészve sétálgattak. Személy szerint én imádtam Bogotát és szívesen visszamennék. 

Ha a nagyvárosokban jársz, a következő szabályt azonban be kell tartani.

A nyomornegyedeket, külvárosokat, turisták által NEM látogatott városnegyedeket kerüld nappal is! 

Előre nézz utána az interneten, hogy hol van a városközpont, ahol a látnivalókat is találod. 

Bogotában ilyen például a grafitikkel és művész kávézókkal teli Callejón Del Embudo utcája, ami a Montserrat hegyre tartó felvonó közelében található. Errefelé kávéztunk a Café Ibáñez-ben, ami egy klasszikus, picit oldschool hely kinézetre, ellenben a kávé 21. századi módon készül. Ha megnézed a Google térképet, látni fogod, hogy ebben a negyedben van az aranymúzeum (Museo de Oro) és találhatóak itt egyetemek, parkok is. Ergo: biztonságos. 

Cartagena de Indias központja, az óváros, a művésznegyed (Getsemani) is biztonságos, mi sötétedés után is jártunk itt, de azért nem túl későn. Az óváros utcáit ellepik az emberek, rengeteg a teraszos bár, olyan, mintha egy utcai fesztivál színes kavalkádjába csöppentünk volna. A központtól kimenni azonban nappal sem ajánlott!

Bár én olvastam olyan magyar utazók blogját, akik megjárták a hírhedt Comuna 13-at Bogotában, én ezt semmiképpen sem javaslom. Az egyetlen kivétel, ha befizetsz egy hivatalos túrára és egy helyi túravezetővel mész oda.

Sötétedés után légy a szállásodon

Bárhol is vagy, nagyvárosban vagy vidéken, sötétedés környékén inkább már légy a szállásodon vagy a közelében, esetleg a város biztonságos részén egy étteremben, bárban. Mivel trópusi országban járunk, 6 körül megy le a nap. Nem csoda, ha ilyen korán nem lesz kedved aludni menni, mégis az esti programot tekintve inkább legyél túl óvatos, ha a 3. világban jársz. Fontos, hogy ne kelljen túl sokat hazafelé sétálnod. Ha nem érzed magad biztonságban, inkább taxizz.

Mi általában 6-7 felé mentünk vacsorázni, így ez volt az esti program, utána pedig visszamentünk a szállásra. Bulizás kizárva, legalábbis nálunk fel sem merült. Ezért érdemes olyan szállást foglalni, aminek vannak közös terei, ahol az estéd el tudod tölteni, pihenni, olvasni. A mi szállásunk Cartagena de Indiasban például egy olyan házban volt, ahol belül volt egy minikert banánpálmával, 2 függőággyal és erkélyekkel. Az  óvárosban és Salento központjában például tényleg annyi a turista, hogy sötétedés után sem kell félni. A városok más részeire azonban ez nem igaz!

Taxizz

Bizonyos helyeken és helyzetekben a legbiztosabb, ha bepattansz valamelyik jelzett taxiba. Vigyázz, mert sok a kalóz taxis, semmiképpen se szállj be olyan autóba, amin nem látod a hivatalos TAXI feliratot! Ezek a sárga taxik teljesen korrektek, megbízhatóak és nem vernek át.

Szerencsére úgy tűnt nekem, hogy a kolumbiaiak számára a pénzkeresés netovábbja a taxizás, ezért annyi van belőlük, mint hangyából a hangyabolyban. Bárhonnan, bárhova, bármikor és bárkit elvisznek. És rendkívül olcsóak, érdemes velük utazni!  Azért a biztonság kedvéért előre tisztázd a tarifát a sofőrrel.

Utazz szervezett túra keretein belül 

Kolumbiában egy kicsit mást jelent a “szervezett” túra. Még véletlenül se egy olyan programot képzelj el, mint Európában, ahol egy buszos kiruccanás keretében kapsz idegenvezetést, térképet, megveszik neked a belépőket, megsimogatják a buksid, terelgetnek jobbra-balra.

Itt egy lepukkant járművel fognak téged a szállásodról a látnivalóhoz szállítani, vagyis nem neked kell a helyi tömegközlekedéssel vesződni, ami mellesleg tényleg lehet veszélyes is (könnyen kirabolhatnak). Mi például így utaztunk el Santa Martából a Tayrona Nemzeti Parkba, ami Kolumbia egyik legnevezetesebb látnivalója. Az utazási költség helyi viszonylatban elég borsos volt, de 100%-ban megérte, mert kocsival jöttek értünk, elvittek a kisbuszig, amivel más utazókkal együtt elvittek a Tayrona Parkba, majd onnan késő délután csónakkal vittek vissza a falucskába, ahol megszálltunk. Ráadásul a szervező még angolul is tudott pár szót.

Egy másik helyszínre (Minca falucska) pedig egy kifejezetten turisták számára indított busszal utaztunk. Ezt neked is erősen ajánlom, ha Kolumbiába utazol! Olcsó, kényelmes, gyors és támogatod vele a helyiek megélhetését. El nem tudom mondani, milyen megkönnyebbülést éreztem, hogy végre fejlett világból érkezett emberekkel utazunk együtt. 

Kerüld a vidéki kisebb településeket

Szintén egy helyi túravezető lánytól származik a tanács, hogy a vidéki, elmaradott területeken kisvárosokba, falvakba nem biztonságos elutazni. Ezeket kerüld el! Legfeljebb szervezetten utazz ilyen helyekre, de inkább maradj a nagyvárosokban és a turistás helyeken.

Keress helyi vezetőt

Ha nincs ellenedre, hogy valaki fogja a kezed, akkor keress helyi túravezetőket, utazásszervezőket, akik segítenek neked eligazodni Kolumbiában.

Az értékeidet hagyd otthon

Ha Kolumbiába utazol, ÉKSZER, ÓRA, JEGYGYŰRŰ NE legyen rajtad. Bizsu se. Semmi, ami feltűnő, ami drága vagy annak látszik.Ne vigyél magaddal feltűnő, márkás cuccokat, mindenből, amiből csak lehet az egyszerűbbet, olcsóbbat, hétköznapit válaszd. 

A bankkártyát felejtsd el, ha Kolumbiában jársz. Mi amerikai dollárt vittünk, ezt váltottuk át a kolumbiai pesóra ($COP). A pénzt ne tartsd egy helyen, dugd el a szállásodon és sose vigyél magaddal túl nagy összeget egyszerre. A pénzt tedd egy ócska tárcába,azt pedig övtáskába, amit előre fordítva hordj. Én még így is rendszeresen ellenőriztem, hogy megvan-e.

Utazz vagy ne utazz Kolumbiába?

Ha most megijedtél, akkor inkább ne utazz se Kolumbiába, se harmadik világbeli országba, inkább irány az olasz tengerpart, vagy Thaiföld. Azonban ha úgy érzed, hogy teli vagy kalandvággyal és kíváncsisággal, akkor hajrá! Készülj fel, légy tudatos, óvatos és kalandra fel!

Ha te is új kalandokra vágysz, ha gondoltál már arra, hogy átalakítanád az életed, csak nem tudod, hogyan fogj hozzá, akkor gyere, csatlakozz a Y-project tagsághoz. Igazán inspiráló és támogató közösség alakult ki.

 

A backpacker-t már nem csak Bori írja.
Ezt a cikket Hofmeiszter Dorottya jegyzi. Ha van kedved neked is vendégszerzőként feltűnni a backpacker.hu-n, küldd a téma javaslatod és egy korábbi cikked a hello@vighbori.hu-ra.Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon