Digitális Nomádok: Honnan van munka?

A kérdés, ami a legtöbb embert érdekelte a következő volt: “Engem az érdekelne hogyan\hol lehet olyan állást találni, ami lehetővé teszi a digitális nomád életmódot?” 

Ki a Digitális Nomád?

Először is, tisztázzuk, hogy mi a Digitális Nomád lét. Ez egy olyan életforma, ahol a munkádat magaddal viszed, és nem egy irodában dolgozol. Ehhez nem csak kalandvágy kell, de olyan munkakör is, amihez nem kell személyes jelenlét. Online marketing, tele-sales, support, programozás, design de még akár egy építész is, ha olyan beosztásban van a cégnél.

Az első kérdés, amit fel kell tenned, hogy a jelenlegi tudásod lehetővé teszi-e ezt az életmódot. Ha nem, akkor bele kell tanulni egy ilyen szakmába. Ez beletelik egy kis időbe.

Munkáltató vagy ügyfél?

Ha már értesz olyan dologhoz, ami lehetővé teszi, hogy Digitális Nomád legyél, jön a következő döntés. Vagy egy cégnek dolgozol, vagy sajátod lesz – még ha ez utóbbi azt is jelenti, hogy magánvállalkozó leszel. 

Távmunka:
Ha meg tudod beszélni a munkáltatóddal, hogy személyesen nem kell jelen lenned, akkor igazából ezt nem is kell tovább ragozni. Ehhez persze az kell, hogy 110%-on bizonyíts a tárgyalást megelőző időszakban – nyilván utána is. Ne felejtsd el, hogy a munkád érték egy cégnek. Minél jobb vagy, annál értékesebb vagy, és annál veszteségesebb az, ha végül inkább felmondasz. Tudd az értékeidet egy ilyen tárgyaláson, és úgy tárgyalj, hogy az eredmény a munkáltatódnak is jó legyen. Találd ki, mit fogsz felajánlani.

A vállalkozó vs munkavállaló személyiség

Én abban hiszek, hogy vannak vállalkozó alkatok, meg vannak munkavállalók. Egyik sem fogja jól érezni magát a másik munkahelyén. A munkavállaló típus megőrül attól, hogy bizonytalanságban él és minden felelősség folyamatosan nyomja a vállát. A vállalkozó viszont attól kattan be, ha van egy főnöke, aki megmondja mit hogyan csináljon. Ez utóbbi azonban folyamatosan agyal, hogy miből hogyan lehetne pénzt csinálni. Egyik sem jobb mint a másik, sőt, egyik sem él meg a másik nélkül. A vállalkozónak kellenek a munkavállalók és fordítva. Az, hogy te melyik vagy, te fogod megérezni.

Végül pedig még egy dolgot kellene tisztázni: Mi a különbség a szabadúszó és vállalkozó között. Személyiségben nem sok – mind a kettő a saját dolgait építgeti, több dologra lát rá, mint csak a saját munkaköre ( pl adózás, ügyfélszerezés… stb).
A különbség csak annyi, hogy az egyik az idejét cseréli pénzre, a másik pedig több eszközzel zsonglőrködik: pl kiadja a munkát másnak.

Az önfegyelem és napi rutin

Akármelyik irányt is választod, ha nem irodából szeretnél dolgozni – vagy éppen most nem tudsz onnan – akkor az egyik legfontosabb eszközöd, a figyelmed. Márpedig ezt a figyelmet mindenki el akarja majd csábítani: a facebook, az e-mailed, a nappaliban lévő kanapé és a hűtő is. Ha pedig vannak otthon gyerekek, akkor szerintem nem is emlékszel milyen volt az, amikor 3 percnél tovább tudtál egy valamire fókuszálni.
A jó hír, hogy ez egy fejleszthető terület. Egyrészt a nagy szabadságban sok segít, egy napi rutin kialakítása, a másik pedig, különböző eszközök, amik segítenek hatékonyan dolgozni, és célokat kitűzni.

Milyen Freelancer munkák vannak?

Ez a felsorolás természetesen nem teljes körű, csak a legnépszerűbb nomád freelancer munkákat mutatom, ha esetleg érdekel amivel a legkönnyebb helyfüggetlen munkát végezni.

 • Virtuális Asszisztens – (ezt ajánlom kezdőknek.)
 • Fordító
 • Szövegíró
 • Grafikus
 • Webdesinger
 • UI Designer
 • Programozó
 • Social Media manager
 • Vágó
 • Sales manager
 • Project Manager

Freelancerek: Hogyan szerezz ügyfelet?

Networking
Mindenki azt mondja, hogy minden a kapcsolatokon múlik. Nos, ez részben igaz is, de nyilván nem minden. Hiába rakott be apukád egy munkahelyre, ha egy lusta disznó vagy, és nem dolgozol rendesen. A cég nem fog szívességből évekig eltartani.
Viszont, ahol ez a mondás teljesen megállja a helyét, az az, hogy a kapcsolati tőke eszméletlen érték. Ha nekem van egy programozó ismerősöm, őt fogom beajánlani, ha tudom, hogy valaki épp programozót keres. Tehát tudasd mindenkivel, hogy mihez értesz.

Ehhez elsősorban használni lehet a Közösségi Médiát. ( mi mást?;]). Nem kell direkt marketingben kezdeni, és az összes ismerősödnek egyesével írni, hogy munkát keresel. Sőt! Könyörögve kérlek, hogy ezt ne tedd – főleg ha az ismerősöm vagy a Facebookon. Akkor semmiképpen se! Viszont érdemes láthatóvá tenni a Facebookon, hogy mivel foglalkozol, illetve szakmádba vágó – de másnak is érdekes posztot kitenni.

A másik a LinkedIn. Nem fognak ott megtalálni – vagy előfordulhat, de nem törvényszerű. Viszont az biztos, hogy le fognak ellenőrizni, még mielőtt kapcsolatba lépnek veled. Töltsd ki a lehető legjobban, és a leírásba pedig tegyél olyan kulcsszavakat, amivel egy LinkedIn keresésben megjelenhetsz.

Persze ne feledkezzünk meg a személyes találkozásról sem. Nagyon sokat jelent, ha eljársz meetupokra.

Olcsó – ingyen, munka

Kapom majd a savat azért, mert arra merek biztatni embereket, hogy ingyen dolgozzanak, másoktól így elvéve a melót. Pedig ettől nem kell tartani. Aki ingyen dolgoztat, az előbb utóbb megérti, hogy amikor megfizeted a szakembert, akkor a saját idegrendszered egészségét fizeted meg. Mert azért elég kiborító olyan emberrel dolgozni, akinek fogalma sincs, hogyan kell valamit csinálni. Az elején az a lényeg, akármit is csinálsz, hogy legyen benne tapasztalatod ( nem az, ami a papíron van…). Szóval gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj. Aztán meg kérd el az árát, amikor már eleget hibáztál.

Szabadúszók állásbörzéje

Na jó, csaltam. Ezek az oldalak nem állást, csak munkát adnak. De jobb is:) Nem hiszek az állásokban, csak a munkában. (Nyelvtanilag és érdekes eltöprengeni, hogy miért hívják “áll-ásnak”). Szóval, vannak olyan nemzetközi oldalak, ahova projektekhez keresnek szabadúszókat. Én erről sajnos nem tudok személyes tapasztalatot mesélni, mert még nem szereztem munkát itt. Ennek az az oka, hogy alapvetően az elején meglehetősen olcsón kell magad adnod, hogy a rendszeren belül legyenek referenciáid. Vagy van sok referenciád, vagy keveset kell érted fizetni. Persze találkoztam olyannal is, aki bemákolt már elég jól fizető projektet első munkaként az oldalon. Érdemes regisztrálni, böngészni.

Klasszikus Digitális Vállalkozó Munkák és a véleményem róluk:

E-kereskedelem:

Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet keresett Digitális Nomád munka. Az úgy nevezett Dropshipping az, amiből Dunát lehetne rekeszteni. A lényeg: találni egy olcsó árut, és drágábban tovább adni, úgy, hogy az áru nem is ér el hozzád. Az eladódtól, egyenesen a vásárlódhoz postázod. Vigyázat: a dropshipping, csak nagyon nagyon ritkán jön be. Általában elég sok olyan embert fogsz találni, aki egy kurzusban elmondja neked, hogyan tudsz napi 1000 dollárt keresni ezzel a műfajjal. Azonban én több olyannal találkoztam, aki tanítja, és kevesebb olyannal, aki sikeresen csinálja.

Tartalomgyártás – aka az influenszer munka:  

Hölgyeim és uram, kérem tegyék le a köveket, a mai nyilvános kövezést délutánra halasztottuk. Most üzleti szemszögből fogunk beszélni az influenszerekről.

Akármennyire a nép mérhetetlen dühét kiváltó szitokszó lett ebből, az influenszerek tulajdonképpen vállalkozók. Az, hogy mit képviselnek a munkájukkal, az már mindenkinek a saját megítélésére van bízva, de erről majd egy másik posztban beszélek.

Ha bármiféle tartalomgyártáson töröd a fejed, csak és kizárólag akkor ajánlom, ha szereted csinálni. Piszkosul sok meló van benne: mert nem ez nem csak arról szól, hogy megcsinálod az anyagot ( legyen az cikk, fotó, podcast vagy videó) – aminek ugye már magában jónak kell lennie. Még el is kell juttatni a közönségedhez.  Kell foglalkozni marketinggel (branding, PR, esetleg hirdetés), majd sales-el, ha már vannak szponzorok, folyamatosan moderálni kell bejövő üzeneteket, amiből azért nincs kevés egy nagyobb követő bázissal a hátad mögött. Szóval egy emberre bőven akad meló. Teljesen szívből szeretned a tartalom gyártás azon formáját, amit választasz. Ha csak menő akarsz lenni, az nem lesz elég. Lehet, hogy régi-vágású vagyok, de nálam az általános üzenet is fontos.

Képzések: Online tréningek, kurzusok, könyvek 

Ha valamiről sokat tudsz, érdemes lehet átadni (eladni) ezt a tudást valahogyan online. Ennek több módja is van, attól függően, hogy miben vagy jó. Én speciel írni szeretek a legjobban, illetve előadni. Bár nekem mind a három műfajól van egy. Ezekből az a jó, hogy akkor is tud futni, amikor már nem nagyon dolgozol vele.  Tehát egy ideig (!) passzív jövedelem lehet. Mondjuk egy évig. De ha utána nem foglalkozol marketinggel és sales csatornákkal akkor a kutyát nem fogja érdekelni a világ végén elásott kurzusod. Tapasztalat;]

Marketing Cég, Webfejlesztő cég…stb

Nagyon sok nomád barátom nőtte ki magát freelancerből cégtulajdonossá. Sok megbízó nem biztos, hogy látja egy marketing stratégia részfeladatait. Vagyis keresnek egy social media-st, de még nincs weboldaluk, nincsenek kialakítva a sales csatornák, és nem értik, hogyan megy végig egy-egy ilyen folyamat. Erre a szabadúszó elkezd toborozni grafikust, programozót, webdesignert és előbb utóbb azon kapja a magát, hogy már a negyedik ügyfelet viszi el a kezdetektől, a bevált marketing stratégiáig. Szóval sokan lesznek előbb utóbb marketing cég tulajok egyszerű szabadúszóból.

Megszámlálhatatlan ötlet…

Számomra talán ezek azok az ágak, amikből a legtöbb vállalkozót ismerem. Persze van közöttük egy két unikornis is, mint pl a coworking hely tulaja, a nomad cruise konferencia alapítója, vagy egy nomad tiny house építész. Ha vállalkozó típus vagy, akkor csak el kell indulj, és nem az lesz a gondod, hogy mit csinálj, hanem hogy mit ne csinálj. Ha kell még inspiráció:Dallos ZoliGörög Ádám és a Minner is összegyűjtött ilyen ötleteket még.

Amikor Ádámmal utoljára beszélgettem azt mondta, hogy sok ember azt gondolja, hogy nincs ötlete, hogy miből lehetne pénzt csinálni. Ő ingyen ad ötleteket. A baj, nem is az ötlettel van, hanem az önfegyelemmel, az alázattal és a munkamorállal. Ma már sokan megtanultuk, hogy otthonról (bárhol is legyen az) dolgozni, nem is olyan egyszerű, de ez is tanulható.

Érdekel milyen lenne nomádnak lenni?  Ingyenes digitális nomád minikurzus itt. 
Ha pedig kacérkodsz a helyfüggetlenséggel, érdekel, hogyan lehet helyfüggetlenné válni, akkor klikk ide.

 

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon