Digitális Nomádok: Honnan van munka?

A kérdés, ami a legtöbb embert érdekelte a következő volt: “Engem az érdekelne hogyan\hol lehet olyan állást találni, ami lehetővé teszi a digitális nomád életmódot?”

Ki a Digitális Nomád?

Először is, tisztázzuk, hogy mi a Digitális Nomád lét. Ez egy olyan életforma, ahol a munkádat magaddal viszed, és nem egy irodában dolgozol. Ehhez nem csak kalandvágy kell, de olyan munkakör is, amihez nem kell személyes jelenlét. Online marketing, tele-sales, support, programozás, design de még akár egy építész is, ha olyan beosztásban van a cégnél.

Az első kérdés, amit fel kell tenned, hogy a jelenlegi tudásod lehetővé teszi-e ezt az életmódot. Ha nem, akkor bele kell tanulni egy ilyen szakmába. Ez beletelik egy kis időbe.

Munkáltató vagy ügyfél?

Ha már értesz olyan dologhoz, ami lehetővé teszi, hogy Digitális Nomád legyél, jön a következő döntés. Vagy egy cégnek dolgozol, vagy sajátod lesz – még ha ez utóbbi azt is jelenti, hogy magánvállalkozó leszel.

Ha meg tudod beszélni a munkáltatóddal, hogy személyesen nem kell jelen lenned, akkor igazából ezt nem is kell tovább ragozni. Ehhez persze az kell, hogy 110%-on bizonyíts a tárgyalást megelőző időszakban – nyilván utána is. Ne felejtsd el, hogy a munkád érték egy cégnek. Minél jobb vagy, annál értékesebb vagy, és annál veszteségesebb az, ha végül inkább felmondasz. Tudd az értékeidet egy ilyen tárgyaláson, és úgy tárgyalj, hogy az eredmény a munkáltatódnak is jó legyen. Találd ki, mit fogsz felajánlani.

Szerintem viszont fontos, hogy több lábon állj. Ha épp a világ másik végén mond fel neked a munkáltatód, akkor valóban jó nagy bajban vagy. A magánvállalkozó vagy cég azért jobb, mert több ügyfél nagyobb biztonságot jelent.

Hogyan szerezz ügyfelet?

Mindenki azt mondja, hogy minden a kapcsolatokon múlik. Nos, ez részben igaz is, de nyilván nem minden. Hiába rakott be apukád egy munkahelyre, ha egy lusta disznó vagy, és nem dolgozol rendesen. A cég nem fog szívességből évekig eltartani.

Viszont, ahol ez a mondás teljesen megállja a helyét, az az, hogy a kapcsolati tőke eszméletlen érték. Ha nekem van egy programozó ismerősöm, őt fogom beajánlani, ha tudom, hogy valaki épp programozót keres.

Tehát tudasd mindenkivel, hogy mihez értesz.

Ehhez elsősorban használni lehet a Közösségi Médiát. ( mi mást?;]). Nem kell direkt marketingben kezdeni, és az összes ismerősödnek egyesével írni, hogy munkát keresel. Sőt! Könyörögve kérlek, hogy ezt ne tedd – főleg ha az ismerősöm vagy a Facebookon. Akkor semmiképpen se!

Viszont érdemes láthatóvá tenni a Facebookon, hogy mivel foglalkozol, illetve szakmádba vágó – de másnak is érdekes posztot kitenni.

A másik a LinkedIn. Nem fognak ott megtalálni – vagy előfordulhat, de nem törvényszerű. Viszont az biztos, hogy le fognak ellenőrizni, még mielőtt kapcsolatba lépnek veled. Töltsd ki a lehető legjobban, és a leírásba pedig tegyél olyan kulcsszavakat, amivel egy LinkedIn keresésben megjelenhetsz.

Persze ne feledkezzünk meg a személyes találkozásról sem. Nagyon sokat jelent, ha eljársz meetupokra. 

Szabadúszók állásbörzéje

Na jó, csaltam. Ezek az oldalak nem állást, csak munkát adnak. De jobb is:) Nem hiszek az állásokban, csak a munkában. (Nyelvtanilag és érdekes eltöprengeni, hogy miért hívják “áll-ásnak”).

Szóval, vannak olyan nemzetközi oldalak, ahova projektekhez keresnek szabadúszókat. Én erről sajnos nem tudok személyes tapasztalatot mesélni, mert még nem szereztem munkát itt. Ennek az az oka, hogy alapvetően az elején meglehetősen olcsón kell magad adnod, hogy a rendszeren belül legyenek referenciáid. Vagy van sok referenciád, vagy keveset kell érted fizetni. Persze találkoztam olyannal is, aki bemákolt már elég jól fizető projektet első munkaként az oldalon. Érdemes regisztrálni, böngészni.

Ha bővebben érdekel ez az életfoma,  szeretnél Te is digitális nomád lenni, katt ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon