Így legyél digitális nomád 10 lépésben

A digitális nomád lét az utóbbi években egyre több ember gondolatát foglalkoztatja, és sokan kíváncsiak vagytok arra, hogyan alakíthatjátok át az életeteket ez a merőben más életmód szerint. Vonzó világ, mégsem való mindenkinek. A cikk abban segít, hogy kiderítsd, készen állsz-e rá, és könnyebben elnavigálj.

A nomáddá válás nem egy éjszakai megvilágosodás eredménye. Bár előfordulhat ilyen, tapasztalatom szerint ez egy folyamat. A lépésről lépésre tudatosan meghozott döntések vezetnek oda, hogy tényleg szabadon tudj utazni és élni.

Milyen lépések révén érsz el eddig?
Az én személyes első lépésem az volt, hogy beléptem egy üzletbe lecserélni a réges-régi laptopomat és az 5 éves, betört kijelzőjű telefonomat. Ezenkívül haladj végig ezeken a pontokon, és pipálgass sorra szorgalmasan!

1. Biztos anyagi háttér

Az első és legfontosabb megteremteni a biztos bevételi forrásodat távmunkából, szabadúszóként vagy vállalkozóként még otthon, mert az új életmód sok bizonytalanságot hordoz magában. Nem mindig lehet előre tudni, hogy mennyi pénzt fogsz keresni az adott hónapban vagy negyedévben. A jövedelem ingadozhat, sőt időnként akár meg is szakadhat, ezért számít annyira, hogy indulás előtt pénzügyileg biztonságban tudhasd magad. Körültekintően köss szerződéseket a megbízóiddal és partnereiddel, hogy kiszámíthatóbbak legyenek a pénzügyeid. Ezáltal kevesebb lesz a szorongás, a kockázat, és a váltással járó új élményekre és kihívásokra koncentrálhatsz.

2. Tartelék

Érdemes előre tervezni és megbecsülni, hogy mennyi pénzre lesz szükséged az első pár hónapban, és ahhoz igazítani a megtakarításaidat. Legyen elegendő a repülőjegyek, szállások, utazási költségek, papírmunkák fedezésére, és a mindennapi kiadásokra is. Előfordulhatnak kellemetlen meglepetések és váratlan helyzetek, vagy egy-egy munka elhúzódhat, ezért érdemes tartalékkal rendelkezni.

3. Menj teszt utazásra!

Teszt utazásra menni néhány hétre, hónapra fontos lépés lehet azok számára, akik a nomád életmódra vágynak, de még nem biztosak benne, hogy meg tudják-e valósítani, és élveznék-e hosszabb távon. Ennek az útnak pont az a célja, hogy kipróbálhasd, számodra működőképes vagy sem. Megtapasztalhatod az utazás közbeni kihívásokat, segíthet megérteni, milyen nehézségekkel kell szembenézned a munkád és az életed illetően, illetve hogyan szervezd meg a feladataidat. Felmérheted az ideális helyszíneket, beleértve a kényelmes szálláshelyeket, a munkához szükséges infrastruktúrát, az étkezési lehetőségeket, a helyi közlekedést és a kulturális életet.

Ha időközben rájössz, hogy nem így képzelted el a jövőt, még mindig kényelmesen hazatérhetsz, remélhetőleg új lendülettel feltöltődve a teszt útnak köszönhetően. :)

4. Felmondások

Digitális nomádként az életmód alapvető jellemzője, hogy legtöbbször nem állunk hosszú távú munkaviszonyban és nem tartózkodunk állandó lakhelyen. Amikor erre az elhatározásra jutsz, általában fel kell mondanod az aktuális albérletedet, hiszen már nem lesz szükséged rá, és felesleges kiadást jelentene a fenntartása. Ha saját lakásban éltél eddig, akkor kiadhatod hosszú-/ rövid távon, hogy ezáltal is bevételre tehess szert, és megmaradjon a lakásbefektetésed. Bízz meg a működtetéssel valakit, aki ért hozzá, vagy ügyvédet, ingatlankezelőt. Vagy el is adhatod, ha nem szeretnél már foglalkozni vele, és másba fektetnéd a felszabadult pénzt.

A munkahelyen is közeledhet az elválás és felmondás ideje. Jó fej kollégák meg is lephetnek egy kedves búcsúval, 1-2 keresetlen jó szóval, de ha nincs így, a támogató közeg hiányán se emészd magad tovább.

5. Ticket to the moon, alias repjegy, és szállás keresés

Itt az ideje, hogy megtervezd az utadat! Itt nem megyek bele hosszas fejtegetésbe, viszont ebben a korábbi cikkben hasznos tanácsokat olvashatsz repjegyvásárláshoz, hogy ne a kezdeteknél menjen rá a gatyád, ez pedig abban segít, hogy megtaláld a neked leginkább passzoló szállást nomádként ;)

6. Papírügyek, vízumok, bankszámlák

Az adott ország vízum- és beutazási szabályainak utánanézni azért nem hülyeség, mert így nem pattansz le a laoszi határról, miután lőttél egy boldogan vigyorgós képet “Viszlát Vietnám, Laosz jövök” jeligére, hogy végül 6 sorstársaddal zötyögj vissza Hanoiba az éjszakai busszal, mindent újratervezve (true story). A legtöbb esetben a vízumkérelmet előre kell benyújtani, és néhány országban ez akár több hónapot is igénybe vehet. Így nem fog rosszul érinteni, hogy pont a tervezett határátkelőnél szűnt meg a vízum kiállítása 2 héttel az érkezésed előtt. Ebből okulva jó tudni, hogy milyen egyéb papírokra lesz még szükséged, például nemzetközi jogosítványra.

Emellett fontos, hogy elintézni a bankszámládat is. Erre tökéletes megoldás lehet a Wise vagy Revolut. A kettő nagyon hasonló, utóbbit használom gyakrabban, szerintem ezért fantasztikus:
– ingyen számlanyitás, és a későbbiekben sem jár átláthatatlan rejtett költségekkel, amiken a hazai bankoknál csak pislogtál, hogy ez most mi,
– gyors, mindössze 5 perc a regisztráció, a fizikai kártya pedig megérkezik 2-4 héten belül,
– külföldön ingyenesen vehetsz fel pénzt,
több devizaszámlát vezethetsz (ingyen), köztük pedig villámgyors az átváltás,
– ha olyan weboldalon fizetsz, amiben kevésbé bízol, erre megoldás az egyszer használatos virtuális kártya (végtelenszer),
különböző zsebeket hozhatsz létre, így nyomon követheted és megszabhatod, mire mennyit szánsz,
– ingyenes széfek, azaz megtakarítások az appon belül,
– automatikus utalást állíthatsz be,
– telefonszámla alapján küldhetsz és fogadhatsz pénzt, nem kell IBAN kóddal meg Swifttel vacakolni,
– nincs millió papír nyomtatva miatta.

7. Egészségügy

Amúgy is szoktam időnként egy általános egészségügyi felmérést végezni, vérkép, fogászat, szemészet stb., de az utazás apropóján is javasolt. Mennyivel jobb a jéghideg passion fruit juice szürcsölése hasogató fogfájás nélkül!

Vannak térségek, országok, ahol szükség lehet oltásokra, ezeknek könnyen utána járhatsz a háziorvosnál, vagy Google barátunknál. Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, spájzolj be elegendő mennyiséget belőle.

Készíthetsz egy listát is az úticél orvosi rendelkezéseiről, és hogy szükség esetén hova fordulhatsz segítségért.

8. Életed összepakolása

Közeledik a pont, amikor elbúcsúzol az eddigi életedtől, és össze kell pakolnod azt. Ha nem tervezel visszatérni, akkor az összes nem fontos tárgyadtól is meg kell válnod, ami nem fér bele az utazótáskába. Hard part of the job, ha sok cuccod van és erősen kötődsz. A legjobb, ha eladod, elajándékozod őket, az érzelmi értékkel bíró dolgokat pedig bedobozolod és elhelyezed egy raktárban, vagy családnál, rokonoknál, ha van erre kapacitásuk. Nagy levegő, viszlát masszázságy, szerettelek és hálás vagyok, de most elengedlek!

9. Búcsú

Az élet velejárója, hogy egy-egy ember csak egy bizonyos életszakaszon halad mellettünk és kísér bennünket. A búcsúkörök jó alkalmak lehetnek a lezáratlan ügyek intézésére. Persze nem kell, hogy örökre szóljon, hiszen a kapcsolat nem feltétlen szakad meg, csak új szabályok mentén működik majd. Beszéld meg a családtagjaiddal, barátaiddal (ne Ferihegy előtt 2 órával), hogy miként fogtok kapcsolatot tartani egymással, számolva az időeltolódással is, ami miatt nem mindig lesz lehetőséged rendszeresen beszélni.

10. Indulás

Célegyenes. Az utolsó simítások után ideje a nagy felkerekedésnek. Bepakolás, check-lista, utazás.

Fontos, hogy amikor megérkezel, az első pár napban legyél türelmes magaddal, mert az új helyszínre való átállás időbe telhet. Új kultúra, új nyelv, új életmód és ritmus, ami izgalmas és szórakoztató, de megterhelő is lehet. Nyugi, idővel rutinosan alkalmazkodsz az ezzel járó változásokhoz!

 

+tippek:

– utasbiztosítás
– jó laptop, telefon, fejhallgató, powerbank, egyéb kütyük, amikre szükséged lesz a munkához

Összességében a digitális nomádok élete is kihívásokkal teli lehet, a rengeteg előny mellett, mint például a rugalmasság, szabadság, utazás, felfedezés és új élmények.
Azonban, ahogy minden életmódnál, itt is fontos az előkészület és a megfelelő alapok.

 

Ha érdekel, hogyan tudsz helyfüggetlen munkát találni és egyáltalán milyen lehetőségek vannak, klikk ide.

A backpacker-t már nem csak Bori írja.
Ezt a cikket Lévai Letti jegyzi. Ha van kedved neked is vendég szerzőként feltűnni a backpacker.hu-n, küldd a téma javaslatod és egy korábbi cikked a hello@vighbori.hu-ra. 

 

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon