Most lennél digitális nomád? Ezekre figyelj!

Nagyon sokan kerestek meg azzal, hogy most szeretnének digitális nomádok lenni. Ezen egy cseppet sem lepődöm meg. Az elmúlt másfél évben sok munkahely rájött, hogy az alkalmazott otthonról legalább olyan hatékony, és még az irodát sem kell utána fizetni. Az meg, hogy az “otthon” hol van, az teljesen szubjektív, ugyebár? Mi van akkor, ha nekem az otthon pont egy szép tengerparton van valahol Nyugat-Európában? Na nem csak az alkalmazottak indulnának most meg, hanem sokan mostanra tudtak annyira felkészülni vállalkozóként, szabadúszóként, hogy készen álljanak az indulásra. 

Na nektek, kedves leendő digitális nomádok, szeretnék segíteni abban, hogy most, 2021-ben, a COVID kellős közepén, hogyan lehet elindulni. 

Tesztüzem: Még ne égesd fel az összes hidat magad mögött. 

Az egyik legnagyobb hiba, amit láttam eddig, az az, hogy valaki egyszerre akar nomád lenni, és kezdő vállalkozó. Ez borzasztóan sok! Először mindenképpen érdemes csak egy teszt üzemben kipróbálni, hogy egyáltalán neked való-e ez az élet, vagy sem. Kezdd először egy rövid, pár hónapos próbaidővel, úgy, hogy még nem mondod fel az albid, nem adod el az összes cuccodat. Ha úgy érzed pár hónap után, hogy ez működik, akkor haza tudsz jönni, elvarrni a szálakat.

Hova érdemes most menni? 

Nem egy könnyű kérdés ez. Nagy előny lehet ősszel, ha kocsival megközelíthető helyekre mész. Még én is elkezdtem nézegetni a lakóautókat.;) Egyelőre érdemes a környéken maradni, amíg itthon, Európában jó idő van. Itt meg tudod nézni, hogy milyen beutazási szabályok vonatkoznak az egyes országokra: https://reopen.europa.eu/hu/ 

Sok esetben ajánlom a helyi digitális nomád csoportokat felkeresni igazi információért: minden országban máshogy élik meg a szabályozásokat. Csak keress rá a Facebookon a Digital Nomad és az ország nevére. 

Ami miatt még érdemes itt maradni a környéken, az az időzóna. Ha már megy ebben az időzónában a meló, akkor lehet dolgozni azon, hogyan vidd át egy másikba a munkád, meetingeket…satöbbit. 

A biztosítás

Mindenképpen intézz biztosítást. Tudom, hogy van olyan blogger, aki azt mondja, hogy ez nem szükséges ( %!/4#t2), de ezzel inkább ne játsszunk. Pláne most. A legrosszabb ezekben a biztosításokban, hogy csak akkor tudod, hogy milyen fontos volt, ha baj van. Ha meg nem történt semmi, akkor meg úgy érzed, felesleges volt fizetni. 

Erre van egy elég szuper kezdeményezése a Hello Utazónak: ha nem történik semmi, akkor az 50%-át a pénzednek visszakérheted, kupon vagy készpénz formájában, de jótékonyságra is fordíthatod adomány formájában. Ami azért elég zseni. :) Szóval ha biztosítás, akkor irány a https://hello.hu/utazo  

Ráadásul most olyan laptopot lehet nyerni náluk, amit én használok. Szóval kezdő digitális nomádoknak mindenképpen ajánlom! Főleg, hogy bárhonnan meghosszabbítható. Nem kell hazajönni.  

Találj közösséget, amikor kiérsz 

A közösség az egyik legnagyobb plusz, ami miatt én is utazom. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy nem lehet barátságokat, kapcsolatokat építeni egy ilyen életforma mellett. Ez az egyik legnagyobb tévedés. Nekem ma már a barátaim zöme nomád, mert jobban értjük egymást, mint a régebbi “normális” életet élő barátaimmal. 

A közösség sok mindenben fog téged segíteni: a szociális életen kívül még üzleti és utazásbeli tanácsokat is tud neked adni.

Találd meg a közösséged Facebook csoportokban vagy a Meetup-on.

Utazz lassan! 

Tudom, hogy legszívesebben lennél egyszerre mindenhol, és azt is, hogy ez mennyire fárasztó. De hidd el, a lassú utazás fantasztikus: nem kell olyan magas árakat fizetni a szállásért, ha egy vagy több hónapra bérled, nem kell mindig szervezni az utazást, kiismered és megismered a várost, ahol vagy. Ráadásul a mai világban, a PCR tesztek is megnehezítik a gyors utazásokat. 

Tudd pontosan, hogy honnan jön be a következő pénzed

A végére szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy ne akkor kezdj el távmunkában (vállalkozóként, szabadúszóként) dolgozni, amikor elindulsz világgá. Az, hogy anyagilag meglegyen a stabilitás, az első számú szempont, amikor nomád leszel. Ne feledd, lehetsz csak utazó is, aki hazajár dolgozni, és útközben pedig pihen:) Ha nomád leszel, akkor szeretned kell annyira dolgozni, hogy le is ülj a gép elé minden nap, egy csodálatosan szép helyen. 

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon