Hogyan találj szállást digitális nomádként?

Ahány utazó, annyiféle szempont létezik a legmegfelelőbb szálláshelyek kiválasztásakor. Más megközelítéssel kutatod a netet, ha egy hétre mész nyaralás-kikapcsolódás céljából, és megint más backpackerként, amikor viszonylag gyors tempóban utazol. Na de mit kell mérlegelned digitális nomádként?

Mi alapján válassz helyszínt?

Mivel egy-egy helyen akár több hónapot töltök, figyelembe veszem többek között:
– az árat, persze,
– a kerületet, ahol foglalok,
– a konyha mindenképp fontosabb, mint a medence :D
– az éghajlatot,
– az internetkapcsolat gyorsaságát! :D
– az átlag életminőséget,
– közbiztonságot,
– egészségügy helyzetét,
– szórakozási lehetőségeket,
– mennyi digitális nomád él a környéken (milyen és mennyi coworking hely van),
– …. és a többi, a teljesség igénye nélkül.

Ha még a kontinenst, vagy az országot sem döntötted el, akkor a NOMADLIST egy szinte kötelező és alap oldal nomádoknak. Elég klasszul szűkíti a keresést nem csak a fent említettek alapján, de még arra is szűrhetsz például, mekkora népességű környezetre vágysz (megapolisztól kezdve a falun át az erdő mélyén fekvő remeteházig – mondjuk itt a wifi valószínűleg gyengébb lesz, vagy 0 :)), mekkora a szólásszabadság, milyen a levegő minősége a térségben, vagy a kedvencem a „spirituális embereknek” (meditációk, jóga…) filter. Abszolút egyénre szabható.

 

Szuper! Helyszín kiválasztva, jöjjön a konkrét szállás!

Klasszikus szállásfoglaló oldalak

BOOKING.com

Semmi nagy kulisszatitok – a Booking jól bevált megoldás, főként hoteleket találsz itt. Egészen biztosan nem kell bemutatnom, lévén ez a legismertebb szállásgyűjtő oldal. Csak néhány jó szó, amiért szeretem: ez rendelkezik a legnagyobb kínálattal. Ahogy egyre többet foglalsz, magasabb Genius kategóriába kerülsz, ami több kedvezményt is jelent (3-as szinten ez -20%), ami összevonható számos egyéb bónusszal, rugalmas lemondási szabályzattal. Egyszerű és biztonságos a használata.

AIRBNB

Valószínűleg erről is hallottál már, hasonló a Bookinghoz. Azonban a hoteleken és hosteleken túl olyan szállásadóra is bukkanhatsz, ahol ő maga is lakik, és megosztaná veled a lakását. Rögtön szerezhetsz egy helyi barátot és idegenvezetőt 2 az 1-ben, ha nyitott vagy. :) Persze amennyiben megtartanád a személyes teret, és egy kis lakást vennél ki, azt is megteheted itt, az oldalnak van hosszútávú keresője is.

AGODA

Főleg Ázsiában használják. VIP tagsággal -25%-ot takaríthatsz meg foglalásonként, legjobb ár garanciát vállalnak (tényleg volt rá példa, amikor ugyanaz a hely szerepelt a fent említett oldalakon is, de az Agodán olcsóbban!), ingyenes előnyökhöz juthatsz bizonyos szálláshelyeken (pl. szobaváltás), és kuponokat is gyűjthetsz. Újabban ezen az oldalon is kereshetsz 7napnál hosszabb tartózkodásra szállást. :)

 

Ha a helyszínen vagy, akkor érdemes személyesen, direkt foglalni, miután feltérképezted, hogy melyik környékre szeretnél a következő időszakban bekulcsolni.

Facebook-csoportok:

Rengeteg információt begyűjthetsz egy-egy aktív csoportban, mindenre kiterjedően, nem kizárólag szállás ügyben :D Dobsz egy keresőposztot, hogy mik az igényeid (kerület, összeghatár, felszerelt konyha :)), és remélhetőleg valaki jelentkezik is egy szuper ajánlattal :) Keress

  • Digitális nomád csoportokat az adott városban, vagy csatlakozz a
  • LiveMyHome közösséghez, kifejezetten utazóknak kínál középtávon lakásokat.

Ismerősök:

Minél több nomádot ismersz, annál több helyen találsz majd szállást a segítségükkel. Nagy előny ajánlás szerint választani, hiszen már kipróbálták a lakást abból a szempontból, hogy mennyire illeszkedik a digitális nomád életvitelhez, szóval különösebb meglepetések nem érhetnek, sőt, a tulajdonosnál is szólhatnak pár jó szót az érdekedben, így nagyobb a bizalom egymás felé mindkét részről a kezdetektől. ;)

Coliving:

Az Airbnb-n túl ez egy másik lehetőség az együttélésre :) Ami jó benne, hogy a lakótársad nem a helyi arc, hanem egy (vagy több :) ) nomád, és általában az internet is jó. A Coliving egy zseniális kezdeményezés, 3 alapvetően jelentkező nehézségre egy könnyű válasz: 1. Új helyet kell találnod, ahol élsz, 2. Új helyet, ahol dolgozol, 3. Új barátságokat szeretnél kötni. A lakbéren is osztoztok, tanulhattok akár egymástól a munkában, hasonlóak a prioritások az életetekben :) Az ilyen élettér általában rendelkezik több íróasztallal, nyomtatóval, mégsem a tipikus irodai hangulatot árasztja, ezek a munkaszobák elkülönítettek lehetnek egy chill-out tértől, bártól, a szobádtól.
Tippek, ahol ha szétnézel, valószínűleg meg is találod, amit keresel:

Housesitting:

Mostanában hallottam más nomádoktól, de nekem még nincs tapasztalatom vele. Lényege ugyanaz, mint a babysitterkedésnek, csak nem gyerekre vigyázol néhány órán át, hanem lakást/házat felügyelsz és tartasz rendben, akár heteken keresztül, alkalmanként megfűszerezve háziállatokkal, szerencsés esetben saját szaunával. Amitől eldobod az agyad, hogy ezt INGYEN teheted meg, lényegesen csökkentve a havi kiadásaidat. Őrület! :D Nézz szét ezen az oldalon: HOUSECARERS.

PRO Tipp:

Foglalj először pár napra, és utána keress egy olyat, amit személyesen megnézel.

Ui.: Márciusban újra indul a Digitális Nomád Workshop, ha szeretnél mindent megtudni a helyfüggetlen élet és munka lehetőségekről, akkor itt a helyed. :)

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon