Hogyan legyünk Digitális Nomádok?

A legtöbb ember mosolyog, amikor azt a kifejezést használom magamra, hogy Digitális Nomád. Pedig hát, az lennék. A számítógépemmel járom a világot (az elmúlt hónapokban az országot), és onnan dolgozom, ahol épp jól érzem magam. Volt már irodám helikopter leszállópálya, dzsungel, tengerpart, de bizony volt buszmegálló is. Persze én is mosolyogtam, amikor először mondta nekem egy ausztrál szörfös, hogy ő Digitális Nomád, de én azért, mert tudtam azonnal: én is az leszek!

Baromira nem könnyű. Nekem egy évembe telt, hogy felkészüljek az útra, és természetesen van olyan, amit máshogy csinálnék. Ebben a cikkben nagyon tömören összeszedtem neked, hogy mire kell felkészülnöd.

1. A döntés

Meglepődtél, mi? De tényleg fontos, hogy komolyan vegyük magunkat és meghozzuk a végleges döntést, hogy felszámoljuk a lakásunkat, a fix állásunkat és elbúcsúzzunk mindentől és mindenkitől, amit/akit valaha is ismertünk.

2. A kezdő büdzsé

Az átlag magyar fiatalnak vagy nincs, vagy alig van félretett pénze. Ez szerintem akkor sem jó, ha van egy főállásod és egy lakásod, mert hamis illúziókba ringat. Azt hiszed, biztonságban vagy. 
Amikor útra kelünk, kell egy pár hónapos biztonsági tartalék, ha valami nem jönne be. Nekem félévnyi költőpénzem volt induláskor. Ezt egy év alatt tettem félre.

3. A tanulás

Na, nem kell visszamenni az iskolába, hogy felesleges diplomákat szerezz. Elég, ha saját magadat oktatod üzletileg, könyvekkel, online cikkekkel, blogokkal vagy workshoppokkal és előadásokkal.

4. A skill

Kell értened valamihez, amivel tudsz online pénzt keresni. Meg fogsz lepődni, de nagyon sok olyan munka van, amihez nem kell több hónapnál többet tanulni. Csak alázattal kell elvállalni egy-két munkát az elején, hogy tanulj, hogy legyen referenciád és ne azért, hogy pénzt keress. Az egy kicsit később jön. Itt egy lista, amit tavaly írtam erről.

5. A  könyvelő

Bevallom, én nagyon féltem attól, hogy vállalkozó legyek vagy céget alapítsak. Akárhogyis bújtam a netet, nem találtam jó válaszokat, az elérhető jogi szövegek értelmezése már fél óra alatt rántottát csináltak az agyamból, és azt hittem, borzasztóan buta ember vagyok, hogy nem tudom megérteni. Kiderült, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Sok emberrel beszéltem, aki próbálna vállalkozni, de nem érti, hogy milyen lehetőségei vannak. Ehhez kell egy könyvelő! Amikor először leültem a könyvelővel beszélni, úgy 10-20 perc alatt már értettem, hogy mi a stájsz, és magabiztosan tudtam döntést hozni, hogy mi illik a legjobban az én terveimhez. Tudok mindent legálisan csinálni, nem kellenek kiskapuk, nem kell félni a NAV-tól. A könyvelő az egyik legfontosabb lépés, ha még nincs céged.

6. Az ügyfélkör

Még itthon alakítsd ki az ügyfélköröd, vagy azt a gépezetet, ami majd hozza neked a pénzt! Útközben nehezebb lesz, főleg, hogy az első pár hónapban úgy fogsz végigrohanni a világon, mintha fél év múlva felrobbanna. Az is lehet, hogy beszélsz a főnököddel a terveidről, lehet, ha olyan munkád van, minden esélyed meg van, hogy megtartanak külsős munkatársként. Egy próbát megér, nem?

7. Az úticél

Döntsd el, merre indulsz, és készülj fel, hogy mire számíthatsz az adott területen! Olyan helyet válassz, ahol van internet. Duh! Ezért nem voltam még Kubában…

8. Az utazás előkészületei

Pakolás, repjegy, biztosítás, oltások… minden, amit egy sima útnál intézni kellene. Erről egy egész blogot lehetne írni… khm. Ha pedig nincs kedved átnyálazni az egész blogot, akkor ajánlom a Hogyan menjünk világgá című könyvet, amit tavaly írtam.

9. Az életed felszámolása

Albi felmondása vagy lakás kiadása. A cuccaink nagy részét vagy eladjuk, vagy egy ismerősnél, rokonnál raktározzuk. Különböző adminisztratív feladatok is várnak ránk: telefonszámlát le kell mondani, bankba kell járni, hogy elrendezzünk mindent, ha van magyar bankszámlánk.

10. Tanuld meg az idődet beosztani

Ez már itthon is nagyon fontos. Amikor beülsz az irodába, könnyű dolgozni. Minden úgy van kialalkítva, hogy te tudj hatékonyan dolgozni. De amint szabadúszó leszel, mindent magadnak kell csinálnod, és ehhez önfegyelemre , hatékonyságra és jó időbeosztásra van szükséged. Ezt még itthon kezd el megtanulni, mert útközben lesz egy-két zavaró tényező, mint például a tengerben ugráló delfinek, a szörfös fiúk vagy lányok (kinek a papné…), vagy éppen egy lajhár zavarja majd meg a munkádat. Fontos, hogy megtanuld úgy beosztani az idődet, hogy egy egészséges élet-munka egyensúlyt állíts fel. Ellenkező esetben lehetséges, hogy nem szabadulsz a mókuskerékből, csak magaddal viszed azt.

Ha bővebben érdekel ez az életfoma,  szeretnél Te is digitális nomád lenni, katt ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon