Biztosítva Balin

Vendégszerzőink, Edina és Vivi digitális nomádként Balira utaznak. Korábban az oltásokkal kapcsolatos tapasztalataikról meséltek, most pedig az induláshoz egyre közeledve az utasbiztosítás megkötéséről számolnak be nektek. Kalandjaikról kéthetente olvashattok itt az oldalon.

Vivi: A következő pont, ahol biztosítani szerettük volna az előre nem kiszámítható körülményeket, az egy utasbiztosítás volt. Részemről könnyű dolgunk volt a 12 éves pénzügyi múlttal, mivel tudtam hova tudok fordulni. Dani segített a lebonyolításában, aki az egyik volt kollégám, barátom.

Legyen megfelelő a biztosító és a közvetítő is

Fontosnak tartom, hogy egy pénzügyi termék megvásárlásakor nemcsak az szempont, hogy maga a biztosító jó legyen, hanem, hogy ki az a közvetítő, akin keresztül hozzájutok a szolgáltatáshoz. Mivel ha a későbbiekben bármilyen helyzet merülne fel, nem mindegy, hogy milyen támogatásban részesülök. Ez a pénzpiac többi szereplőjére is vonatkozik, nem csak a biztosítókra.

Jelen esetben a barátom nekem egy olyan védelmi és kényelmi vonalat biztosít, hogy egyrészről a pénzintézettel én első körben direkt, telefonon tudok hatékonyan kommunikálni, ami Indonéziából jelentős plusz költségeket generálna, vele viszont Viberen/ Messengeren/ Whatsappon bármikor tudok az apró kérdések miatt is.

Másrészt, ha bármi konfliktus adódna a kifizetéssel kapcsolatban, akkor ő az én érdekeimet képviselve jár el. Ehhez megvan a kellő mennyiségű információja, kapcsolati rendszere és profizmusa.
Nemcsak nagyobb kaliberű utazásnál érdemes szakember véleményét kikérni, hanem a kisebb utazásoknál sem árt.

Önerő és rugalmasság

Fontos volt, hogy Balin érdemben tudjon a biztosító ellátást szervezni, ne legyen önerő és rugalmasak legyenek, ha hosszabbítást szeretnénk kérni, mivel a hazautazás időpontja számunkra nem volt fix. (Sikerült olyan biztosítót találni, amelyik káresemény esetén a velük való kommunikáció során felmerült plusz telefon költségeket is téríti.)

Ha az út lemondására is szeretnétek védelmet, akkor azt a repjegy vásárlásával egyidejűleg érdemes időzíteni, mert több esetben is csak aznap lehet ezt megkötni, vagy 1-2 napon belül, később már sajnos nincs, aki bevállalja.

Magyarországon, vagy kint?

Mi magyarországi biztosító mellett döntöttünk, mivel mégiscsak egyszerűbb az otthoniakkal lebonyolítani a dolgokat, és ameddig tudunk maradunk náluk. Ezt azért fogalmaztam így, mert utasbiztosítást csak akkor köthetsz, amikor hazai földön tartózkodsz. Kintről nem lehet, azaz nem érdemes ezzel játszani. Mivel ha valami komolyabb dolog történik, akkor igenis előszedik a szabályzatot és megnézik a repjegyedet, hogy te tartottad-e magad a szerződésben foglaltakhoz.

A későbbiekben van lehetőségünk más fajta biztosítást kötni, vannak olyan cégek, akik kifejezetten a digitális nomád piaci résre hoztak létre különféle csomagokat. Érdemes ezeknek részletesen utánajárni, hiszen sok biztosító van, eltérő feltételekkel, és némelyik csomag önerőt is tartalmaz. Ez magyarul azt jelenti, hogy baj esetén egy x összeg feletti részt fogják csak téríteni. Részünkről az itteni alacsony költségű orvosi ellátás mellet ez annyira nem buli. Szóval maradunk az eredetileg kötött biztosításnál, ameddig lehet.

Egyébként sikerült elintéznünk a magyar biztosítóval, hogy 4 hónapra engedélyezzék a biztosításunkat, így június elejétől egészen október elejéig biztosítva vagyunk. Az utána következő időszakra valószínűleg mi is egy nomádokra specializált biztosítást fogunk választani.

Az utasbiztosítás motorra nem érvényes…

Itt még szeretném a környéken nagy népszerűségnek örvendő robogó bérlés miatt megjegyezni, hogy az utasbiztosítás CSAK személyi sérülésre térít, és itt sehol nem tudunk cascot, vagy akármit kötni a robogónkra (a kérdésre is furcsán néztek, mi meg arra hogy védő-varázs szalagot kötnek ránk, az jó lesz).

Vagyis itt te felelsz a bérelt motorodért és te is fizeted ki a javítást, ha véletlen bevert az Arak és benézted a földutat, de nem kell aggódni, mert az sem egy drága dolog itt. Problémát is inkább a gyakorlatlan turisták okoznak, mert olyan ritmust szeretnének itt is diktálni, ami max otthon működik, ahelyett, hogy az ittenit vennék fel.

Szóval itt, a saját magunk szétparáztatása után, hogy fel kellett mérni a rosszat is, ami megtörténhet, jöhetett az egy fokkal kellemesebb gyakorlati rész.

Tiktok csatornánkon is követhettek minket, ha velünk tartanátok ezen a nagy utazáson.

Folyt. köv. – a változás és hiba jogát fenntartva.

 

Ha te is új kalandokra vágysz, ha gondoltál már arra, hogy átalakítanád az életed, csak nem tudod, hogyan fogj hozzá, akkor gyere, csatlakozz a Y-project tagsághoz. Igazán inspiráló és támogató közösség alakult ki.

 

A backpacker-t már nem csak Bori írja.
Ezt a cikket Pásztor Edina és Orbán Vivien jegyzi. Ha van kedved neked is vendégszerzőként feltűnni a backpacker.hu-n, küldd a téma javaslatod és egy korábbi cikked a hello@vighbori.hu-ra.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon