A nagy utazás előtti három hónap

Vendégszerzőink, Edina és Vivi, két barátnő, akik digitális nomádként Balira utaznak. Kalandjaikról kéthetente olvashattok az oldalon, az előző írásukat itt találod. Ebben a cikkben többek között az oltásokkal kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg veletek. Ez az írás tájékoztató jellegű, utazás előtt mindenképpen érdemes orvosi tanácsot kérni, hogy milyen oltásokat javasol a kötelezők mellett.

Mikor megvettük a repülőjegyet januárban,

pár napra rá tudatosult bennünk, hogy cirka három hónap múlva már Balin fogunk élni, így a kezdeti örömöt felváltotta a hirtelen jött félelem, hiszen minden elintéznivalóra már “csak” három hónapunk maradt. Költözés, oltások, biztosítás, hivatali ügyek és még sorolhatnánk. Elég húzós időszak volt.

Február végével mind a ketten sikeresen letudtuk a költözést, dobozolást és hurcolkodást. (Itt Edina beszél inkább a saját nevében, mert Vivinek az utolsó (!!!) napon is 1 autónyi körrel kellett nyakába venni a várost, ami a harmadikunk- a legjobb barátnőnk, Kata – közreműködése nélkül csúnya kudarcba fulladt volna 😀)

Közben pedig szorgosan írtuk a teendőink listáját, ami nem hogy fogyott volna, inkább nőttön csak nőtt. Vízum, jogosítvány, telefon szolgáltatók, hova kell regisztrálni, és oda miért nem kell, otthoni papírok, mit vigyünk ki, mibe vigyük ki, szállást találni stb…

A közösség ereje

Szerencsénkre a szeretteink is összefogtak velünk, és igyekeztek olyan kapcsolatokat felkutatni, akik érdemben tudnak nekünk segíteni. Hiába volt nehéz számukra, hogy tulajdonképpen abban támogatnak, hogy mi a világ másik végére, messzire kerüljünk tőlük (vagy lehet, hogy erre ment ki a játék, csak nem tűnt fel?! 😀).

Ha a lelki folyamatokról is beszélünk, akkor itt már néhány csodát megtapasztaltunk: a feltétel nélküliséget, önzetlenséget és a közösség erejét. Ekkor bukkant fel Gergő. Ő már hosszú ideje “tapasztalja” Bali szigetének varázslatos zegzugait. Neki köszönhetjük többek között azt is, hogy a hozzánk leginkább illő városban tudtunk szállást találni. Még személyesen is lecsekkolta nekünk a házakat, és amikor felütötte a fejét a pánik, akkor megnyugtatott minket.

De ezekről majd később még mesélünk Nektek. 😉 Egyelőre az oltásokról, mint fontos technikai részről szeretnénk infót adni. Ez is tartalmaz épp elég fontos részletet.

Kötelező és ajánlott oltások Balira

Először is utána kellett nézni, hogy milyen oltások is kellenek Ázsiába, hiszen nem csak két hetes nyaralást terveztünk, hanem konkrétan egy új életet. Szerettük volna a lehető legtöbb para-körülményt kizárni, hogy az utazásra tudjunk koncentrálni. (utólag, ezt nagyon jól is tettük!)

Jelenleg Indonéziában a Covid oltáson kívül más oltóanyag felvételét nem teszik kötelezővé a beutazáshoz. (A lányok által felvett vakcinák mind ajánlott oltások voltak, saját döntésük alapján kérték őket –  a szerk.)

Első körben a Hastífusz és a Hepatitis A elleni oltást szerettük volna beadatni. (Ezen kívül javasolt a Hepatitis B vagy kombinált oltást felvenni, viszont 1999 óta itthon az iskolákban megkapjuk és úgy döntöttünk, hogy marad csak az A elleni).

Külföldön már rövidtávú nyaralások alkalmával is javasolják az úgynevezett Japán encephalitis (agy, gerincvelő és agyhártyagyulladás) elleni vakcinát is, amit jelenleg itthon nem lehet beszerezni, az oltóközpontban is előre kellett jelezzük, hogy igényt tartunk rá (és volt olyan egészségügyi intézmény, ahol nem is volt nekik). Szúnyogok terjesztik, többnyire rizsföldek közelében, a helyieket már kötelezően oltják ellene, Balin pedig elég nehézkes lenne elkerülni a rizsföldeket. A doktornőnek az az egyetlen ellenjavallata volt, hogy drága. Mi úgy voltunk vele, hogy még mindig jóval olcsóbb, mint ha beüt a baj. Ez a betegség súlyos lefolyású és kevesen élik túl, valamint tünetei könnyen összetéveszthetőek más betegségekével, így nem szerettünk volna kockáztatni, beadattuk. (Itt olvashatsz róla bővebben. – a szerk.)

Hol lehet felvenni az oltásokat?

Hosszas utánajárás eredményeként mi a Budai Magánorvosi Centrumot (Budai Oltóközpont) választottuk, mivel ár-érték arányban a legjobbak és itthon ilyen fajta oltásokat csak oltóközpontokban lehet felvenni, háziorvos nem tudja nekünk beadni.

Időpontot kellett foglalni és előtte 1 nappal fel is hívtak, hogy biztos legyen az érkezésünk. Először megkaptuk a Tífusz, Hepatitis A és a Japán encephalitis első adagját. Felkészült és kedves volt a doktornő, továbbá kaptunk egy nyomtatott listát a hasznos tudnivalókról. Valamint adott egy honlapcímet, ahol részletesebben tudunk tájékozódni, és megtalálható egy malária térkép is.

Még annyit a maláriáról, hogy ahová mi megyünk, ott viszonylag biztonságban vagyunk tőle, hiszen a malária ellen nincs oltás, hanem csak gyógyszeres kezelés, de az is maximum 1 hónapig. Ez a betegség pont azok közé tartozik, amiket ott helyben érdemes kezelni. A második körös időpontot 1 héttel későbbre kaptuk meg.

oltóközpont

A hatás…

Ennyi oltás beadása azért igen megterhelte a szervezetünket. A karfájáson túl pár napra az erőnk is elhagyott, belázasodtunk és csalánkiütéseink is lettek.

Ekkor még nem tudtuk, hogy ez csupán az oltások fele volt, hiszen a következő héten még orvosi javaslatra beadattuk a Diftéria és Tetanusz oltásokat is, kombinált vakcinában. A tetanuszt azért is választottuk, mert már rég kaptunk ismétlő oltást és Balin lehet, hogy jó az egészségügyi ellátás, viszont a közlekedés kevésbé. Szóval, ha történne is valami, akkor legyen időnk odaérni.

Egy jó tanács: ha van rá idő, ne 1 hét alatt kérjetek 5 oltást, mert a második kör még jobban odavágott, megfeküdtünk, mint fácán a fatálcán.

Az oltások mellett

még bőszen kellett hivatali ügyeket is intézni, pl. nemzetközi jogsit és utasbiztosítást is.

A nemzetközi jogsi elintéznivalója az eddigiekhez képest felüdülés volt. Vinni kellett magunkkal 4 darab igazolványképet, kifizetni az illetéket és helyben meg is csinálták a jogosítványunkat. Mind a ketten más-más okmányirodában intéztük, az egyikünknek a genfit javasolták, a másikunknak a bécsit (bár szerintem fogalmuk sem volt róla valójában, hogy Indonéziába melyik lenne megfelelő). Ezt a részt nem izgultuk túl, mivel kint élő ismerősök mondták, hogy nem nagyon szokták elkérni tőlük, de jobb biztosra menni.

Vivi: A következő pont, ahol biztosítani szerettük volna az előre nem kiszámítható körülményeket, az egy utasbiztosítás volt. Két hét múlva ezzel folytatjuk. 😉

 

Köszönjük szépen, hogy követed a kalandunkat. ❤

Folyt. köv. – a változás és hiba jogát fenntartva.

 

Te is szeretnél helyfüggetlenül élni? Gyere el a júniusban induló Masterclass-ra!

Ha pedig az érdekel, milyen helyfüggetlen munkalehetőségek vannak és hogyan tudnál te is helyfüggetlenül élni, klikk ide.

A backpacker-t már nem csak Bori írja.
Ezt a cikket Pásztor Edina és Orbán Vivien jegyzi. Ha van kedved neked is vendégszerzőként feltűnni a backpacker.hu-n, küldd a téma javaslatod és egy korábbi cikked a hello@vighbori.hu-ra.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon