Útmutató kezdő világgá-menőknek a Female Yetitől

A FemaleYeti-re több, mint egy éve figyeltem fel az új bloggerek közül. Világgá ment, egy egy irányú jeggyel. Ő is. Már majdnem másfél éve az úton van, előbb körbejárta Ázsiát, és most Dél-Amerikában barangol. Megkértem, hogy írjon a backpacker.hu-ra egy pár tippet. Olvassátok szeretettel: 

Hogyan is lesz 1 évből több?

Amikor elindultam azt gondoltam (reménykedtem) csak, hogy kb 1 évig kitart a spórolt pénzem. Jelenlegi állás szerint (remélem) még egy évet lehúzhatok az úton. Ez köszönhető annak, hogy kevesebbet költök mint gondoltam. Teljesen más a budget amikor terv nélkül utazik az ember és ha megtetszik egy hely akkor akár több hétig is maradok. Az ilyen nagy utak már nem arról szólnak, hogy az ember rohanjon és lefényképezzen mindent amit “látni kell”. Az élet így lelassul és nem csak fényképek hanem emberekhez kapcsolódó örökre szóló élmények inkább amiket gyűjt az ember. Azt, hogy mondjuk egy folyó parton ül órákig az ember jelentheti a legintenzívebb élményeket.

14470661_697632943728709_6166168345257697340_n

Az élet Ázsiában nagyon olcsó és fantasztikus élményeket szereztem, úgy gondoltam maradok és jobban megismerem világnak ezen részét. Naponta 4USD-15USD-ből (napi 3x étkezés és szállás) simán ki lehet jönni. Az, hogy sokkal kevesebbet költöttem mint gondoltam, az csak akkor érvényes ha sok kényelmet felad az ember. Szervezett kirándulásokra nem igazán megyek, hanem saját magam szervezek mindent, így is olcsóbban kijövök. A közlekedés is nagyon olcsó hiszen sok helyre éjszakai busszal jár az ember ezzel megspórolva a szállás árát is. Pár helyen ingyen is laktam mivel couchsurföltem vagy besegítettem a tulajnak. Sőt ha nagyon akartam volna tovább is maradhattam volna ingyen egyes helyeken munkáért cserébe.

Hol érdemes kezdeni amatőr utazóknak?

Mindenképp Ázsia. Egyrészt nagyon olcsó, úgyhogy kis spórolt pénzzel is messze lehet jutni. Ha az ember nem tapasztalt utazó itt kipróbálhatja magát. Sok hibát is elkövethet az ember míg beletanul az utazásba és nem bukik vele nagyot. Hiszen tapasztalat kell, hogyan lehet olcsón utazni valamint, hogy hogyan is kell igazán utazni. Másrészt azért is ajánlanám mert nagyon biztonságos. Igaz nem minden ázsiai országban érdemes egyedül nőként kalandozni és letérni a megszokott útról (ahogy Európában sem biztonságos mindenhol egyedül nőként menni és letérni a megszokott útról). Viszont ha a járt ösvényen maradsz (vagy melléd szegődik valaki ha úttalan utakon szeretnél menni) akkor biztonságos annyira mint Európa, úgyhogy ha kimész az utcára egyedül Európában akkor Ázsiában sem lesz ezzel gond.

14435415_697630367062300_2414673860799115575_o

Hogyan is merítettem a bátorságot?

Pár éve nagyon félénk és korlátolt gondolkodású voltam minden téren. Akkori barátommal vagy barátokkal utaztam aztán egyedülálló lettem és a barátok is elmaradtak hiszen megházasodtak, családot alapítottak. Rájöttem, hogy nem várhatok senkire, így a legelső teljesen szóló egyedüli utam egy biztonságos nyugati országban vagyis Ausztráliába (akkoriban még nem igazán voltak utazó blogok amik ismertették volna, hogy Ázsia mennyire biztonságos) vitt. Ahol 3 hét alatt át-hátizsákoltam a keleti partot. Ausztráliában bungy-jumpingoltam és tandem ejtőernyőztem (szándékosan fizettem be mert nem gondoltam volna képes vagyok ilyen dolgokra), ezzel egyből a fejest is ugrottam a mélybe. Ezek után pedig életem örökre megváltozott. Már soha nem voltam az a félénk ember és rájöttem csak ki kellett kerülnöm a komfort-zónámból. Rájöttem azelőtt csak az agyamban kreált félelmeim tartottak vissza. Azt meg, hogy erre rá pár év múlva  hegyeket és sziklát fogok mászni, életemben nem gondoltam volna.

Utaznak más magyarok is a világban?

Nagyon sok magyarral találkoztam akik járnak kelnek a világban pénzzel vagy pénz nélkül. Ezen utazók közül sokan összegyűltünk egy oldalra az Utazás Művészetere ahol elmondjuk, mi hogyan is kezdtük valamint megannyi hasznos tippet adunk világgá menni készülőknek, az utazó életmód tanulságait is őszintén leírjuk. Hiszen mi sem születtünk utazóknak és egyikünk sem milliomos. Manapság már nem ritkaság, hogy magyarok világgá mennek. Úgyhogy gyertek Ti is, a világ rátok vár.

Miért is kell már ma elkezdeni gyűjteni?

Minden egyes naplementével egy napot öregszünk. Ez igen triviálisan hangzik. Viszont ha úgy nézzük, hogy minden egyes ilyen nappal elvesztegettünk egy napot, hogy nem tettünk semmit az álmainkért akkor már nem is hangzik olyan triviálisan. Én egy hirtelen felindulásból döntöttem el egy kávé felett, hogy világgá megyek igaz már egy ideje éreztem, hogy változásra van szükség az életemben. Még aznap este lecsekkoltam a kevésbé kocka barátaimmal (kocka barátoknak nem érdemes elmondani mert azok csak le fognak beszélni és elmagyarázni neked hogy miért nem nem vagy képes rá), hogy szuper az ötlet, persze hogy mindenben támogattak. Aztán elmondtam a szüleimnek és már ezzel keltem, álmodtam 1,5 éven keresztül. Ez a felkészülés nagyon izgalmas időszaka volt ez az életemnek.

vipassana-4-of-8

Másnap pedig tudatosan elkezdtem gyűjteni a pénzt (otthon főzés, ingyenes szórakozási programok, megszűntek még a hétvégi kiruccanások is, mindenhova biciklivel jártam stb). Mindenki megtalálhatja mivel spórolhat a minden napokban. Aztán egy nap megvettem a repjegyet, és ezzel minden “hivatalos” lett. Nem volt visszaút, igaz nem is akartam megváltoztatni a döntésemet.

Kell vízumokat intézni egy világ körüli út előtt?

Én véleményem szerint nem. Nekem egy darab vízumom nem volt amikor elindultam igaz csak az első országban Nepálban tudtam, hogy ki lehet váltani a reptéren is utána meg fogalmam sem volt merre megyek. Ázsiában kezdtem és állíthatom, hogy nagyon egyszerű útközben mindenféle vízumot beszerezni. Jelenleg Dél-Amerikát járom, és ahogyan hallottam az utazóktól, itt sem lesz gond a vízummal. Ha az ember előre kiváltja a vízumokat akkor csak leköti magát és sokkal bonyolultabbá teszi saját életét/útját.

Miért jó egyedül utazni?

Ha egyedül utazol, sokkal nyitottabb leszel. Több mindent látsz majd a világból, hiszen csak magadra kell figyelni. Sőt sokkal több embert is megismersz, hiszen sok mindenkivel kell beszélni, hiszen az olcsó utazáshoz ezer meg ezer információra van szükséged, amit a helyiektől vagy más utazóktól szerezhetsz meg. Jobban meg fogod ismeri önmagad.

14183947_678695602289110_4111145504760718831_n

Sokkal jobb problémamegoldó is leszel, hiszen mindent egymagadnak kell megoldanod. Teljesen más problémákat kell megoldani otthon, és a világ másik végén. A végén, szó szerint, a jég hátán is megtanul élni az ember, ami a későbbiek során is nagyon hasznos az életben. Sokkal kreatívabb leszel, hiszen nagyon kreatívnak kell lenni az embernek, ha igazi low budgeten utazik.

Igaz, meg kell említenem, hogy néha hiányzik valaki akivel megoszthatnám az életre szóló élményeimet. Viszont az a korlátlan szabadság amit az egyedüli utazás ad, semmi nem űberel. Valamint az, hogy blogolok és nap mint nap kapok támogatást ismeretlen emberektől is, nagyon fontos és már is nem érzem magam olyan egyedül.

Maradnak az embernek álmai ha elindul egy ilyen nagy úton?

Természetesen. Minél többet fedez fel az ember ebben a világban annál több szeretne majd később felfedezni és szeretne látni, úgyhogy megannyi álma lesz az utazónak. Bár ha az elsőt (ami a legfontosabb) teljesítette akkor utána már nem olyan intenzívek. Az is igaz, hogy az első teljesítése után szárnyra kap, és sorra teljesíti a következő álmokat. Az életet is boldogabb szemszögből fogja látni. Végül: megtanul az ember megbánások nélkül élni.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon