Vízum Új-Zélandra

Volt egy ilyen kérdés-szeánsz a Facebook oldalamon, ahol a legtöbb kérdés a az új-zélandi vízumra vonatkozott. Szóval, jöjjön minden, amit a vízumról tudok egyelőre:

100 kicsi magyar menni Új-Zéland

2013-ban és idén is, teszt alapon 100 magyar kaphat ilyen vízumot. Ez azt jelenti, ha jók leszünk, nem viszünk be TBC-t, nem foglaljuk el Auckland-et, és nem bújócskázunk a bevándorlási hivatal elől, amikor lejárt a vízumunk, akkor hamarosan nem csak 100 magyar kaphat ilyet, hanem mindenki. Amíg 2013-ban hónapok kellettek, hogy “elfogyjon” a vízum, idén, egy Origós cikknek köszönhetően alig fél óra alatt elvittük az összeset.

Ki kaphat ilyet?

Elsősorban az, aki időben leült a gépe elé, és kitöltötte a vízumkérelmet. Továbbá nem múlt még el 35 éves, és elküldte a borda-röntgenjét. Belépéskor kérhetik, hogy bizonyítsd, hogy van (kb.) 700. 000 forint a számládon és egy kifelé menő repjegyed. Kb. ennyi. Ez a borda-röntgen dolog nálam elég érdekesen alakult, mert a kérelem benyújtása után a levél, amiben leírták, hogy 10 napom van elküldeni a röntgent, sajnos a spamfilterem áldozata lett. Jó pár nappal később világosítottak fel a barátaim, hogy azt bizony már el kellett volna küldeni. Mint egy vadállat száguldottam az orvoshoz, de azok után, hogy észbekaptam, 90 perccel később már a postán volt az orvosi engedély a belépéshez.

Milyen munkát végezhetsz ezzel a vízummal?

Igazság szerint bármilyet, amire van, aki felvesz. A szabály az, hogy maximum 3 hónapot lehet egy helyen tölteni, és utána lehet is tovább állni. A legtöbb esetben kétkezi munkára kell gondolni, a gyümölcsszedés a leggyakoribb. Vannak helyek, ahol csak koszt-kvártély jár a napi pár órás munkáért, valahol pedig fizetés, de olyan is van, hogy mind a kettő.

Hány napon belül értesítenek, hogy megkaptad-e a vízumot vagy sem?

Pár héten belül értesítenek.

Milyen határidőn belül kell kimenni Új-Zélandra, ha már megkaptad a vízumot?

Ahogy megkapod a vízumot már mehetsz is, de 2015 május 1-ig be kell lépned az országba, utána lejár. Onnantól, hogy belépsz, 1 évig lehetsz az országban.

Nézel már munkát?

Igen, de csak játszásiból. Nem nagyon látom értelmét, hogy innen kezdjek el keresgélni. Elég nagy a rotáció. A terv az, hogy elindulok, és ott keresek munkát, ahol szívesen maradnék több hetet. A bevándorlási hivatal küldött egy weboldalt, ahol lehet keresgélni, de ennél valószínűleg sokkal jobb, ha helyben kérdezel körbe.

Mikor mész?

Január 12-én indulok. Először Thaiföldre pár hétre, ahonnan Ausztráliába utazom. Onnan megyek Aucklandbe.

Megj: Nem költözöm, utazom

Félreértés ne essen. Nem kiköltözöm Új-Zélandra, hogy ott is beüljek egy irodába, csak egy kicsit magasabb pénzért. Nem-nem. Köszönöm, de elég volt a 2D-ből. 21 éves korom óta kiszakadtam a valóságból, mint ahogy valószínűleg ti is. Egész nap egy gép előtt ülök, a látóhatárom 50 cm, füles a fejemen, úgy, hogy napi 8 órában a kezeim a billenytűzetet és az egeret érintik csak. Ez az egyetlen silány kapcsolatom a valósággal.

Nem érzek hideget vagy meleget, szelet vagy napsütést. Nem nézek emberekre, az asztalomon korhadó kis növény a hozzám legközelebb lévő élőlény. Hazafelé rá kell erőltetni magam, hogy ne nyomkodjam a telefonomat, amint a pirosba érek, mert nem bírom elviselni, hogy 1-2 percig nem történik semmi. Szeretnék megint 3Dben élni egész nap, mert nem hiszem, hogy ez így egészséges.

Én nem kivándorlok, nincs semmi bajom a rendszerrel, nekem nagyon sok mindent megadott. Nem történt az életemben semmi komolyabb trauma, ami elől menekülök. A munkahelyem egyébként kimagasló a maga nemében, csodálatos helyen van, barátok vesznek körbe, a főnököm zseniális, de ez nem változtat a tényen, hogy még mindig a monitoromat kell néznem egész nap. Szóval lássuk, hogy kell kiwit szedni!

(Tisztában vagyok azzal, hogy 3 hét után valószínűleg vissza fogom sírni a kényelmet, de esküszöm, hogy ha ez történik, akkor azt be fogom jelenteni a blogon.)

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon