Tippek Izlandra utazóknak

Helló Izland, de jó, hogy vagy. Ez az ország egy olyan csoda ezen a bolygón, amihez foghatót még sehol máshol nem láttam. Égi tünemények, óriás vízesések, fjordok, mohák, trollok és lundák. Megpróbálom a lehetetlent: összeírok egy kis segítséget Izlandra utazóknak.

Ár: $$$$$$$$$

Kultúrsokk: Nuku

Gasztronómia: Hát figyi. Lundát, lovat és bálnát ne egyél, mert ez itt a 21. század, és már nem vagyunk barbárok. Jó hír, hogy állítólag van izlandi banán. Na az már valami:)

Az alapok: mikor utazzunk? 

Izland olyan, mint egy macska. Szép és olykor nagyon cuki, de ha nem akar veled játszani, akkor keményen beléd tud harapni. Elvileg van náluk négy évszak. Gyakorlatilag van tél, meg telecske.

Szóval, ha az alapokról szeretnél beszélni: akkor, amit garantáltan ígérhetek: az a hideg. A helyiek és az itt élő bevándorlók majd próbálnak arról meggyőzni, hogy tíz fok már valójában nyár, de ilyenkor egy jól irányzott nevetéssel libbenj tovább a beszélgetésen. 

Tehát Izlandra nem nyaralni megyünk. Ez az alap. Ha ez stimmt, akkor mehetünk tovább. Azt kell eldönteni, hogy milyen csodát akarsz látni. Sarki fényt? Mert akkor szeptembertől áprilisig érdemes ellátogatnod a szigetre. Ha pedig az éjféli nap alatt szeretnél színes virágokat szagolgatni, akkor “nyáron” menj. Teljesen más dolgokat lehet csinálni télen és nyáron. Télen például el tudsz menni egy jégbarlangba, ami lehet, hogy nyárra eltűnik. Nyáron pedig rafting, túrák, sátrazás és nyugati fjordok. Szóval gyanús, hogy egy úttal nem fogod megúszni ezt az országot.

Egy olcsó repjegy nem lesz elég

Az egy fantasztikus dolog, hogy már van fapados Izlandra (Wizzair, Wowair, Norwegian), de ez sajnos édes kevés lesz. Figyelem, bréking: ez az ország brutál drága. Egy gofri 3000 Ft, kávé úgy 2500. Persze ezt nem a te szívatásodra találták ki: összesen 340.000 ember él itt. Szeretnének iskolákat, utakat, kórházakat és biztonságot, konkrétan a jég hátán. Az elképesztő adók mellett még ne felejtsük el azt sem, hogy rengeteg dolgot importálnak. Az sem egy olcsó mulatság, az északi sark közelében. Szóval ez van. Ez nem fog nagyon változni, maximum a népesség erőteljes növekedésével.

És még valami, ami tök fontos! Régen még lehetett az országban vadkempingezni, ma már szinte alig van hely, ahol leverheted a sátrad legálisan. Ennek több oka is van. Elsősorban azért, mert sok turista olyan helyen táborozik, ahol már a puszta jelenlétével rombolja a környezetét.

Tudom, hogy meg akarod olcsón úszni, de tartsd kérlek tiszteletben a helyiek szabályozását és törvényeit. Jah meg a környezetet. Végül is ezért jöttél, nem?

Saját kocsi vagy fizetett túra

Sokan stoppal járják körbe Izlandot, de ha télen vetődsz arra, amikor még hideg van, akkor ajánlom, hogy saját kocsit bérelj, mert cudar tud lenni a szél.

Persze akkor sem fogunk keresztre feszíteni senkit, ha befizet egy túrára. Legalább nem annyira káros a környezetre.

Programok/ látnivalók

Most itt tényleg a teljesség igénye nélkül:

Golden Circe:

A kötelező kör, azért még elég jó. Vízesés, vulkán, gejzír. Egy csomó turistával, de szerintem azért még elég szép. Kb. fél nap alatt meg tudod nézni.

Diamond Beach:

A gleccserből leváló jég beömlik a tengerbe, majd onnan kihozzák a hullámok a partra. Így volt szerencsém ember nagyságú jégtömbök között sétálni. Elképesztő volt.

“Hollywood gleccser”:

A gleccser túrára mi nem iratkoztunk fel, de azért volt szerencsénk közel menni. Láttam már gleccsert Új-Zélandon, és tudom, hogy nem szép természeti csodákat egymással versenyeztetni, így csak annyit mondok, értem, hogy a hollywoodi producerek miért épp ezt a gleccsert választották a forgatáshoz.

Jégbarlang:

A jégbarlangokról azt kell tudni, hogy minden télen újat fedeznek fel, a jég sajátossága miatt, miszerint olvad. Szóval ahova elmész, az már bizonyára nem fog állni jövőre. Szerintem így talán még értékesebb. Na ez tényleg egy soha vissza nem térő alkalom. Csak vezetett túrával tudsz ide elmenni.

Silfra:

Mínusz négy fokban búvárkodni? Két fokos vízben? Hát miért ne? Jó, alapból azt mondtam volna, hogy ússzon az, aki ezt kitalálta, de az mégiscsak más helyzet, hogy a tektonikus lemezek között lubickolsz. A jó hír, hogy olyan ruhát kapsz, amiben tényleg nem fázol, és nem leszel vizes. A látvány… Hát a látvány az leírhatatlan. Már megint. :) Ilyen szép kéket még sosem láttam. A világ legtisztább vize és jaj… Szóval minden hideget megér.

kép: scuba.is

Blue Lagoon:

A NatGeo a világ egyik legszebb természeti csodájának választotta. A poén az, hogy egyátalán nem természetes. A tej színű víz egy hőerőműből jön, ahova régen a helyiek kimentek egyet melegedni. Erre most épült egy elég komoly wellness központ.

Roadtrip BÁRHOVA:

Szintén egy megoldás lehet, ha csak fogod magad, és beülsz egy bérelt kocsiba, aztán nosza neki. Úgy 20-30 percenként úgyis találsz valami földöntúlit, nem nagyon kell túlgondolni a dolgot. Biztosítást viszont kötelező kötni a kocsira, mert az időjárás sokszor kikezdi, akár pár óra alatt is.

Sarki fény:

Ezt nem lesz könnyű meglátni. Kell hozzá egy adag szerencse, az biztos. A legjobb, ha valami sötét helyet keresel, pl. egy hajó, vagy esetleg a hegyek. Viszont soha semmi nem fogja garantálni, hogy látni fogod. Nyilván nyáron esélyed sincs, hiszen nincs sötét, nem megy le a nap. Szóval szeptembertől április elejéig lehet ezt a csodát látni.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon