Tippek a Galapagosra utazóknak

A hírek igazak… Galápagos nagyon drága, és emiatt én is halogattam a döntést, hogy ellátogassak-e a szigetekre, de végül egy pillanatra sem bántam meg.
Ezzel a cikkel azoknak szeretnék segíteni, akik oda készülnek, és nem egy millió forintot szánnak az utazásra. Mert így is lehet.

Repjegy

A Galapagosra Quitóból vagy Guayaquill-ből lehet berepülni. Több légitársaság is jár a szigetekre, így van választás. Viszont vigyázni kell, mert több légitársaságnál a nagyon olcsó jegyek csak helyieknek szólnak. A LAM és a TAMA felhívja erre a figyelmed, de az Avianca csak beszálláskor kér el még pár száz dollárt, ha véletlenül rossz jegyet vettél.

Ár: 500 dollár körül, oda-vissza. De vannak ajánlatok 250 dollárért is. Itt keress.

Két szigeten van reptért, Baltra (Santa Cruz) és San Cristóbal. Érdemes úgy vásárolni a jegyet, hogy az egyikre érkezz és a másikról indulj haza, így időt és pénzt is spórolhatsz.

Belépés

A belépésnek is van ám ára, 20 dollár regisztrációs díj, majd egy erős 100 dollár “belépő” a szigetre. Ezt sehogy nem tudod elkerülni.

A Baltra szigetről még át kell menni valahogy Santa Cruz-ra, ami kb 7 dollár egy irányban ( busz-hajó,-busz).

Zárt cipő!!!! A mi buszunk lerobbant és egy másikra kellett váltani. Amikor leszálltam, szinte azonnal iszonyú, égető érzést éreztem a lábamnál. Elleptek a hangyák, amik úgy martak, hogy alig bírtam visszafogni a sikolyokat. Valaki rosszabbul járt, mert letette a hátizsákját a földre, majd amikor a hátára vette, a hangyák minden irányban elkezdtek szaladni szegényen. Még a hajában is voltak. :S És ezek nem a csokireszeléknek tűnő kis hangyák voltak.

A három fő sziget

A három szigeten is bőven van látnivaló, nem baj, ha nem fizetsz be egy hajóútra, csak a fő szigeteken maradsz. Ezek neve: Santa Cruz, San Cristóbal és Isabella. Mind közül a legjobb Isabella. Lehet befizetni túrára az Isabellára, na azt nem ajánlom. Inkább csak fogj egy hajót, és szervezd meg magadnak az utat. Olcsóbb is, többet is látsz. A szigetek közötti hajóút 30 dollár.

Ha hajlamos vagy tengeribetegségre, készülj előre. A mi hajónkon 3-an is hánytak. Nem szép látvány, na.

Szállás

Úgy 15-20 dollár között lehet szállást. A Galápagos nem kifejezetten backpacker-eknek van kitalálva, ami azt jelenti, hogy nincs hostel. A 20 dollárért már légkondis szállást kapsz, friss törülközővel minden nap. Nem kell előre foglalni! Szállás tipp: El Tero Real – Isabella.

943960_1002854973128207_6983120437188727500_n

Étkezés

A legtöbb helyen nincs konyha, így az étkezést éttermekben kell megoldani. Santa Cruz szigetén van egy utca, ahol 5 dollárért van menü, levessel, másodikkal és gyümölcslével. Ráadásul nagyon finom az étel.
Reggeli általában szintén 5 dollár, de bőséges.

Programok

Mindenhol találsz majd olyan programot, amiért nem kell fizetni. Santa Cruz-on a Tortuga Bay, Isabellan a Concha de la perla. Bérelhetsz bringát is Isabellán, amivel beljebb jutsz a szigetre, ahol hatalmas tekikkel barátkozhatsz.

Amiért érdemes fizetni, az egy snorkling túra, a los Tuneles-i: 85 dollár.

Búvárkodás

Nekem még csak 7 merülésem van, így fontos volt, hogy olyan dive-masterrel menjek, akiben megbízom. Sajnos ilyet nem találtam, így ki kellett hagynom a búvárkodást.

Egynapos búvártúra, két merüléssel 130 dollár.

Hajóutak

A Galápagos legjobb helyeire hajóval lehet csak eljutni, ami 4-5 nap. Én ezt digitális nomádként nem engedhettem meg magamnak. Nincs szabadságom. :)

Semmiképpen se foglald le otthon, az interneten ezeket a túrákat. Ott ugyanis 2000-4000 dollár között van. Quitóban a Last Minute ár 900 dollár volt, a helyszínen pedig 600!

Internet

Van is meg nincs is. Nekem ugye a munkámhoz kell, és ezzel elég sokat szenvedtem. Egyedül reggel 4 és 6 között volt használható internet. Ekkor tudtam végül dolgozni.

ATM

Santa Cruz szigetén van ATM, Isabellán viszont 22%-os felárral tudsz felvenni pénzt, vagy akár fizetni is. A készpénz nagyon fontos ezen a szigeten!

Ha szeretnél Te is digitális nomád lenni, katt ide.

Ha pedig az érdekel, hogyan tudsz helyfüggetlen munkát találni, kattints ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon