Milyen lesz az utazás a COVID után?

Belegondoltatok már abba, hogy ha valaki azt mondja nektek tavaly, hogy ez az egész egy évig fog tartani, hogy maszkban kell majd járni, hogy alig találkozhatsz majd a szeretteiddel, és hogy az utazás meglehetősen nehéz lesz, akkor hogyan reagáltok? Én biztos, hogy azt mondtam volna, hogy nem bírnám ki.
Nyilván, a döntéshozók pontosan tudták, hogy nem hat hét lesz a kijárási tilalom, de muszáj volt kis léptekben adagolni nekünk az igazságot, hogy ne ragadjunk vasvillát, és menjünk ki korlátokat nyalogatni. Viszont így visszatekintve, pont ezért fontos, hogy megveregesd a saját vállad, és azt mondd: jé, erősebb vagyok, mint gondoltam.  
Most viszont lassan pislákol a fény az alagút végén, lassan kezdhetjük el hinni, hogy valóban csak egy kicsit kell már kibírni. ( azt mondjuk javaslom, hogy szépen a seggünkön.) 

Én optimista vagyok a nyitással kapcsolatban. Izraelben visszatért az élet, Portugáliában is lassan nyitnak. Bennem pedig egy új erő sugárzik, egy utolsó nagy hajrá. A jelenlegi számoknál azt érzem biztosnak, hogy megint szinte teljesen elbarikádozom magam: és mint az állat, dolgozom. Mert most van időm, és van reményem is, hogy nem kell ezt örökre csinálni. Én készítem a lelkem, a pénzügyeim, a munkám a nyitásra. Elég gyanús, hogy megint felveszem a hátizsákot hamarosan.

Persze elérkeztünk időközben az új normalitásba. Ma már egy csomóan meglepődünk azon is, ha egy filmben nincs valakin maszk egy kórházban(!), vagy túl közel vannak egymáshoz a buszon. Felmerül bennünk a kérdés, hogy hogyan változik meg az utazás. Íme az én véleményem – illetve instán páran ti is elküldtétek, hogy mit vártok a jövőtől.

Egészségügyi Igazolvány

Eddig is volt oltási könyvem, de ez most szerintem kötelező lesz az utazáshoz. A nomád életem elejétől fogva elfogadtam, hogy vannak országok, ahova nem léphetek be anélkül, hogy be nem bizonyítom: megkaptam a sárgaláz oltást pl. Ez nagyon sok utazónak totál normális, mégis sok embert látok kiborulni ezen manapság.  Általában azokat- gondolom, akik még nem találkoztak ezzel az amúgy normális jelenséggel.

Az elején szerintem az lesz ebben a papírban, ami már most is van: Vagy elkaptad a COVID-ot vagy megkaptad az oltást az elmúlt 6 hónapban: vagyis védett vagy. Viszont szerintem itt nem fogunk megállni, mint ahogy a vírusok sem.  Lesznek még ilyen vírusok előbb vagy utóbb, és erre minden állam és szervezet fel akar majd készülni. Szóval azt hiszem, előbb-utóbb ez az útleveled /személyid része lesz. Ebből a szempontból sosem lesz vége.

A Digitális Nomád trend

Egy év alatt sikerült bizonyítani, hogy a munkák nagyon nagy részét nem csak irodából lehet elvégezni. Eddig sok főnök félt, hogy az alkalmazottak nem lesznek jó munkaerők, ha nem mikro-menedzselik őket. Azóta ez szerencsére megváltozott. A Spotify csapata például teljesen remote lett, és a legújabb felmérések szerint, a munkavállalók 60%-a maradna az otthoni munkavégzésnél. És ugye ki mondja meg, hogy mi az otthon neked?

Emiatt gyanús, hogy hosszabb utakra fognak az emberek elmenni, inkább pár hónapos “nyaralásra”, ahol közben dolgoznak majd. Legalábbis többen mint eddig. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan divat lesz menő coworking irodákba járni. Mindig is szerettem volna a Prezinél dolgozni, de nem kifejezetten a termék miatt. Milyen menő lesz, ha azt, hogy milyen irodából dolgozol, nem az határozza meg, hogy milyen cégnél dolgozol?

Jah, ha még nem vagy nomád, akkor kérlek ne dőlj be annak a klisének, hogy a tengerparton dolgozunk, mert az a legnagyobb kamu.:)

Drágább vagy olcsóbb lesz az utazás?

Na ha valamit, ezt nagyon nehéz megjósolni. Attól függ, hogy melyik stratégiát választják a repülőtársaságok. De az biztos, hogy a prémium között fog szerepelni, hogy vigyáznak az egészségedre. Az, hogy hogyan, az még egyelőre elég nagy kérdés.

Szerintem a nyáron biztos, hogy nagyon olcsó repjegyekre lehet számítani, mert valahogy vissza kell jönniük a cégeknek. Utána pedig, mivel a rövidtávú utazás talán egyre kevésbé trendibb (környezet-, és egészségtudatosan sem fenntartható), elindul majd felfelé az ára.

PTSD a következő évben: tömegek kerülése

Akármennyire is azt remélem, hogy hamarosan hatalmas bulikban fogjuk egymást ölelgetni a világ minden táján, egy kis időnek el kell ahhoz telnie, hogy az ember nyugodtan legyen egy 80.000-es fesztiválon. Ez amúgy lehet, hogy el fog múlni. Az, hogy zajérzékenyebbek leszünk, nehezebben bírjuk majd a tömeget, és az emberek közelségét az elején, szinte biztos.

Sokkal nehezebb lesz bejutni Múzeumokba, mert erős limit lesz, hogy ne legyen torlódás. Az emberek azonban maguktól is inkább olyan helyeket fognak választani, ahol sokkal kevesebben várhatóak.  Többen mennek majd a természetbe is. Főleg az elején.

2021: Oltáspolitika és turizmus

Jelenleg óriási és nagyon csúnya kapitalista versenynek vagyunk szemtanúi. Aki hamarabb lesz “biztonságos” ország, ahol a legnagyobb arányú az átoltottság, az szerez majd előnyt a nyitásra, így először oda fogunk utazni, ahol szabadság van. Ahol nyitva vannak a turizmust szolgáltató ágazatok: éttermek, múzeumok, szállodák. És persze, ahova be is engednek minket karantén nélkül.  Szóval: hogy hova fogsz először utazni, az attól függ, hogy hova lehet. Milyen tempóban oltanak, és nyitnak azok az országok.

Az utazás megint egy csoda lesz: 

Emlékszem,  az előző életemben, amikor még utaztam, a barátaimmal gyakran kellett magunkat emlékeztetnünk, hogy milyen fantasztikus életünk van. Egyszerűen megszoktuk, hogy miden fantasztikus körülöttünk. Azt hiszem nem leszek vele egyedül, aki örömében sír majd a reptéren, vagy a tenger látványától. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fel fog értékelődni minden ami COVID előtt normális volt.

Szép lassan leszünk ezen túl, de én már alig várom, az biztos!

Világgá mennél a COVID után?  Töltsd le a Hogyan menjünk világgá könyvemet, ami segít részletesen megtervezni a következő utad.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon