7 hiba, amit a friss digitális nomádok elkövetnek

Hipszter vagyok, ha azt mondom, hogy én már akkor digitális nomád voltam, amikor az még nem volt divat? Persze, hogy egyre jobban elterjedt, hiszen alacsony áron lehet luxuskivitelben élni. Erre rájön egy utazásra kiéhezett társadalom, akik és főnökeik megtanulták, hogy lehet távmunkában is együtt dolgozni. Na, ők rövidesen megrohanják majd a reptereket, és belevágnak az álom életbe. De vajon mindenkinek való? 

Három évig voltam a Nomad Cruise programigazgatója, több mint 1000 olyan embert ismerek, akik vagy nomádok akartak lenni egyszer, vagy már azok is. Az alapítóval nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a program még véletlenül se állítson hamis dolgokat a nomád életről, ugyanis több olyan emberrel is találkoztunk, aki mindent feltett egy lapra, és utána jött rá, hogy ez az élet mégsem neki való. Ezért úgy gondoltam megírom, mik voltak a legnagyobb hibák, amit a wannabe-nomádok elkövettek.

Stabil bevétel nélkül indulnak el

A digitális nomád kifejezés nem egy munkát jelent, hanem egy életformát, amihez kell egy anyagi forrás, ami lehetővé teszi azt. Vagyis, az, hogy világgá mész, és útközben gondolkozol, hogy majd vlogból, programozásból vagy pókerből fogsz megélni, nagyon veszélyes. Azt ajánlom, először legyen egy stabil havi bevételed, ne csak egy terved, hogyan lesz majd. Legeslegelőször ezen kell elkezdeni dolgozni. Pár munkát összegyűjtöttem nektek itt én is. 

Megtakarítás nélkül utaznak

Lehet olcsón utazni. Abszolút. Volt, hogy napi 15 euróból jöttem ki egy nap, mindennel együtt. Ennek nagy mestere A Sárgaruhás lány volt, aki ha jól tudom, ennek a harmadából is meg tudta oldani a dolgot. 

De hirtelen jött kiadások mindig jöhetnek, nem tudsz mindent előre kiszámolni. Egy lekésett  repülő, egy tengerbe ejtett telefon, vagy egy elhasznált laptop, mind- mind meglephet minket. Persze vannak extra jó biztosítások, de van olyan eset, amikor ott rögtön kell a pénz, és nem hónapok múlva. Nekem fél évnyi pénzem volt félretéve, amikor elindultam. Szerencsére ez több lett idővel és nem kevesebb. 

Igazából utazni akarnak

Ezt számtalanszor láttam már. Mindenkinek azt ajánlom, hogy ne a nomád élettel kezdje, hanem egy kisebb (2-3 hónapos) utazással. Lehet, hogy úgy jössz majd haza, hogy alig várod, hogy a saját ágyadban aludj, és hogy végre ne kelljen minden nap eldönteni, hogy mi legyen a program. Akkor csak el voltál fáradva, és kellett egy kis pihi. És ebben nincs semmi rossz. De még mielőtt felrúgnád az otthoni életed, előbb nézd meg, hogy élvezed-e annyira az utazást, hogy nem akarsz haza sem jönni. 

Tényleg divatból utaznak

A hír igaz, tényleg vannak divatból nomádok. Az utazás státuszszimbólum. És minél izgalmasabb helyen fotózkodsz ugye “kicsimmel”, annál menőbb vagy. Szerencsére azonban divatból semmit nem lehet sokáig csinálni. Nagyon fontos, hogy az ember valóban szeresse a kalandokat, a változatosságot, és azt az adrenalint, ami ezzel az élettel jön. 

Mindent egyszerre

Ebben a lehetőségekkel teli világban nehéz elfogadni, hogy szép sorjában kell mennünk,és nem lehet a miénk a világ most rögtön. Nem lehet egyből olyan munkád, amit imádsz, meggazdagodsz belőle, úgy, hogy közben csak akkor dolgozol, amikor te akarsz. Mindent a maga idejében, mert a hangsúly itt azon van, hogy nem egyből. Először érdemes nem azon gondolkozni, hogy szereted-e azt a munkát, ami megengedni neked, hogy nomád legyél. Ha van egy terved, hogyan és milyen lábra állsz majd át később. Vagyis, ha van egy adminisztráló munkád, amiből eleget keresel, lehet távmunkában csinálni, és közben szépen alakítod ki a vállalkozásod, akkor már el lehet indulni. 

Kevés az önfegyelem, sok a buli:)

A munka és a rutin az első. Hosszú évekbe telt, mire megtanultam, milyen jó nekem, ha ugyanakkor felkelek minden nap. Ha a reggelem az önfejlesztésre szánom, sportolok és dolgozom. Így szabad lesz a délután. Ez mondjuk azzal is jár, hogy hétköznap azért próbálok időben lefeküdni.Sokan szét bulizzák magukat az első pár hónapban, és ott állnak utána bevétel és pénz nélkül. Csak óvatosan.

Túl gyorsan váltanak helyszínt

Hááát, ebben azért nem én dobom majd az első követ. Simán végig tudok száguldani egy helyen 2-3 hét alatt, pedig az ideális az lenne, ha sikerülne olyan 2-3 hónapot maradni egy helyen. Az A fránya FOMO, hogy máshol jobb lesz. Talán 2021-ben sikerül majd ettől megszabadulnom. ( Kizárt.:)) 

Na de miért lenne jobb lassabban menni? Először is sokkal izgalmasabb helyeket lehet felfedezni idővel. Azokat, ahova nem minden második turista jut el, csak a helyiek. És ha már a helyieknél tartunk. Így sokkal inkább meg tudsz ismerkedni velük, és talán jobban meg is tudod érteni a helyi kultúrát.
Az is számít azért, hogy így sok pénzt és döntést spórolsz meg magadnak. Olcsóbb lesz a szállás, ha hosszabb távra veszed ki, nem kell busz-, és repjegyeket megfizetni. Nem kell minden helyen újrakezdeni, hogy hol van jó internet, jó étterem, és jó kávézó. Szóval csak lassan. 

Tehát, valóban vannak buktatók, de ha előre tisztázod magadban a motivációt, szereted magát az utat, ahogy fejleszted magad és a vállalkozásod egy ilyen életre, akkor tiéd lehet a világ. Ha pedig ezek érdekelnek, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, mert hetente küldök egy emailt, amiben mindenféle érdekességeket szedek össze.
És csatlakozz a Life reDesign kurzusomhoz, ahol rengeteg feladattal készültem, hogy együtt tervezzünk számodra egy olyan életet, amely az álmaid megvalósításáról szól.
Ha pedig az érdekel, hogyan tudsz helyfüggetlen munkát találni, kattints ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon