Hogyan kerüld el a kultúrsokkot?

Amikor nekivágsz egy egzotikus útnak a hátizsákoddal, fel kell készülnöd: át fogod lépni a komfortzónádat. Olyat fogsz látni, mint még soha.

Az emberek mások lesznek, esetleg szegénység lesz vagy hatalmas szemét. A meghökkentő különbségek nagyon rossz hatással lehetnek rád. Bár elvileg a kultúrsokk kifejezést a külföldre költözéskor szokták használni, én gyakran láttam példát arra, hogy valaki nem tudja befogadni a látványt és rosszul lesz.

A tünetek a következők lehetnek:

  • Folyamatos félelem, hogy megtámadnak, kirabolnak
  • Undor
  • Depresszió
  • Fáradtság
  • Honvágy
  • Hasmenés és/vagy hányás

Mondanom sem kell, hogy a rövid távú kultúrsokk hamar hazavághatja az utazásodat, ezért oda kell figyelni, de azért elkerülhető:

1. Kezdd könnyedén!

A legfontosabb, hogy a könnyebbtől haladj a nehezebb felé! Landolj abban a városban, ami a leginkább hasonlít a mi kultúránkra, vagy ahol a legtöbb turista van. Dél-Amerikában Buenos Aires, Indiában Goa… stb. Így szépen lassan tudod megszokni a többi különbséget.

2. Készülj fel a legrosszabbra!

Kétség kívül India volt a legpiszkosabb és legbüdösebb hely, ahol valaha jártam. De annyit hallottam erről előtte, hogy amikor végül Varanasi-ba kerültem (ahol a halottakat a parton égetik) már egyáltalán nem zavart. Tudtam, hogy mire számíthatok, és ez sokat segített.

DSC_0162

3. Fogadd el, hogy ez más!

Sokan, akik először utaznak egzotikus helyre, azt gondolják, hogy a dolgoknak úgy kell működniük, mint otthon. Azt gondolják, hogy a “valami más” csak azt jelenti, hogy a bolíviaiak helyes kis sapkában fognak parádézni az ő szórakoztatásukra. Ez nem egy vidámpark, itt a teljes csomagot kapod. Igen, büdös van, a buszok tömve vannak, a sofőrök isznak és a vonatok 4-5 órákat is késnek. Ez van, nevess egy nagyot és tedd magad túl rajta!

DSC_2023 copy


4. Csökkentsd a tüneteket!

Be kell vallanom, nem mindig könnyű látni a szegénységet, a beteg állatokat és környezetszennyezést. Akármennyire is felkészülten érkezem az országba, akármennyire is próbálom magam túl tenni az adott ország problémáin, van hogy én is elkezdek besokkolni.

Ha ez veled is megtörténik, a legfontosabb, hogy amilyen gyorsan csak tudsz, nyugodj meg és zárd ki a külvilágot: olvass egy könyvet, írj a naplódba, hallgass zenét (lehetőleg ne depresszív számokat). Egyszóval: struccpolitika!

Ha nagyobb városban vagy, akkor érdemes felkeresni valamit, amit már ismersz otthonról: egy Starbucks vagy Meki ilyenkor tényleg sokat segít!

Remélem, ezekkel a tippekkel segítettem a következő utad. Nagyon szívesen válaszolok a kérdésekre, amiket itt kommentben, vagy akár a Facebook oldalamon is feltehetsz!

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon