Ezért legyél te is backpacker! – 20 érv a szabad utazás mellett

A mi országunkban még nem nagy divat, hogy az ember csak úgy nekiinduljon az ismeretlennek egy hátizsákkal, pedig nagyon megéri.

20 érvet gyűjtöttem össze amellett, hogy miért is érdemes szabadon, nem utazási irodával utazni:

1. Nagyon sok jó és érdekes emberrel lehet megismerkedni

Amikor egy előre befizetett utazásra mész, maximum a csapat többi tagjával tudsz barátkozni. Egy backpacker naponta újabb és újabb embereket ismer meg.

2. Hamar megtanulsz a pénzzel bánni

Ha már rákattantál a backpackelésre, minden napod arról fog szólni itthon, hogy hogyan szerezz elég pénzt a következő úthoz. Hamar megtanulsz fontossági sorrendet állítani a költéseid kapcsán.

3. Fantasztikus ízeket kóstolhatsz meg

Persze pizzát és kínai kaját bármikor találsz Budapesten is, de talán nem kell elmagyaráznom, hogy köze sincs az igazihoz. El nem tudom mondani, miről maradsz le, amikor nem a helyi étterembe mész Indiában vagy Grúziában, hanem megbízol egy utazási iroda all-inclusive ellátásban.

4. Szakíthatsz a fogyasztói társadalommal

Nehéz elhinni, de bőven elég egy hátizsák! A cuccaid (és itt nem csak ruhára gondolok) javára nincs szükséged. Ahogy kikerülsz a marketing-gépezetből, ez elég hamar nyilvánvaló lesz. És ez nagyon sokat ad majd hozzá a szabadságérzetedhez.

5. Nyitottá válik a gondolkodásod

Rasszista backpackerrel még nem találkoztam, hiszen minél többet utazol, annál több emberrel találkozol és beszélgetsz. Megismered mások gondolkodását és ha még nem is értesz vele egyet, legalább hallod a másik álláspontját.

6. Rájössz, hogy semmi sem lehetetlen

Akárhova eljuthatsz és akármit megtehetsz, amit csak megálmodtál. Ezt minden backpacker tudja, hiszen mi mindig azt hallgatjuk, hogy merre vinne minket a szívünk. Addig kutatjuk a megoldást, amíg meg nem találjuk. Nincs lehetetlen!

7. Jobban tudod értékelni az otthoni komfortot

Csak egy hétig volt olyan, hogy nem fürödtem meleg vízben. Amikor végre valóban volt melegvíz az egyik szállásomon, akkor meg zuhany nem volt. Egy kis vödörrel mertem a fejemre a forró vizet. Eksztatikus állapotba kerültem ettől az élménytől. Ennyire még egy fürdő sem esett jól. Egy-egy nagyobb út után, imádom, hogy otthon szét szórhatom a cuccaimat, hogy egyedül vagyok egy 20 nm-es szobában, hogy a saját ágyamban alszom. Ezeknek te mikor örültél utoljára?

8. Az élet többé nem rutinfeladat

Kerülj be az egyetemre, diplomázz le, szerezz egy állást, szerezz egy párt, csinálj gyereket és próbáld meg nem nagyon elrontani… Ezt halljuk már nagyon régóta. Most pedig képzeld el, hogy nem kell ezt megcsinálnod, ha nem akarod! A backpackelés, az új emberek  és a kalandok mind-mind arra tanítanak: mindig van egy másik út. Nem kell azt csinálnod, mint a többiek, ha nem akarod.

9. Fejlődik a probléma megoldó képességed

Elveszett bankkártya, földcsuszamlás, bámuló helyiek – minden napra egy kihívás. Egy idő után már nem is lesz olyan nehéz kezelni akármilyen helyzetet. Megtanulod, hogyan maradj higgadt, és ez a legfontosabb.

10. Könnyebben tanulsz nyelveket

Azt hiszem, ezzel nem mondtam újat senkinek. Kevés magyarral lehet találkozni útközben. Kénytelen vagy használni a nyelvtudásod. :)

11. Teli leszel ötletekkel

A rutin a kreativitáslegnagyobb gyilkosa. A barátaim már csak nevetnek, amikor hazajövök, és tele vagyok mindenféle ötlettel, amit még itthon nem csináltak meg.

12. A természet többé nem csak a budai hegyeket jelenti majd

Bár sokszor nagyvárosokba utazunk, de az esetek többségében mégis a naplementék, a tengerpart, a hegyek a legvonzóbb úticélok.

13. Megtanulod értékelni azokat a dolgokat, amik jól működnek a világban

Amikor egy bolíviai bányában összefutsz egy 11 éves kis bányásszal, vagy amikor Indiában olyan nőkkel találkozol, akiket rendszeresen bántalmaznak, rájössz, hogy nagyon sok jó dolog van, amit mi a nyugati társadalomban már elértünk. Nem kell egyik civilizációt sem isteníteni, megvan mindegyiknek a baja, de ugyanúgy az előnye is.

14. Megérted a vallás fontosságát

Még akkor is, ha nem vagy kifejezetten vallásos vagy hívő, backpackerként könnyebb átlátni a vallás fontosságát. A legtöbb országban ez egy nagyon fontos kérdés. A vallás egyáltalán nincs annyira az orrunkba tolva itt Magyarországon, mint a világ legnagyobb részén. A legtöbb nép identitásának az alapja nem az országa, hanem a vallása.

15. Ismét rá tudsz majd csodálkozni a világra

Ha valami újat lát az ember, csodálkozik. És szerintem az az ember, aki képes még rácsodálkozni dolgokra, soha nem lesz megkeseredett.

16. Olcsóbb élet

Tudod mi jobb egy nagy, habos, finom cappucinónál? Egy olcsó, nagy, habos, finom cappucino! :))

17. Helló, ez vagy Te!

Elcsépelt gondolat már az, hogy az ember mennyire megismeri önmagát egy-egy ilyen úton, de ez van. Végre lesz időd saját magaddal lenni.

18. A kalandok megerősítenek

Ha sikerül megoldanod egy szituációt, attól nő az önbizalmad. Ha pedig nő az önbizalmad, sokkal könnyebben tudsz új akadályokat leküzdeni.

19. A váratlanok és a véletlenek

Örökös szabály: azok a legjobb bulik, amikre nem akarsz elmenni. Ez azért van, mert nagyon alacsonyan vannak az elvárásaid. Amikor utazol, nehezen tudsz előre tervezni, és lépten-nyomon belebotlasz az úgy nevezett véletlenbe.

20. Folyamatos mosolygás!

Utazni nem azért kell, mert szebb ágyban aludhatsz, mert kifeküdhetsz egy homokos partra és este animátorokat nézhetsz TV helyett. Utazni azért kell, hogy láss! Egy backpacker mindig a követi a saját útját, tele van ötletekkel, önbizalommal, kíváncsisággal és élményekkel. Különös ismertetőjele: folyton mosolyog.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon