Bori, Te mivel foglalkozol?

Gyűlölök dokumentumokat kitölteni, mert egy csomó kérdésre nem tudom a választ. Hol lakom? Mivel foglalkozom? Sok mindenre tudok egyszerűen válaszolni, de ez a két kérdés ki szokott rajtam fogni.

Nemrég vettem észre, hogy még mindig fent van a blogomon a cikk, amiben azt írom le, hogy hogyan engedhetem meg magamnak ezt a sok utazást. Pedig azóta elég sok minden megváltozott. Hadd meséljem tovább. Mi történik akkor, amikor felmondasz, minden addigi biztonságot jelentő köteléket elvágsz, és digitális nomád leszel. Mit is csinálok, amikor mutogatom, hogy hol dolgozom.

Azt hiszem, hogy a legtöbb sikeres ember nem tudja megmondani, hogy mivel foglalkozik. A magyar nyelvben a vállalkozó gyakorlatilag a maffiózó szinonímája. A szó hallatán egyből egy ráncolt nyakú, reszelős hangú kopasz fickó jut eszünkbe, akinek a tavalyi adóbevallását akár a Grimm testvérek is írhatták volna.

Pedig vállalkozni ma már teljesen mást jelent, mint a “régi szép időkben”. 

Már több éve dolgoztam a multinál, amikor rájöttem, hogy alkalmazottként nem sok esélyem van anyagilag függetlennek lenni. “Vagy a saját álmodat építed, vagy másét.” Mondta egy barátom, aki akkor épp egy startup-on dolgozott. Teljesen értettem mire gondol, ám akkor még mindig elég erősen keretek között gondolkoztam.

Social Media Manager

Az első “vállalkozásom” gyakorlatilag szabadúszó közösségi médiás volt. Amikor 2015-ben elindultam, kizárólag ezzel foglalkoztam. Napi 2-3 órát dolgoztam, és kb. még napi egyben a hobbimnak, a blogolásnak életem.

A pénz, amit kerestem, épp elég volt arra, hogy befizessem az adót magam után (Katás adózóként, ez havi 50.000 Ft), és hogy fedezzem a napi kiadásaimat útközben, úgy, hogy közben vagy egy sátorban alszom, vagy hostelben, vagy függőágyban.

Travel Blogger

A backpacker.hu nagyon sokáig nem volt profitábilis, és soha senkinek nem ajánlanám, hogy ugorjon bele, ha nem szeret írni. Én nagyon szeretek. Nekem ez szórakozás. Arról nem is beszélve, hogy az online marketinges háttér elég sokat segített abban, hogy nőjjön a blog, és egyre több érdeklődőhöz ejussak. Ha órabérre lebontanám a blogolás költségét, szerintem jobban jösz ki, ha szórólapot osztogatsz az aluljáróban diák bérért.

De nagyon szerettem, szerelem projekt. Soha nem volt az a célom vele, hogy meggazdagodjak. Mivel több forrásból van a bevételem: meg tudom válogatni a partnereket, akikkel együtt dolgozom. Soha nem hagynálak benneteket cserben, Kedves Olvasók, soha nem ajánlanék olyan dolgot, amiben nem hiszek, nem értek vele egyett, vagy személyesen nem ajánlanám Neked, ha négyszemközt beszélnénk. A blogom hitelessége a legfontosabb! Mindenkinek.

Előadó

A blog miatt kezdtem el előadásokat tartani: meg akartam nézni, ki az a 60 ember, aki olvassa a blogot. Majd jött a “Hogyan menjünk világgá” ötlet, én pedig életemben először belépőt szedtem. Összesen 500 ember nézte meg az előadásom az első héten, én pedig csak ámultam, hogy a belépő, nem hogy elriasztotta az nézőket, hanem sokkal, de sokkal több jött.  A későbbiek folyamán, persze volt olyan, aki nehezményezte a pár száz forintos belépőt, de amíg a jegyek pár óra alatt elfogytak, nem arra az egy emberre figyeltem, akiknek ez már nem fért bele.

Szerintem borzasztó káros önmagunkra, ha azt nézzük a másik mennyit keres valamin, és nem azt, hogy nekünk mennyit ér meg az adott termék vagy szolgáltatás. Nem látok rá más magyarázatot, mint az irigységet. A “Ne keressen már rajtam” habitus azért nem szerencsés, mert ilyen szemlélettel nem nagyon lehet nőni. Sem anyagilag, sem emberileg.

Szerencsére már nem csak “független” előadásokat tartok, hanem meghívásos alapon is vállalok beszédet cégek számára, vagy különböző rendezvényeken. Ezeket kifejezetten szeretem, mert ilyenkor nem én találom ki a címet, hanem a “megbízó”, és nagyon élvezetes kihívás egy üzenetre felépíteni egy előadást úgy, hogy az még önazonos legyen, elérje a célját, és a megbízó is elégedett legyen.

A következő előadásaimat itt találod. 

“Író”

Általában azoknak az embereknek mondom, hogy a író vagyok, akiknek nincs kedvem sokat magyarázni. Valójában ez egy elég nagy kamu: azért mert írtam egy könyvet még nem vagyok író, vagyis nem a hivatalos formátumban. Persze ha pedig onnan nézzük, hogy ki a Hogyan menjünk világgá című könyv írója, akkor végülis én lennék. Szóval azt hiszem ezzel a szereppel még azonosulok.

“Konzulens:D”

Ez alatt pedig a Skype konzulációt értem, amit azért találtam ki, mert rengetegen írtak nekem olyan levelet, amiben gyakorlatilag azt kérték, hogy segítsek nekik elindulni. Egy ilyen levélre nem nagyon lehet mit válaszolni. Nem hiszek abban, hogy egy levélben személyre szabottan meg tudom valakinek tervezni az útját. A blogom üzenete az, hogy függetlenül is lehet utazni, nem csak irodával. Így nálam alapból ki volt az zárva, hogy csoportokat vigyek magammal. A konzultáció azért jött, hogy azoknak segítsek, akik nem tudnak elindulni. Persze nem tudok mindenkivel Skype-olni, mert akkor meg nem élem a saját életem. Így lett ára ennek a beszélgetésnek. Amolyan szűrő, hogy csak az jelentkezzen, aki komolyan gondolja. 

Rendezvényszervező

Na ez a legújabb. Minden olyan gyorsan történt. Először belekerültem a FreedomX csapatába, majd pedig a Nomad Cruise program szervezője lettem. Mind a kettő rövid ideig tartó meló, amolyan “sprinterek”.  Hihehtetlen jó móka volt. Azt mutatta meg számomra, hogy nem kell feltétlenül stresszelni, ahhoz, hogy az ember jó munkát végezzen. Sőt! Egy rendevzénynél, főleg, ha te vagy az egyik arca, akkor a legfontosabb, hogy te is élvezd, mert átjön.

Na már most. Ezt a listát nem azért írtam, hogy dicsekedjek. Belátom, utolóag  végigolvasva úgy tűnhet. Azonban máshogy nem tudtam elmagyarazáni: A 21. században érdemes és lehet több lábon állni. Sokan fordulnak hozzám olyan kérdésel, hogy hol tudnának Social Media diplomát szerezni (???), pedig hát ezt még senki nem kérte tőlem. Mint ahogy senki nem kérte, hogy mutassam meg a blogger diplomám, vagy a rendezvényszervezőit.

Van egy javasolt út: Menj oviba, szocializálódj, kerülj be egy jó iskolába, gimibe. Szerezz jó jegyeket, felelj meg a rendszernek, ami olyan elavult, hogy már port köhög. Diplomázz le, és az adott szakmában helyezkedj el. Onnan pedig irány a nyugdíj és a temető. Ez sem egy rossz irány, de 2017-ben már nem feltételnül a legokosabb. Ma már szinte mindent meg tudsz tanulni online, és a legtöbb embert nem érdekli, hogy milyen diplomád van. Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuccerberg, Oprah, mind-mind otthagyták a sulit, hogy saját projektekkel foglalkozzanak. Szerintem tőlük sem kéri senki a diplomát.

Nyilván nem azt mondom, hogy csak akkor lehetsz sikeres, ha zéró oktatás van mögötted. Csak azt, hogy az nem az egyetlen út. Amint nem pénzkeresésben gondolkozol, hanem pénzcsinálásban, egyből látni fogod, hogy milyen új melókat tudsz te is találni.

Ha szeretnél Te is digitális nomád lenni, katt ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon