Ezért nem leszel soha gazdag

Bocsánat, kellett a kapós cím, hogy ide kattints. Vállalom. Viszont azt is, hogy a most következő cikkben, olyan tanácsokat adok, amiken tudsz változtatni, mint ahogy én is tettem. Nem azt mondom, hogy én meggazdagodtam, bár nekem sosem volt az a cél. Egyszerűen csak azt vettem észre, hogy sokkal több dolgot megengedhetek magamnak, mint annak idején. Ez nem azt jelenti, hogy meg is engedem magamnak.

És hogy mit keres egy ilyen cikk a backpacker.hu-n? Az utazás ellen az egyik legnagyobb kifogás: az anyagiak. Pont ezért sokkal több ilyen posztot fogtok itt találni mostantól. Ha pedig igazán érdekelnek az anyagiak: iratkozz fel a hírlevelemre! Küldök extra tippeket a digitális nomád életmódról. 

[mc4wp_form id=”1911″]

Na de lássuk a listát. Mi a garancia arra, hogy soha ne gazdagodj meg.

Irigykedsz arra, akinek van pénze

Nem véletlenül ez az első  listán, mert szerintem ez az egyik legeslegfontosabb. Miért és hogyan akarsz jólétben élni, ha egytől egyik mindenkit szélhámosnak tartasz, aki elérte az anyagi függetlenséget. Azonnal, reflexből gondolod azt, hogy A,  már alapból jó családba született. B, biztos, hogy valakin áttaposott, ahhoz, hogy ott legyen, ahol van. Ha pedig ne adj isten, egy harminc év körüli lányt látsz egy menőbb kocsiban, akkor számodra, kétség sem fér hozzá, hogy az illető “jó sok f@szt szopott le, vagy egyet, de azt nagyon”, mert ugye nincs az az isten, hogy egy nő, férfiak segítsége nélkül vegyen magának egy frankóbb autót.

Egyáltalán nem hibáztatlak. A média hányja bele az arcunkba a filmeket, ahol Steve Jobs-okat, Mark Zuckerberg-eket és Ray Kroc-okat mutatnak be. Na és mi a közös bennünk? Egytől egyig szar emberek. Zakkant pszichopaták, akiknek se istene, se ördöge, a pénz megszállottjai. Mark Zuckerberg útját szinte az elejétől követem. Már hét éve is el voltam tőle ájulva: valaki ekkora birodalmat épít fel, ilyen fiatalon. Hihetetlen inspiráló volt számomra. Ezért kaptam dührohamot, amikor a róla készült filmben egy olyan negatív karakterként mutatták be, akit legszívesebben egy székkel csapkodtam volna arcba az egész film alatt. Amit tudomásul kell vennünk: ezek filmek! Ide kell konfliktus. Ide kellenek kettős személyiségek.

Ez a cikk azután született, hogy megnéztem a Founder című filmet, ami a McDonald’s születéséről szólt. A film üzenete: a tehetség, és az oktatás nem fontos, csak elég kitartónak kell lenned. Ami ebben a esetben azt jelenti, hogy az eredeti tulajdonosokat, szép lassan ki kell csinálni. Megfőzni őket, mint békát a vízben. Amit viszont én láttam: (Spoiler) a testvérpár 1.3 millió dollárral lépett ki egy üzletből, amit bár ők kezdtek el, nem ők építettek fel. Sütögették a kis hamburgereiket, de nem látták meg, hogy milyen aranybányán ülnek. Majd amikor jött életük egyik nagy lehetősége, túl büszkék voltak ahhoz, hogy változtassanak, és haladjanak a korral.

Én azt mondom, addig, amíg rossz érzéseket kötsz a gazdagsághoz, esélyed nincs, hogy elérd azt. Ne feledd, az irigység egy rosszul megélt inspiráció. Beszélgess gazdagokkal, kérdezd meg, hogy csinálták, inspirálódj, hallgasd meg a történetüket, és tanulj. Ne zárd le annyival, hogy tuti szar emberek.

2. Azt hiszed, mindent tudsz

Most hallottam egy nagyon  jó mondást: “Törekedj arra, hogy mindig Te legyél a legbutább ember a szobában.” Vedd magad körbe nagyon okos emberekkel, kérdezz hülyeségeket, égesd le magad a sárga földig, ha úgy van. Vállalni, hogy nem tudsz mindent a világon a legokosabb dolog, amit tehetsz. Azonban meg fogsz lepődni, mert a legtöbb hülye kérdés általában a legjobb kérdések egyike. Azoknak, akik fejlődni akarnak, meg kell tanulniuk hallgatni, és nem folyton fecsegni, fitogtatni, hogy mit tudnak.

3. Azt hiszed, hogy az egész világ korrupt

Most bizonyára azt gondolod, hogy naiv vagyok, ha szerintem nem korrupt a világ. Én pedig azt mondom, hogy a korrupció a te kifogásod. Mióta vállalkozó vagyok ( amúgy előtte sem), senkit nem akartam megkenni, és engem sem próbált megvesztegetni senki.

A másik óriás nagy kedvenc kifogásom, hogy minden a kapcsolatokon múlik. Ez a szegény mondat annyira félreértett. Általában savanyú arckifejezéssel, egy erős legyintés kíséretében mondjuk ezeket. Már írtam róla, de most is elmondom: az, hogy minden a kapcsolatokon múlik a világ legjobb híre. A barátkozás az első, amit megtanulsz az oviban, amellett, hogy hogyan ne edd meg a homokot. Tessék új kapcsolatokat létrehozni. Menj, ismerkedj! A kapcsolatok nem (feltétlen) genetikai ágon öröklődnek.

És még valami. Igen, én is először annak a webdesigner-nek fogok szólni,akit ismerek, hogy segítsen, Ez annyira pofon egyszerű és nyilvánvaló. Ebben semmi susmus nincs.

Amint minden sikeres és gazdag barátom egytől egyig csinál: folyamatos összeköt emberekkel. És én is ezt csinálom. Ott segítek, ahol tudok: ha valakinek kell egy kontakt, én pedig ismerem az adott embert, azonnal bemutatom őket egymásnak. ( Megjegyzés: ezért hihetetlen fontos, hogy fent legyél Facebook-on, nem azért, hogy azt nézegesd, hogy mások mit hazudnak a saját életükről).

4. Kapaszkodsz a diplomádba

Erről pont nem rég írtam egy posztot, de tömören itt is összefoglalom. Elmondom, hogy valószínűleg miért vagy azon a ponton, hogy kiégj:

18 éves vagy és be kell adnod, a jelentkezésed a főiskolára. Mást sem hallottál kiskorod óta, csak azt, hogy milyen fontos a továbbtanulás. A probléma csak az, hogy 18 évesen csak a nagyon szerencsések tudják biztosan, hogy mik akarnak lenni. A legtöbb felsőoktatási intézmény pedig nem szakmát ad, hanem egy kis extra himihumit. Kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok meg az anyám-kínja. Te pedig ott ülsz a felvételi lap előtt, és azon gondolkozol, hogy mit szeretnél csinál: “emberekkel szeretnék foglalkozni”, valami “szervezőset” csinálnék szívesen.Végignézed, hogy milyen jegyeket kaptál, és végül az alapján választasz irányt, amiből nem voltál kifejezetten rossz. Jön a pár év bulika, és a diploma után bekerülsz egy olyan céghez, ahova felvettek a diplomáddal. Majd várod, hogy valaki mondja, hogy mi a következő lépés.

Ott állsz 30 évesen, X év tapasztalattal a hátad mögött, egy olyan szakmában, amit nem is biztos, ahogy akartál valaha is, most meg nyilván nem akarsz már mindent újrakezdeni. Nem csodálom, hogy nem akarsz visszamenni az iskolapadba, de nem is kell. Simán meg lehet tanulni otthon is programozni, online marketingezni. Nem egy nap alatt fogsz vele munkát szerezni, de a lehetőség megvan.

5. Nem gondolkodsz

A Carpe Diem (mai nevén Yolo) szintén egy nagyon félreértett kifejezés. Nem azt jelenti, hogy azonnal igyál meg 1.5 liter tömény szeszt, és táncolj balettet az Oktogon közepén egy unikornis jelmezben, hanem azt, hogy éld meg a pillanatot, bármi is legyen az.

Sokan azonban amolyan Carpe Diem életet élnek még 30 évesen is. Olyan 21-22 évesen szerintem ez még tök oké, de utána már kicsit ciki, hogy csak a TGIF éltet, nincs megtakarításod, és ami a legfontosabb, nincs egy terved. Feléled az egész fizetésed, okolod a kormányt meg a szomszéd nénit, ahelyett, hogy gondolkoznál, és felállítanál egy pénzügyi tervet.

6. Nem képzed magad pénzügyileg

Soha senki nem tanított személyes pénzügyre. Végül húszas éveim vége felé hallottam először ezt a kifejezést. Akkor a Gazdag papa, szegény papa c. könyv nyitotta fel a szemem, hogy valamit nem csinálok jól. Azóta nincs megállás. Folyamatosan keresem a cikkeket, könyveket a témában. Nyilván nincs ilyen oktatás, mert hát gazdag emberek csak akkor lesznek, ha vannak szegények is… A kérdés, hogy akarsz-e gazdag lenni, vagy még mindig azt hiszed, hogy csak arrogáns tuskók lehetnek azok.

7. Egy lábon állsz

“Hogy bírsz ilyen bizonytalan életet élni?”- kérdezik tőlem nagyon sokan. Én meg csak meresztem a szemem. Én élek bizonytalan életet? Összesen 5 különböző területen dolgozom, egynél több bevételi forrással minden adott területen. Ha az egyik ügyfelem megún, egy pillanatig sem esem kétségbe. Mióta “bizonytalan”életet élek, van egy megtakarításom (hiszen, bármikor történhet valami, amire nem számítok: pl megharap egy zsiráf), illetve azóta értem, hogy soha senki nincs biztonságban. Te ott ücsörögsz az albérletedben, az egyetlen bevételi forrásoddal, ami a fizetésed, és komolyan azt hiszed, hogy az én életem a bizonytalan?

8. Nem fektetsz be

Na ebben még én is nagyon sügér vagyok, de már érik bennem az elhatározás, hogy visszaforgassam a pénzem, és arra is vannak elképzeléseim, hogy mibe. Erről majd azért mesélek bővebben, de egyelőre még képzem magam.

9. Várod, hogy nyugdíjas legyél

Amikor megkérdezték tőlem (többször is) az előadásaim után, hogy mi lesz a nyugdíjammal, így hogy felmondtam, nem tudtam visszatartani a nevetést. “ Hát azt nem elvették?”. A nyugdíj egy nagyon nagyon jó dolog, de nem feltétlenül kell bevonnod a kormányt abba, hogy neked 70 évesen legyen valaki, aki pénzt ad. Nyilván király, ha erről más gondoskodik, csak sajnos egyátalán nem biztonságos. Tegye fel a kezét az, aki már most tudja, hogy mennyi lesz a nyugdíjja, és hogy mennyi lesz a megélhetési minimum, amikor nyugdíjba megy. Jah, és hogy mikor megy nyugdíjba. Érdemes ezt is a saját kezünkbe venni. Keress rá: Early Retirement.

10. Hülyeségekre költöd a pénzed

Ez az igazán kétségbeejtő. Szerintem alapvetően a kapitalizmus egy jó irány, csak sajnos, mint mindennek, ennek is megvannak a mellékhatásai: a fogyasztói társadalom. Borzasztó azt látni, hogy a lányok nagy része büszke arra, hogy hesteg shopalkoholik. “Jaj, megint vettem egy cipőt véletlenül, nem bírtam ellenállni, olyan kis cuki volt.” Na én erre nem lennék büszke. Otthon rohad a sok cipő, ruha, aminek a felét nem is használod, porosodik, foglalja a helyet. “De olyan cuki”. Megmondom, miért vetted: unatkoztál, és nem szeretted magad. Költöttél egy kis pénzt, és most van megint mit nézni a tükörben, és amikor a barátnőid megdicsérik amit vadásztál a West Endben, megint úgy fogod érezni, hogy elég jó vagy.

Na nem csak lányok csinálják ezt. Érdemes összeírni, hogy mire költesz egy nap, és ebből mennyi megy arra, hogy szeretet kapj másoktól.  A hiba lehet, hogy mégsem a rendszerben van?

11. Többet költesz, mint amennyid van

A Nomad Cruise-on egy ötvenes fickó ennél a mondatnál állt fel, és ment ki az egyik előadásról. Az  előadó egy 35 éves nő volt, aki az anyagi függetlenségről tartott előadást. Az ötvenes fickó azon duzzogott, hogy ilyen alap dolgokat tanítanak neki, pedig ez teljesen egyértelmű. Nos…valóban az: ha több pénzt akarsz, akkor ne költs többet mint amennyid van. Mégis, folyamatosan vesszük fel a hiteleket és próbáljuk magunkat utolérni.

Nagyon nehéz elfogadni nekem is, hogy az a pénz, ami még nincs a bankszámlámon, az nem az enyém. Amint kiállítom a számlát az ügyfélnek, már a zsebemben érzem a pénzt. Most már tudom,hogy nem szabad elkölteni előre a pénzt ami nincs. Heuréka. Bori. 32 éves.

Ahogy a cikkben is írtam,  nem szabad azt gondolni, hogy mindent tudok. Ezek azok, amiket eddig tanultam, és azok a hibák, amiket én személyesen mind-mind elkövettem.  Biztos vagyok benne, hogy most az egésznek csak egy nagyon kicsi részét látom, de abban is, hogy ebben a cikkben azért vannak olyanok, amik segíthetnek abban, hogy elindulj azon az úton, amin nem vagy örök rabszolgaságra ítélve.

Ha szeretnél Te is digitális nomád lenni, katt ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon