A nem-utazókról

Két éves a backpacker.hu. Ennek okán minden nap lesz egy bejegyzés a héten. A témát ti mondtátok meg, a kérdéseitekből válogattam. Íme az eső:

Hogy kezeled azokat az embereket, akik egyáltalán nem utaztak és nem is érdekli őket az egész, ezáltal teljesen más világlátásuk/nézőpontjuk van, mint a tiéd, viszont nem tudod kikerülni a társaságukat iskolai/munkahelyi egyéb kötelezettségek miatt.

Új-Zélandon stoppolás közben ránk sötétedett. Nem tudtuk, hogy hova verhetjük fel a sátrunk, így megkérdeztünk egy helyi maorit, aki a kertjében lévő fűre mutatott. “Hát a kertemben nem esik bántódásotok”. Mire az asszony: “ Dehogy alszanak a kertünkben! Van rendes ágyunk is.”
Mikor beléptünk a lakásba, az egész család öleléssel fogadott, és sürgött forgott, hogy kész legyen a vacsora nekünk. Hajnali kettőig mulattunk, zenéltünk. Másnap megmutatták nekünk a várost, és észrevettük nem hogy nem zárták be, de még csak be sem csukták az ajtót. Mikor rákérdezünk, hogy nem veszélyes-e, azt mondták, hogy ha valaki elviszi a dolgaikat, annak a valakinek valószínűleg nagyobb szüksége lesz rá, mint nekik van.

Nem idegennek, hanem családtagnak kezeltek bennünket

A maori család, aki nemhogy a szigetet nem hagyta el, de még a megyét sem, sokat tanított nekünk: “Így is lehet”. Lehet befogadni idegeneket. Lehet hinni másban.

Az egyik legnagyobb kincs, amit az utazástól kapok, az a sok-sok tanító, akivel “véletlenül” találkozom. Az ember észrevétlenül is nyitottabb lesz. Megannyi kultúra, megannyi élettapasztalat, és sok-sok vélemény. Ez tágítja igazán az ember tudatát.

Kisebb koromban, ha valamiről meg voltam győződve, akkor az én értékrendszerem is rá akartam erőltetni másra. Ma már erről leszoktam. Furcsa ez egy bloggertől, igaz?

Pedig így van. Én pont úgy írok, ahogy beszélek. Elmondom mit láttam, mit tapasztaltam, mit hallottam, és erről mi a véleményem. Majd figyelek.

Úgy hiszem nagyon sok ember problémája, hogy nem tud hallgatni. Folyton csak a saját igazát akarja mondani, pedig az igazi érték az, ha tanulsz, nem az ha tanítasz. Sokan azon gondolkoznak, hogy mit fognak mondani, amikor a másik beszél, és így meg sem hallják mit mond. Mindenben és mindenkiben van igazság.

Sok olyan emberrel találkozom, aki nem utazik, és nem is érdekli őket. Hála az égnek! Nagy baj lenne, ha csak utazókkal barátkoznék. Csőlátásom lenne, egy burokba kerülnék és nem a valóságot látnám. Sok ismerősöm teljesen más szakaszban van mint én. Attól lesz a mi életünk gazdag, hogy én elmesélem nekik amit én láttam, ők meg azt, amit ők láttak. És nem csak meghallgatjuk, meg is halljuk azt amit a másik mond. És tanulunk. Sokat.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon