Válassz úticélt 7 lépésben!

Mindenki vágyik arra, hogy egzotikus helyre utazzon, és ne kelljen a gatyáját is ráfizetnie. Sokkal több lehetőség van, mint azt gondolnád! Itt a recept, hogy döntsd el, hova utazz legközelebb:

1. Legyél rugalmas!

Tudom, ez nem egyszerű, mert vannak kötelességeink, de valamiért az a rutin, hogy először az ember eldönti, hogy mikor szeretne utazni, és utána keres repjegyet az adott napra. Minél rugalmasabb vagy az időpontokkal, annál olcsóbb jegyet fogsz találni. Ugyanez vonatkozik az országokra is. Képzeld el, hogy bárhova elutazhatsz és bármikor. Engedd szabadjára a fantáziád, és csak utána állj neki keresni – hidd el, megtalálod a módját, hogy el is mehess! Úgy nem lehet álomnyaralni, hogy nem mersz álmodni egy kicsit!

2. Nézz körbe: mik a lehetőségeid?

Repülőjegy-vadászatra két oldalt használok:

Skyscanner: ez egy egyszerű repjegy gyűjtőoldal, de amit szeretek benne, hogy nagyon rugalmasan lehet beállítani a keresést. Állítsd be: Budapest – Bárhova, az időponthoz pedig: egész évben.

Screen Shot 2013-11-26 at 5.21.41 PM

Ha nem vagy ennyire rugalmas, akkor válaszd ki a hónapot, amikor mennél, és állítsd be az egész hónapban szűrést.

Utazómajom: Jó, a majmot nem kell bemutatni, igaz? Az ő általa posztolt lehetőségek nagy részében nagyon rugalmasnak kell lenned, hiszen, lehet, hogy holnap indulsz a Bahamákra. Na de miért ne? Nála nem lehet keresni, tehát nem úgy működik a dolog, hogy te Kubába akarsz menni, és megnézed mennyi az út, hanem vársz, hátha talál majd egyszer pont abba az országba, pont akkor amikor neked jó. Mondjuk ennek kicsi az esélye, de csodák márpedig lézteznek:)

3. Milyen az időjárás?

Ha kiszemeltél egy repjegyet, mielőtt megvennéd, gyorsan nézd meg, hogy milyen az időjárás az adott helyen és évszakban, mert nem szerencsés -20 fokban, vagy a monszun idején érkezni! Egyszerűen keress rá a Google-ben: #ország neve #when to go?

 4. Mennyit fogsz költeni?

Az sem mindegy, hogy mennyit fogsz költeni az adott helyen. Én személy szerint jobban szeretek egy kicsivel többet fizetni a repjegyért, ha az adott országban olcsóbban élek, mint itthon. Elég nagy extra, amikor egy zseniális ebéd után összeszámolod, hogy 130 forintot fizettél összesen. Szóval menj fel a www.hostels.com oldalra és nézd meg, hogy az adott városban mennyibe kerül a szállás! Nekem 3500 Ft szokott lenni a határ. Ha annál többe kerül egy 10 ágyas szobában egy éjszaka, akkor inkább más országot nézek meg.

5. Vízum kell?

Még mielőtt lecsapnál egy holnap induló járatra, tájékozódj, hogy kell-e vízum az adott országba, és ha igen, mennyi idő azt megszerezni. A nagykövetség oldalán kell lennie ilyen infónak.

6. Mennyire veszélyes?

Volt, hogy már majdnem vettem egy jegyet egy afrikai országba, amikor kiderült, hogy nem ajánlott fehér embernek arra utaznia mostanában. A Lonley Planet ezt kiírja az oldalára. Nem célszerű viszont az alapján ítélkezni, amit a hírekben hallunk. A helyzet általában nem mindig annyira súlyos, mint ahogy azt gondoljuk. Viszont, ha a nagykövetség vagy a Lonley Planet nem ajánlja az odautazást, mindenképpen el kell felejteni.

7. Vedd meg a jegyet!

Nagy levegő – jegyvásárlás. Ha van hitelkártyád, azzal fizesd ki a jegyet, mert gyakran kapsz mérföldeket, amiket le tudsz utazni, vagy visszautalnak pénzt a kártyádra jutalmul (az American Express pl. 4%-ot ad vissza). Ha megvan a jegy, azonnal fizesd vissza a kártyára a pénzt! Ne bukd el a kamatokon a nyert összeget!

 És végül: kellemes utazást mindenkinek! :)

Ha bővebben érdekel, hogy milyen szabadon utazni, olvasd el a könyvem.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon