Same-Same, but different

Először is elnézést az angol címért. A same-same, but different egy olyan kifejezés, amit a thai árusok mondanak, kvázi mindenre, amit vásárolni tudsz. “ Hej, te! Ez miben különbözik attól a búvárszemüvegtől, amit 50 bhat-tal olcsóbban láttam egy utcányira innen. “ – Same, same, but different” – jön az ugyanolyan válasz, ami annyit tesz. “Ugyanolyan, de más.”

Számítottam arra, hogy Thaiföld turistás, de azt hiszem lelkileg nem voltam arra felkészülve, ami fogadott. Krabiról mentem át a Ko Phi Phi szigetére egy hajóval, ami 2-3 óra alatt vitt át a paradicsomi szigetre. Paradicsomi, csak egy kicsivel több Ádámmal és Évával.

Bár a hajó naponta többször megy, hatalmas volt a tömeg, és nem is egy kis csónakkal eveztünk át. Ami feltűnt a sorban, hogy helyieket nem is láttam, pedig szerintem több százan biztos voltunk. Csak backpackerek.

IMG_0385

Amikor leszálltam és megtaláltam a szállásom, végigsétáltam a lenyűgöző tengerparton, ahol épp ment le nap. A parton végig turisták feküdtek, másnaposan. Sejtettem, hogy itt nem lesz nyugtom.

DSC_0652

A sziget az este folyamán megváltozik. A homokos tengerpart egy összefüggő diszkóvá alakul át, ahol este tízkor vérprofil helyi tűzzsonglőrök szórakoztatják a műanyag széken ülő, kissé elhízott, szuvenír-boltban-vásárolt-pólós, boldog turistákat. A kis utcákon a masszőr lányok kapkodnak a fiuk után, üvöltve, hogy másszázs, másszázs, amit megfűszereznek egy cuppogó hanggal, és vinnyogva kiabálják: happy finisz! Az őrült ricsaj elborítja az öblöt, és a fénytől a csillagok sem látszanak úgy, mint Kambodzsában.


“Cirkusz!” – gondolom magamban, ahogy éjszaka sétálok végig a homokban fekvő fiatal “ölelkező” párok között. Ezek az emberek elindulnak otthonról világotlátni, felveszik ugyanazt a ruhát mint otthon, elmennek bulizni ugyanarra a zenére, mint otthon, és ugyan azt a gin-tonikot isszák, mint otthon. Az egyetlen különbség, hogy mindezt egy olyan helyen teszik, ahol a csodálatos hegyek szomorúan de büszkén veszik őket körbe, és ahogy ezen elmélázok, végre megértem mint mondanak nekem a helyi árusok. Same-same, but different.

DSC_0673

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon