19 dolog, ami meglephet Sydneyben

Nem számítottam arra, hogy pont Ausztráliában lesz annyi furcsa dolog, hogy egy ilyen blogposzt fog belőle születni, pedig Sydney gyakran meglepi az embert. Jöjjön a lista:

1. Balra tarts

Értem én, hogy ilyen van UK-ban is, és még Ázsia nagy részén is, de engem valahol itt ért utol a csodálkozás. A balra tarts ugyanis, nem csak az autókra vonatozik, de a gyalogos közlekedésre is, így gyakran volt olyan, hogy egymást kerülgettük a mérges szembejövőkkel az utcán mert nem tudta hol a helyem.

IMG_0007

2. Hungry jacks

Aka Burger King. Itt ugyanis így hívják a Meki egyik legnagyobb konkurenciáját.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Ciki a cigi

A legtöbb helyen nem csak drága, de ciki is a cigi. Szinte mindenhol tilos a dohányzás. A márkáknak nem engedik, még azt sem, hogy bármilyen dizájnt tegyenek a dobozra. Az egész cigis doboz egy nagy ronda kép. Még jó, hogy leszoktam róla, mielőtt elindultam.

IMG_0004

4. Alkohol tilalom:

Pár éve egy ütéssel megöltek valakit a King Crosson, a legforgalmasabb turista központban.  A fiatal áldoztatnak semmi köze nem volt támadójához. Az ütés súlyos fejsérülésekkel járt, ebbe halt bele nem sokkal később az fiatal Thomas Kelly. Nem sokkal később a dolog megismétlődött, kb 10 méterrel odébb, mint az első eset. A kormány emiatt soha nem látott erővel kampányol az alkohol ellen. A szabályok végeláthatatlanok. Hajnali 1:30 után nem lehet bemenni egy szórakozó helyre. Erősen ittas ember nem szolgálhatnak ki a vendéglátósok, és egy kemény marketing kampányt folytatnak ellene.

IMG_0013

5. A kocsmákat hotelnek hívják

Kellet egy kis idő, hogy kitaláljam, hogy amikor valaki azt mondja , menjünk egy Hotelba, akkor nem kell zavarba jönni. Itt ugyanis a kocsmákat Hotelnek hívják.

wellington

6. Whisky és sör kultúra

A hatalmas kampányok ellenére a hely alkoholkultúrája hatalas. Van olyan hely, ahol 140 whiskyből választhat az ember. Az ott töltött egy hét alatt, pedig egyszer sem ittam ugyanolyan sört. Pedig…:)

IMG_0005

7. A piros lámpa villog és nem a zöld

A zöld lámpa rövid életű, a piros kezd el villogni, pár másodperccel később, ami azt jelzi, hogy már nem szabad a járdáról lelépni.

8. Celeb maffiózó

Nem sok országnak van maffiafőnök celebe. Itt még az is van. John Ibrahimot 546 esetben vonták párhuzamba különböző drog, és szervezett bűnözés kapcsán, de sosem sikerült elkapni. Viszont John rendszeresen szerepel a tévében, meghívják a helyi főző show-ba, és szerintem hamarosan szerepelni fog a celeb vagyok ments ki innen helyi adásában. Mindenki meneküljön.

868303-john-ibrahim

9. Kincs az ingyen wifi

Míg az ingyen wifit még a büdös kis kambodzsai bódéban is hozzám vágták a kávé mellé, itt erről álmodni sem lehet.

10. Ingyen víz

Kértél már csapvizet agy drága étteremben? Akkor tudod hogy néz rád a pincér otthon, ha ezt meg mered tenni. Csak a palackozott ásványvíz, vagy egyértelműen szarrágó vagy. Itt kérés nélkül adnak neked vizet, hogy tényleg csak arra költs náluk, amiért megérdemlik.

11.Az ajtót másik irányba nyitod

Ha a wc-ben magadra akarnád zárni az ajtót, győződj meg, hogy jó irányba tekered e a kulcsot, mert bizony, másik irányba kell mint otthon.

12. A lámpát máshogy kapcsolod le.

Itt a lámpást föl kapcsolod le, le kapcsolod föl. Őrület!

smart-switch_69

13. Kétszintes a metró, állítható ülésekkel

Kétszintes, óriási, bár sokat kell rá várni. Ráadásul el tudod dönteni, hogy melyik irányba szeretnél ülni, mert a székeket egyszerűen át lehet alakítani.

IMG_0006

14. Inteni kell a busznak

Ha fel akarsz szállni a buszra egy intéssel jelzed, nem csak a jelenléteddel.

lr-bus1-20131008143929339914-620x349

15. Elköszönni a sofőrtől

Illik elköszönni és megköszönni a fuvart a buszsofőrnek. Ez elég kedves dolog.

16. Mindenki elképesztően kedvesen beszél hozzád

Tudjátok, hogy az az elképzelésem, hogy a világ tele van kedves emberekkel, de Sydneyben nekem kiakadt a kedvesség-mutatóm. Ha megkérdeztem a jegyellenőrt, hogy merre van a mosdó, nem ráförmedt, hanem a világ legnagyobb mosolyával magyarázta, addig, amíg biztosan meg nem értem.

17. A lefolyó a másik irányba pörög

Jó, ez azért elég alap. Gondolom ez nem lep meg senkit:)

18. Király utca nevek

Mint pl ez.

IMG_0009

19. A metró kész labirintus

Volt olyan, hogy 10 percembe kerül míg megtaláltam, hogyan tudok eljutni egyik metrótól másikig, pedig láttam, hogy ott áll, csak lécső nem volt hozzá. Miután ott keveregtem megtaláltam ezt a táblát, ami azért egy kicsit megijesztett.

IMG_0012

 

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon