Az utazók 10 parancsolata

  1. Tiszteld a helyieket

A legfontosabbat vettem előre. Semmi nem tud jobban kiborítani, mint azok az emberek, turisták, akik azt hiszik, hogy Disneylandben vannak, és a helyiek csupán a kiszolgáló személyzet.  Rengetegszer látom, hogy valaki lenézi az ott élő embereket. Természetesen ez csak akkor igaz, amikor egy fejlődő országba utaznak. Lehet, hogy nehezebb megérteni őket, kommunikálni velük, de sose felejtsük el, hogy vendégek vagyunk az országukban, nem földesurak.

rsz_dsc_0138

  1. Tiszteld a természetet

Ez bizony nehéz, látva, milyen piszkosan tudnak élni egyes helyeken. Indiában mindenhol szemét van, amerre csak látsz. Mégis, fontos, hogy Te ne dobd el a csikket a parton, ne szemetelj. Ne sétálj végig a korallokon, ne fogdoss mindent össze a cseppkő- barlangban.  Tiszteld az állatvilágot, amikor természetes közegükben látogatod meg őket. Azt kell tudomásul venni, hogy pont, mint a helyiek, az állatok és a természet sem a Te szórakoztatásodért vannak ott. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet gyönyörködni, élvezni, de mindent csak alázattal és tisztelettel.

 

  1. Kóstold meg a helyi ételeket

Főleg, ha kínálnak. A gasztronómia része a világlátásnak. Ne hagyd ki!

 

  1. Tanulj meg pár szót az adott nyelven

Ez nem csak udvariasság kérdése, de praktikum is. Akárhova utazom, az első szó, amit megtanulok az a NEM! Bár tiszteljük az embereket, meg kell szabni a határokat a nyomulós kereskedőknél, koldusoknál,…stb. Ezen kívül még legalább 4-5 szót illik tudni. Köszönöm, hello, egészségedre (szintén praktikus új barátok szerzéséhez) a finom, fontos lehet az eltévedtem, segítség…

 

  1. Ne csak a “kötelező látványosságokat” nézd meg

Minden városnak két arca van. Van a “kiállítás”, ami azért van, hogy megmutassák mindenkinek milyen szép a város. Ezek a múzeumok, templomok, szent helyek, kilátók, stb, Ezek azok, amelyek a kezdő utazóban azt a frusztrációt váltják ki, hogy meg KELL nézni, különben nem láttam a várost. Vicces, hogy ez épp ellenkezőleg van. Akkor nem látod a várost, ha csak ezt az oldalát nézed meg. Azt javaslom, hogy bérelj egy bringát és vessz el.

rsz_dsc_1999

  1. Tartsd tiszteletben a borravaló adást

A Szimplában múltkor megkérdeztem a pultosokat, hogy hogy adnak-e borravalót a külföldiek. Kiderült, hogy nem nagyon hagynak jattot. Feltűnt, hogy nálunk ugyanis van az a nagyon érdekes szokás, hogy bemondjuk mennyiből kérünk vissza. Ez kicsit bonyolult, mert mikor a mexikói barátom megpróbálta, a pultos nem is értette mit szeretne. Azt hiszem a legtisztább megoldás, ha utána olvasol, mi a szokás, és valahogy megpróbálod kivitelezni.

 

  1. Járj utána a történelemnek

Egy kultúrát, (csak úgy, mint egy személyt is), akkor érted meg a legkönnyebben, ha megismered a múltját, és azokat a befolyásokat, amelyek hatottak rá. Izraelben három testvér mesélte el az országuk történetét egy borozás alkalmával. Meglepő módon ezek az emberek sokkal körültekintőbben és ítélkezés mentesen meséltek mind a két oldal érdekeiről. El kell mondjam, egészen más volt utána az országban utazni.

061-DSC_0388-001

  1. Tiszteld a törvényt

Az, hogy nem ismered, nem jelenti azt, hogy nem vonatkozik rád. Indonéziában szerencsére már landoláskor felhívják a figyelmet a szigorú drogtörvényekre. Már a fogyasztás is halálbüntetést vonhat maga után. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a “Beszkatlizva külföldön” című tv-sorozat bármelyik részét.

 

  1. Öltözködj megfelelően

Egy barátom mesélte egy indiai útja után, hogy az egyik hölgy-útitársa olyan mackóalsóban rótta az utakat, aminek a fenekére valami meglehetősen cifra volt írva. Ezen csak akkor borultam ki igazán, amikor én is Indiában voltam. Néhány fejlődő ország még nem áll készen arra, hogy te “önkifejezz” az öltözködéseddel. Tudod, “Rómában mint a rómaiak…”

021-DSC_0150

 

  1. Alkalmazkodj a helyi szokásokhoz

Ha kézzel esznek, egyél kézzel, ha Londonban rohannak az utcán, rohanj Te is, vagy állj félre. Próbálj meg a lehető legjobban alkalmazkodni. Persze ésszerű keretek között. A vallásukat azért ne vedd fel rögtön.

 

+1: Igenis legyél önkéntes rendőr! Akinek magától nincs ezekre esze, annak szólni kell. Nem az a ciki, ha rászólsz valakire, hanem az, ha nem.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon