10 tipp mobilfotózáshoz

Persze-persze, nagyon menő egy hatalmas tükörreflexes fényképezőgéppel járni a világot, de nem mindig mondanám épp a legkényelmesebb megoldásnak. Volt már rá példa, hogy egy cholita megkergetett Bolíviában, mert észrevette, hogy épp fotózom.

Arról nem is beszélve, hogy napi 4-5 órát kóvályogni az egykilós géppel a nyakamban már sportnak is beillik. Még szerencse, hogy ma már az okostelefonoddal is elég könnyedén tudsz fotókat készíteni! Összeszedtem, hogy hogyan (és hogyan ne) fotózz és videózz a telefonoddal:

1. Ne zoomolj!

Néha muszáj, de a zoom a telefonodban nem igazi zoom. Valójában nem hozza közelebb úgy, mint egy optikai zoom, hanem csak nagyít a képeden. Ez pusztán arra való, hogy jobban ki tudd vágni a képből az oda nem illő elemeket. Ha valami messze van, inkább menj közelebb.

phototip-closeup-vs-zoom-in

2. Videó – csak vízszintesen!

Tudom, kényelmesebb állítva tartani a mobilod, de egy pillanatra gondolj a végeredményre is. Nincs állókép videóban. Nem és nem! Még mindig rengetegen elbaltázzák ezt.

MRblog-promo-owls-turn-heads-burrowing_64033_610x343

3. A négyzet

Bár a mobilod nincs felkészülve mindenféle beállításokkal, a legfontosabb ott van: a négyzet. A képek sokkal izgalmasabbak, ha a lényeget nem középre pozicionálod, hanem valamelyik harmadba. Erre való a ”négyzet” vagy ”rács” a mobilodban. Például, ha naplementét fotózol, akkor a horizontot ne középre állítsd, hanem a felső vagy alsó harmadba! Ha pedig egy nevezetességet akarsz fotózni, valakit állíts be elé a jobb vagy a bal harmadba! Így sokkal izgalmasabbak lesznek a képeid.

thirds

4. Kerüld a kliséket!

A tengerparton fotózott láb, a marokra fogott kés és villa az étel elfogyasztása előtt már-már annyira nagy klisék, mint a duckface volt annak idején. Ideje leszokni róla! Tudom, hogy jól néz ki, de semmi eredeti nincs benne.
Legyél ennél kreatívabb, találd meg a saját stílusod, legyen mondanivalód!

9317403_600x400

5. Csinálj több felvételt!

Egy képet többször készíts el! Lehet, hogy bemozdult vagy épp belepislogott a modell. Legyen miből választani.

Kép innen: http://www.ning.com/blog/2007/10/multiple_personalities.html

6. Támassz!

Nagyon sokat dob a képeiden, ha stabil a géped és nem remeg a kezed. Ha rendesen ki van támasztva a mobilod, nem annyira mosódnak el a képek, még akkor sem, ha kevés a fényforrás. Két kézzel fogd a telefonod, sőt, ha tudod, támaszd le a könyököd valahova! Ha nagyon menő vagy, akkor egy kis mobil háromlábat is beszerezhetsz. Videókon nagyon sokat segít.

iphone-grid-and-two-hands

7. Az automata vaku nem tudja, mit csinálsz!

Nem kell mindig automatán hagyni a vakut. Tudsz anélkül is zseniális képeket csinálni. Keress egy kontrasztot, vagy valamilyen fényforrást, és úgy készítsd el a képed!

8. Kütyük

Ha már itt tartunk, megannyi mobilhoz csatolható eszköz van, ami nagyon sokat dob a képeiden. A halszem effektől kezdve az optikai zoomig ma már rengeteg kütyüt megtalálsz a piacon. Mind elfér a zsebedben.

photojojo-dial-1121

9. Szerkesztés

Rengeteg szerkesztő applikáció van, amit használhatsz arra, hogy jobbá tedd a képeidet. Itt fontos mondanom, hogy ezek első sorban arra valóak, hogy jobbá tedd – nem csinálhatsz egy rossz képből jót. A legtöbb okostelefonban már rengeteg szerkesztési lehetőség van, így nem feltétlenül kell már applikációt használnod.

18mriug8mjjnjjpg

10. Ne menj el a kép mellett!

Hányszor volt olyan veled, hogy láttál valamit, ami megfogott, de túl lusta voltál lefotózni? Erre való a mobiltelefon. Szánd rá azt a 10 másodpercet, hogy elkészítsd a felvételt, amit már a lelki szemeiddel láttál.
Sosem tudhatod: lehet ez lesz életed első díjnyertes felvétele!

fca0ec9b

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon