Vigyázz magadra! – 10 biztonsági előírás

….mindenki ezt mondja, amikor elindulok egyedül utazni: “Vigyázz magadra!” Jó-jó, de hogyan?!

Tisztában vagyok azzal, hogy védtelenebb vagyok, mint valaki, aki csoportban utazik, vagy mint egy férfi. Egyedül utazni nőként veszélyes lehet, épp ezért tudom, hogy vannak dolgok, amire ügyelnem kell, ha nem akarok bajba kerülni.

Természetesen eszem ágában sincs ezért nem elmenni valahova. Sajnos Budapesten is ugyanúgy megtámadhatnak, ezért ez a poszt nem csak az egyedül utazó lányoknak szól.

1. Este nem mászkálunk egyedül!

Igen, itthon sem. Ha egyedül utazol, és nem sikerült barátokat szerezned napközben, ne este kezdd el! Van olyan város, ahol felhívták a figyelmünket arra, hogy napnyugta előtt jöjjünk vissza, mert este nem biztonságos senkinek sem kint lenni az utcákon. Ha mégis valamiért sikerül magadra maradnod este, akkor próbálj meg taxit szerezni – hidd el, megéri a pénzt!

2. Bízz a megérzéseidben!

Ha egy környékről nem tudod eldönteni, hogy biztonságos-e vagy sem, akkor általában NEM AZ. Fordulj meg és menj vissza oda, ahol legutoljára biztonságban érezted magad! Nagyon fontos, hogy itt ne vedd elő a térképedet. Tűnj magabiztosnak, és ha eltévedtél, akkor is menj céltudatosan előre, amíg nem találsz valakit, akitől útbaigazítást kérhetsz!

3. Gyűjtsd be az infókat!

Érdemes rákérdezni a szállásadódnál, hogy merre mehetsz és merre nem. Más esélyekkel indul az a turista is Magyarországon, aki a VIII. kerület belsejébe sétál be, mit az, aki ott marad a belvárosban.

4. Útbaigazítást csak óvatosan!

Eszem ágában sincs azt mondani, hogy mindenkiben a banditát kell látni. De ha már útbaigazítást kérsz valakitől, akkor az inkább egy nő legyen, vagy akár egy gyerek, de semmi esetre sem egy csoport férfi.

5. Ne legyél feltűnő!

Igenis oda kell figyelni arra, hogy mit veszel fel. A szabály annyi, hogy azt, amit a többiek. Hidd el, elég feltűnő vagy anélkül is, hogy raszta hajad lenne és miniszoknyában járnál. Ha nagyon sokan néznek, és olyan országban vagy, ahol vannak nők, akik hordanak kendőt, inkább tedd a fejedre! A kapucni is megteszi. Egy nagy napszemüveg, ami takarja az arcod, szintén jól jön. Nem mindenhol ennyire súlyos a helyzet, de Indiában és esténként Bolíviában jobb volt elbújni így a kíváncsi szemek elől.

6. Mindig legyen nálad annyi pénz, amivel megveheted az életed!

Ha úgy alakul, hogy megtámadnak, akkor amilyen gyorsan csak tudod, add oda nekik a pénzed! Akkor van gebasz, ha tényleg nincs nálad semmi. Szerinted elhiszik?

7. Lányok: szerezzetek be egy ál-jegygyűrűt!

Ha egyedül utazol, érdemes beszerezni egy gyűrűt, amit a gyűrűsujjadon hordasz. Ez nálam nagyon bevált. Egyszer a többiek otthagytak egy buliban Valparaisóban. Nem tudtam taxit szerezni, kénytelen voltam hazasétálni. Egyszer egy négyfős társaság elállta az utam. Gondolkodás nélkül felmutattam a gyűrűmet és azt mondtam, nagyon sietek, mert a férjem és a barátai már várnak az utca végén. Vették az adást, és elálltak az utamból.

8. Légy résen!

Gyakran kiszúrom az utcán azokat, akik rosszban sántikálnak. Nincs hozzá különleges tehetségem, csak odafigyelek, ha valaki gyanús. Ha egy olyan embert látsz, aki nem tart sehova, csak andalog az utcán, nagyon nézelődik, arra jobb odafigyelni. Ne hallgass ilyenkor zenét, és próbálj meg kitérni az útjából!

9. Az antinő nem szexi!

Még tinikorunkban a barátnőimmel találtuk ki azt, ha valami olyan fiú közelít meg minket, akinek nem szeretnénk a társaságát, akkor a beszélgetésünket teletűzdeltük cifrábbnál cifrább káromkodásokkal. Megtanultuk, hogyan kell imitálni a legundorítóbb köpést, és olyan témákat ecseteltünk, ami nem éppen egy csinos lányhoz méltó. Akkor még nem tudtuk, hogy ez később nagyon jól fog jönni.
Egyszer megtámadtak a sötét utcán Budapesten. A fickó mögém lopózott, én meg csak az utolsó pillantaban kapcsoltam. Az ösztönös reakcióm az volt, hogy mély torokhangon ráüvöltöttem/ráhörögtem. A szemeimet és az orromat összeráncoltam, és a fogaimat villogtattam. A támadó úgy megijedt, hogy elfutott. Akkor lett nyilvánvaló, hogy teljesen máshogy kell fellépni, mint amit várnak: egy állatként, nem pedig nőként.

10. A “segítségre” senki nem hallgat!

Ha odáig fajul a dolog, hogy segítségért kell kiáltanod, semmi esetre se azt kiabáld, hogy “Segítség!”. Gondolj bele, te mit csinálnál, ha azt hallanád, hogy az utcán valaki ezt kiabálja? A függöny mögül leselkednél és várnád, hogy valaki segítsen neki. És mit tennél, ha valaki azt kiabálná: TŰZ VAN!? Valószínűleg kirohannál a házból. Ez a hatásosabb megoldás!

Szerintem még bőven van egy csomó tipp, amire oda lehet figyelni, de azt hiszem, ha ezekre odafigyelsz, jelentősen növeled az esélyeidet!

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon