Szállás-vadászat New Yorkban

Nem gondoltam volna, hogy még mielőtt elindulok a következő utamra, már itthon ekkora kalandokban lesz részem. Gondoltam itt az ideje, hogy keressek magamnak szállást New Yorkban, de elképesztő mivel kellett szembenéznem. Már Új-Zélandon rájöttem, hogy valójában elég keveset értek még mindig az utazáshoz, hiszen eddig még csak olcsó helyekre utaztam. Egy 30 dolláros hostel hálón kiakadtam, pedig ez még olcsó ahhoz képest, hogy az ember mikbe botlik bele New Yorkban.

Hostelworld
Mint a legtöbbször, most is a kedvenc hostel oldalamon kezdtem a keresést és az elképedést. Egy háló 12.000 Ft-ért? Szóval 5 másik emberrel leszek egy szobában, még csak nem is Manhattanban, és 10 napra fizessek 120 000-ftot? Na ezt nem! ( Az alábbi kép nem hirdetés, az árat és a szarkasztikus nevet kell nézni. Vagy az nem szarkazmus?)

Screen Shot 2016-01-10 at 1.38.07 pm

Meztelen valóság a Couchsurfing-en
Miután körbekérdeztem a barátaimnál, kiderült, hogy mindenkinek olyan kicsi a lakása, hogy esélytelen, hogy befogadjanak. Szóval itt volt az ideje, hogy új barátok után nézzek a couchsurfing oldalon. ( Na jó, a régieket is megtartom azért).

Couchsurfing-en borzasztó fontos, hogy alapos munkát végezz, hogy elolvasd a profilokat, mert hát, hogy is mondjam… érhetnek meglepetések.

Érdemes lett volna felvenni, ahogy böngésztem a profilokat, mert olyan fejeket vághattam, hogy az már magában megérne egy videót.

Például ennél a kedves lánynál, aki a hirdetése végén hozzáteszi, a félreértések elkerülése végett: a fürdőkád a konyhában van.

Screen Shot 2015-12-30 at 5.16.30 pm

Elképzeltem, ahogy szappanozás közben épp elkérik tőlem a brokkolit a levesbe, vagy ahogy egy kis sampon keveredik a salátába, dresszing gyanánt. Meghitt vacsora habfürdővel.

848c995e-66e3-46c8-b09d-127d4361e4af

Ekkor még nem tudtam, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A kövezkező lányzó nagyon szimpatikus volt: vega (én is), utazó (én is) és jógatanár (én nem, de a jóga fontos az életemben). A szimpátia addig tartott, amíg el nem jutottam a zárómondatig: “ I am a professional Yoga -teacher now, so NAMASTE BITCHEZ!” :O

Na akkor menjünk csak tovább. Ekkor már kezdtem ráhangolódni a komédiára, és az esti vígjáték helyett couchsurfing profilokon röhögtem hülyére magam.

A győztes minden kétséget kizáróan az az apuka volt, aki azzal kezdte, hogy neki luxus lakása van, jacuzzival, amiből szépen lehet gyönyörködni Manhattan panorámában…ha pasi vagy… és vállalod, hogy meztelen vagy egész nap a lakásban. Hát, gondoltam, ebből elég sokat tudok teljesíteni. Nem tudom eldönteni, hogy mottójától akadtam-e ki a legjobban (“what you see is what you get”) vagy attól, hogy minden második hétvégén fel kell öltözni, mert jönnek a gyerekek látogatóba. Na jó, valójában a fényképeken akadtam aki, amit nem fogok itt leközölni, de elég annyi, hogy szerencsére ki volt kockázva a “lényeg” minden szerencsétlen couchsurfer intim-zónájál.

Screen Shot 2016-01-10 at 2.46.20 pm

Igen, én sem hittem el, de a 60 pozitív referencia azt mutatta, hogy ez így működőképes.

Mondjuk ő legalább szólt. Volt olyan férfi is, akinek a profilját végigolvasva nem tűnt fel semmi fura. Már épp kattintottam volna a szálláskérésre, amikor megláttam, hogy milyen csoportokba csatlakozik: Sleeping Naked? Nudism?

Screen Shot 2015-12-30 at 5.14.26 pm

Egy szó mint száz, megláttam a couchsurfing kendőzetlen valóságát (muha), már ami New York-ot illeti. ( Biztos vagyok benne, hogy ilyen van máshol is).

Emiatt kialakítottam egy szabályrendszert.Ki az, akinek írok? (Figyelem, ez a cikk hasznos része):

  • Legalább 10 pozitív referencia
  • Fiúknál a referenciát nem csak lányok adták. Még akkor sem, ha jók….
  • Az elmúlt egy hétben online volt.
  • Nem csatlakozik furcsa csoportokhoz.
  • A profilképén nem félmeztelenül pózol ( el sem tudjátok képzelni, hogy emiatt mennyire szűkült a lista)
  • A leírásban nincs semmi rohadt-furcsa
  • A képek között sincs olyan, ahogy épp egy nyuszit boncol fel. ( Ilyen még nem volt, de már nem is lepne meg)
  • Nem kell vele egy ágyban aludni. ( Ez is nagyon sokszor volt kiírva a profilra)

Ezeket szemelőtt tartva találtam azért olyanokat, akik megbízhatónak és jófejnek tűnnek. Sokan referálnak arra, hogy olyan vendéget keresnek, akik még értik miről szól ez az oldal: vagyis nem csak a kanapé és az ingyen wifi miatt szállnak meg. Azért a Hostoknak sem lehet könnyű…

Én úgy hiszem, hogy kanapé-szörfözni csak pár napig illik. A vendéglátódnak van saját élete, és ezt tiszteletben kell tartani. Sokszor kérik is, hogy csak 2-3 éjszakát maradj, így ahogy most állnak a dolgok, körbe fogom backpackelni New Yorkot.

Az Airbnb

Már csak két hétvége maradt szállás nélkül, így gondoltam bepróbálkozom az Airbnb-n is. Ismét egy-két hangosan nevetős, szörnyülködős óra következett.
Szóval Te leteszel egy felfújható matracot a nappalidban, én pedig fizessek neked 9000 Ft-ot? Annyiba kerül a matrac!!!! 13 000-ért pedig már külön szobám is lehet. Persze ennél jóval kisebb a büdzsém….

Mekkora troll vagyok, volt itt 7000 Ft-ért bőrkanapé is. Remélem itt nem kötelező a meztelen alvás, mert másnap úgy kell majd lekaparni a kanapéról.

Screen Shot 2016-01-03 at 12.53.02 am

Ismét a magyarok!

Végül úgy tűnik a magyar összefogás segített, mint már annyiszor. Ti is adtatok nagyon jó tippeket, de ami a legjobban bevált, az a 548 óra New Yorkban felhívása, hogy segít szállást találni. És segített is. Helyi magyarokkal kötnek össze, akik bár kérnek valamennyi pénzt, közel nem annyit mint bárhol máshol. Köszönöm a segítséget!

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon