Mit kell tudnia egy utazónak?

Ezt a cikket Sarkadi Mária, egy hű olvasóm tette fel, és nagyon inspirált. Ezért úgy döntöttem, ez lesz a következő, amit megválaszolok. A kérdés így szólt: milyen képességek vagy bármiféle ismeret, készség, tudás segíti az utazást?

Ahogy szoktam mondani, senki nem született utazónak. A legtöbb dolog, ami a listában lesz, az tanulható, még akkor is, ha készség. Hiszek az életen át tartó tanulásban, sőt, szerintem ez az élet sava borsa. 

Lássuk akkor, mik azok, amiket tudni érdemes:

Készségek:

Az alábbi készségek nagyban megkönnyítik az utazásod, de nem feltétlenül elengedhetetlenek.

Jó “alvóka”:

Az, bárhol el tudsz aludni, az egyetemen nem egy pozitív készség, de utazóknak igenis az. Van, hogy napokon keresztül nem kerülök vízszintesbe, és bár fáj a hátam egy kicsit, ez nem akadályoz meg abban, hogy végig aludjak egy két napos utat. Engem a fény sem zavar, így nincs szemtakaróm, de a hangok nagyon tudnak zavarni, szóval a zajszűrős fülhallgató elengedhetetlen. Ez az én kedvenc fülhallgatóm. ( Sony múltkor kijavított, hogy ez nem is zajszűrős, de nekem szűri a zajt, szóval így marad. :)

Erős gyomor:

Kiskoromban imádtam mindenféle pörgős izére felülni a vidámparkban. Anyám már a látványtól is zöldült, de én csak nem bírtam abbahagyni. Szeretem ha pörög a világ,na:)

Először egy perui buszon vettem észre, hogy az, hogy kiskoromban sokat ültem ilyen gépeken, akár jó hatással is lehet rám. Ezen a buszon hajnali háromkor arra ébredtem, hogy többen hánynak körülöttem. Nagyon kanyargott az út. Én békésen szundikáltam, és mivel épp nem ment zene a fülemben a gyomorhangokra ébredtem fel, majd jött a szag is. Erre jó, ha az embernél van egy kendő és egy parfüm. A kendőmre gyorsan fújtam egy kicsit a parfümömből, betekertem vele az arcom, betettem egy kis nyugis zenét, és már vissza is aludtam.

Többször voltam már olyan buszon, hajón, ahol ez a jelentet megismétlődött. Nicaraguában én is majdnem elbuktam, de csak túléltem. Szóval az erős gyomor azért elég jól jön.

Barátkozós jellem:

Sokan kérdezitek, hogy nem vagyok e magányos, amikor utazom, és igazából már nem is értem a kérdést. Szinte azonnal találok magamnak ismertséget, amikor utazom, mert elég könnyen barátkozom. Persze lehet introvertáltként is utazni, erről Emese írt a blogon nem rég.

Alacsony igények:

Földön kell aludni egy reptéren? Semmi gond! Pottyantós wc-be hátizsákkal a hátamon pisilni, miközben apám épp felköszönt a szülinapomon telefonon? Simán adom. Jurtámban aludni, ahol patkányok rohangálnak rajtam? Már meg sem kottyan. Két hónapig nem fürdöm meleg vízben, annál jobb lesz, amikor végre elérkezik az idő. Nagyon kitoltam a komfort zónám, és ma már ezeket egy pillanatig sem zavarnak.

A kép a miami reptéren készült egy hete. Arra keltem, hogy ismeretlen eredetű japán csoport vesz körbe és vadul fényképez. Gondoltam én is csinálok magamról egyet.

Optimizmus:

Baj mindig van. A kérdés, hogy te azt bajnak látod. Az, hogy optimista embernek születtem, a legszerencsésebb ajándék a világon. Úgy tudom, ez nem tanulható, de talán egy kicsit átvehető. A a legnagyobb bajban is meglátod a pozitív oldalt, tudsz nagyot álmodni és nagyokat nevetni ha szarban vagy. Mindenkinek ezt adnám karácsonyra, ha lehetne.

Fittség:

Kezdjük azzal, hogy egy 12-15 kilós hátizsák van a hátadon, és ezzel kell mászkálnod a világban. Aztán a legtöbb helyen van valami, amire fel kell mászni, és onnan körbe kell nézni ( vulkánok, hegyek…) Szóval az, hogy nem köpöd ki a tüdődet 100 méter séta után, elég hasznos. Na ez mondjuk egy elég fejleszthető készség.

Jó tájékozódási képesség:

A jó hír az, hogy ez is egy fejleszthető készség. Tudom, hogy ott van a GPS mindenhol, de azért jó, ha megtalálod a szállásod anélkül is. Pár éve még teljesen sügér voltam ebben a témában, de mára már azért valamennyire ki tudom találni, hogy merre van az arra.

Matek:

Világ életemben kettes voltam  matekból. Ahogy annó a matektanárnőm mondta anyukámnak a fogadóórán: Bori annyira keményen megdolgozik azért a kettesért. Anyám azóta is ezen röhög. Szóval nem indultam jó esélyekkel ezen a téren. Viszont az utazás közben egyfolytában számolok: átváltás, napi büdzsé stb. Folyamatosan van mit számolni, és jobb ha nem kell hozzá számológép, mert nem mindenhol vehetsz elő egy iPhone X-et, hogy kiszámold, hogy 40 vagy 50 forintot akarsz alkudni abból a szobából, amit ki akarsz venni. Szóval egy kis fejszámolás, és ez fejleszthető.

Activity készségek:

Nem viccelek. Utazni készülsz? Elő az Activity-vel! Nem mindenhol beszélnek angolul, ezért kénytelen leszel kézzel-lábbal mutogatni, vagy azzal a pár szóval élni, amit tudsz az adott nyelvből.

Szervezőképesség:

Ahhoz, hogy egy napba sok minden beleférjen, nagyon fontos a jó idő-management, és a szervezőképesség. Reggel meg szoktam álmodni, hogy aznap mit csinálok, és egy kis odafigyeléssel sokkal kényelmesebben férnek bele a programok az életembe. Sok olyan emberrel utaztam, akik nem annyira ügyesek ebben, és szerintem fele annyi dolgot tudnak megcsinálni. Elég sok az üresjáratuk.

Rugalmasság:

Ember tervez, isten végez. Ennek a mondásnak az igazságát külön jól tudod érezni, amikor utazol. Olyan soha nem lesz, hogy minden a terv szerint alakul. Alkalmazkodj, és add át magad ennek őrült folyamatnak. Néha sokkal érdekesebb, ha elengeded a kontrollt, és hagyod, hogy minden a maga útját járja.

Zéró Fóbia:

Klausztro- és Arachnofóbiásként elég sok izgalmon mentem már keresztül. Pl bemásztam a potosi bányába, vagy szembenéztem egy öklömnyi ugrópókkal pisilés közben. Utazó barátaim, köztük sárga ruhás lány Rita nagyon ki szokott nevetni, amikor megijedek egy póktól. Azért valamennyire ez is alakul már.

Szinte elengedhetetlen tudás:

Angol:

2017-ben, egy X generációs fiatalnak igenis KÖTELEZŐ angolul beszélni. Mérges is tudok lenni, ha valaki nem beszéli ezt a nyelvet. Ha én megtudtam tanulni, akkor te is meg tudod. Nézz filmeket angolul, beszélgess külföldiekkel, találkozz velük couchsurfing eseményeken. Annyi ingyenes lehetőség van, hogy egy poszt kevés is lenne hozzá. Ebben számomra nincs kifogás. 300 szóval már elboldogulsz, ami azt jelenti, ha napi 10 szót megtanulsz, egy hónap alatt már valamennyire makogsz angolul.

Jogsi kocsira:

Costa Rica-n a legolcsóbb utazási forma, a kocsi bérlés. Komolyan. 22 dollárért bérletünk autót, hárman. A kocsi automata volt, amivel nem volt gondom, mert már többször vezettem ilyet. De mondjuk az, aki nem tud sebváltós kocsit vezetni, az eléggé meg tudja szívni sok helyen.

Robogó vezetés:

Robogózni Indonéziában tanultam meg. Nem véletlenül. Amikor megérkeztem a szállásra, megkérdeztem, hogy hol van a legközelebbi étterem. Mondták, hgy úgy 4-5 kilométer. Taxi sehol, ráadásul egyedül sétálni sötétedés után nőként nem annyira jó ötlet. Az egyik leghasznosabb tudás dél-kelet Ázsiában, és egyben a legveszélyesebb is. A biztosítók robogó balesetben sérült személyekre költenek a legtöbbet. Tény. Csak óvatosan, és bukót minden esetben viselj.

Luxus-tudás:

Búvárkodás:

Padi mentő-búvár vagyok. Egy kicsit rácsavarodtam erre a sportra két év alatt. Akkoriban mindenki azt magyarázta nekem, hogy milyen fontos az, hogy legyen egy alap búvár vizsgám, mert egy teljesen új világ nyílik meg előttem. Ezzel most már teljesen egyetértek. Ha egy valamire költesz luxus tartalékból, az a búvár vizsga legyen. Legolcsóbb helyek, ahol meg tudod csinálni: Taganga (Kolumbia), Utila ( Honduras), Ko Tao ( Thaiföld) illetve Egyiptomban. Jó, azt be kell lássam, hogy a búvárkodás nem a legszexibb sport.

AcroYoga:

Nagy szerelem lett nálam az acro-yoga. Azért szerettem hihetetlen jó közösség alakul ki körülötte, és az ember megint gyereknek érzi magát közben. Itthon is sokat akrózom, de amikor utazom még többet. Nem lehet megunni.

Extra nyelv megtanulása:

Sokan kérdezik, hogy kell-e mondjuk spanyolul beszélnie annak, aki dél vagy közép Amerikába készül. Nos nem kell, de ajánlott. Sokkal mélyebbre lehet menni egy kultúrában, ha beszéled az adott nyelvet.

Zenélés:

A zene az egyik legnagyobb nemzetközi nyelv. Az egyik legjobb döntésem az volt, hogy megtanultam ukulelén játszani. Nagyon sokszor ülök le sokad magammal egy tábortűz mellé jammelni, és az érzés hihetetlen. Ha zenész vagy, mindig találsz barátokat. Viszont arra is tökéletes, hogy magadat szórakoztasd naplementenézés közben.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon