Campervan élet/ a 21-es bakancslista

Mint sokan tudjátok, az életemet a bakancslistám alapján élem. Bármekkora hülyeségnek is tűnik, ez az a kis papírocska, ami gyökeresen megváltoztatta az életem. Az egyik tapasztalatom a listával kapcsolatban, hogy van olyan, amiért nagyon keményen meg kell dolgozni, és van olyan pipa is, ami egyszer csak beesik, csak kellő türelem kell hozzá. Így volt ez a campervan-nal is, ami már három éve, Új-Zéland óta szerepelt a listámon. Ennek most jött el az ideje, hiszen a holland barátommal megbeszéltük, hogy elmennénk egy kicsit kalandozni valamerre, és láss csodát, pont akkorra lett kész LuxyDuxy, a barátaim campervan-ja, amit elvihettünk egy körre.

Összeszedtem nektek mindent, ami fontos info lehet, ha camperrel utaztok

1. Miért nem hívom lakóautónak?

Pusztán mert nem az. A campervan egy átalakított teherautó, vagy kombi, ami attól különbözik a lakóautótól, hogy nincs benne mosdó. Meg abban, hogy nem arra építették eredetileg, hogy lakjanak benne. Valahogy stílusban is különböznek: a frissen felújított camper mindig sokkal cukibb, mint nagyobb testvére.

Duxyban volt egy, hmm, úgy másfél személyes ágy, rengeteg pakolóhely és egy kicsike konyha: mosogatóval, hűtővel és gázzal. Ha patak vagy tó mellett vagy, akkor igaziból az lehet a zuhany, bokor meg hát a WC. De lehet kempingbe is menni.

2. Vadkemping vagy kemping?

Az első estét egy óriás kempingben töltöttük, ahol egy kicsit groteszknek éreztem, hogy olyan sok ember jön sátrazni, majd bevágják magukat egy kempingbe, ahol egymás szájában vannak elhelyezve a lakóautók és a sátrak. Nekünk valahogy óriás mákunk volt, a hely, amit találtunk, hatalmas volt, és rögtön a folyó mellett. Nem is értettük, hogyan lehet még mindig szabad. Éjszaka a folyó csobogására aludtunk. Azonban sikerült olyan helyen is tábort vernünk, ahol alsó hangon volt 250 ember, és ahogy az egyik szomszédunk megjegyezte: kezdett egy kicsit India-hangulat lenni a tömegben. Gyerekek rohangáltak mellettünk, míg mi a vacsoránkat ettük, egy lépésre tőlünk egy társaság hangosan sörözött, és rendszeresen félmeztelen fickók léptek majdnem a lábunkra, ahogy keresték az utat egy szál törölközőben a fürdőbe- ahova egyébként óriás sor állt. De végül úgy voltam vele, hogy legalább nem kell kimenni már a Szigetre, mert az élmény meg is van.

Szóval miért mentünk kempingbe? Két ok miatt:  az egyik a meleg zuhany volt, a másik pedig az, hogy sok helyen illegális vadkempingezni.

Vagy egy harmadik opció is: a parkoló. Van pár olyan parkoló, ahol engedik az ottalvást, de nincs zuhany, azonban sokkal olcsóbb. Csak, hogy az árakat mondjam: egy éjszaka kettőnknek egy kempingben megközelítőleg 50 euro volt! Ami nem kicsit felháborító szerintem. A parkolóban 15 eurót fizettünk egy éjszakára. De aztán találtunk olyan helyet is, ahol félig legálisan lehetett parkolni éjszakára, és nem kellett érte fizetni.

Ehhez a Park4Night alkalmazást ajánlom, amire az egyik kedves olvasóm hívta fel a figyelmem, amit ezúton is köszönök!

3. Mi az előnye egy campernek?

Ha sikerül valahogy minimálisra szorítani a kempingben alvást, akkor egyértelműen lehet spórolni egy ilyen kis járgánnyal. Duxy ára 75 euro, de ha beleszámolod, hogy ez egyben egy Airbnb is, ráadásul nem kell mindig cipelned a cuccaidat, akkor szerintem nagyon megéri bérelni egy ilyet. Persze építeni is lehet, ha van hozzá lelkierő, akkor nyilván olcsóbb.

Ami miatt a legjobban megéri, az a szabadság. Eredeti tervünk az volt, hogy Erdélybe megyünk, de végül utolsó este úgy döntöttünk, hogy irány Szlovénia, mert tengert akartunk látni. Csakhogy utána meg beleszerettünk a Triglav Nemzeti Parkba, szóval tenger sem lett belőle, de nagyon tudtunk figyelni a megérzéseinkre, és arra, hogy épp mi esik jól.

Igaz, a hátizsákos utazás is nagyon szabad, de ha lehet, ez még inkább, hiszen még menetrendekhez, szállásokhoz sem kell alkalmazkodni.

Végül, de nem utolsó sorban, amivel még lehet spórolni, az a főzés. Ha van egy hűtőd és egy kis gáztűzhelyed, akkor csak úriságból kell elmenni étterembe. És lássuk be, kialakítani egy saját vegán éttermet egy sebesen folyó patak mellett, ahol te vagy az egyedüli vendég: több mint öt csillagos.

Luxy a Vanlife Hungary campervan-je, és itt találtok még több képet és infokat: www.instagram.com/vanlifehungary/

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon