A pakolás 5 aranyszabálya

Az egyik legizgalmasabb feladat az utazás előtt a bepakolás. Ilyenkor még az egész út előtted van, azon gondolkozol, mennyi minden fog veled történni.

Fel ne cseréld ezt az izgatott érzést az izgulással! Sokan pánikolnak, hogy nem férnek be a hátizsákba rendesen. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni mindenkinek. Ez a cikk azoknak szól, akik nem sátorral mennek, hanem ágyon fognak aludni.

1. Az Egy Hét-szabály

Azért nem úgy írom meg ezt a bejegyzést, hogy mit vigyél hosszú útra és mit rövidebbre, mert mindegy. Ha egy hétnél hosszabb időre mész, akkor ugyanannyit kell vinned, mintha 3 hónapra mennél. Soha ne csomagolj több ruhát, mint ami egy hétre kellene! Innentől kezdve könnyebb lesz a hátizsákod is, és nem kell méricskélni, hogy belefér-e a 20 kilós határba.

2. A Két Hátizsák-szabály

Mindig legyen nálad két hátizsák! A nagy, amiben az értéktelen dolgokat viszed (pl. ruha, fogkefe, törölköző… stb.), a kicsibe pedig mehetnek az értékek és azok, amik a kényelmedet szolgálják egy hosszabb út során. Dél-Amerikában minden harmadik nap 20-23 órás buszutakra vállalkoztam. Ott tökéletesítettem a két táska-szabályt. A kistáskába ezeket tedd:

Értékek: pénz, hitelkártyák, útlevél… Ne a pénztárcádba tegyél mindent,mert  ha azt elhagyod, akkor nagy a baj! Szórd szét egy kicsit a táskában kis zsebekbe! Készpénzt a nagyba is tegyél, ha az egész kistáskádat elviszik! Érték még a fényképezőgéped, és ha viszed, akkor a laptopod vagy tableted is.

Szórakozás: könyv/Kindle, Lonely Planet, telefon, napló, toll, ha a telefonodban nincs zene, akkor mp3/Ipod

Alvá segítők: szemtakaró, fülhallgató, amin van noise reduction funkció (egy síró gyereknél nem sokra mész a füldugóval), altató

Kényelem: pulcsi, lányoknak leggings és kendő (ez utóbbit lehet takaróként használni)

Higiénia: dezodor (ez kényelem is, mert ha büdös a melletted ülő, be tudod fújni a kendődet, és abba tudsz lélegezni, vagy magát a szomszédot, ha minden kötél szakad…), zsepi

– Étel/ital: egy üveg víz és egy pár csokiszelet mindig jól jön

3. Az Életmentő Gyógyszer-szabály

Csak olyan gyógyszerre van szükséged, amit máshol nem tudsz könnyen megvenni. Fájdalomcsillapítót bárhol kapsz. Meg kell mondjam, hogy a legerősebb magyar szúnyogriasztót szemberöhögték az indiai vérszívók.
Lányok, jó tanács: a tampon ebben az esetben életmentő gyógyszernek minősül! A gyógyszerészek elszégyellték magukat, amikor próbáltam elmagyarázni, hogy mi az.

Amit mindig viszek magammal:

– Körömvirág krém: jó hámsérülésre, vágásokra, testápolóként…

– Aloe vera: zseniális csípésekre, napégésre…

– Speciális betegségeimre gyógyszer: ezt most ugye nem akarjátok, hogy részletezzem?

– Kalcium ampulla – allergiára

– Egy pár fájdalomcsillapító: amivel kibírom egy gyógyszertárig

– Fogamzásgátló eszközök ( pl.: zokni+szandál)

4. A Zacskós-szabály

Egy nagy hátizsákban nehéz megtalálni a cuccokat. Pár hét után jöttem rá, hogy nem kell perceken keresztül a fejemre húzott hátizsákkal kutatnom a ruháim után, ha kategóriánként bezacskózom őket. Lássuk a kategóriákat:

– fehérneműk

– pólók, felsők: egy elegánsabb, sok atléta, lányoknak: derékmelegítő.

– nadrágok: egy hosszú, egy rövid, + lányoknak egy leggins és egy szoknya

– éjszakázós csomag: neszesszer + pizsama + egy ágyneműhuzat + flipflop + törölköző.
Ez a táskám egy könnyen elérhető pontján van.  Ha későn érek egy hostelbe, egy pillanat alatt el tudok készülni a füriben.  A neszesszer tartalma: fogkefe, fogkrém, egy tusfürdő (ez egyben sampon, balzsam  és mosószappan is), kisolló, naptej (ez egyben testápoló és volt, hogy szúnyogriasztó is), fesű, kevés smink (ez fiúknak opcionális).

– szennyes

– elektronika: töltők, pendrive, memóriakártyák

–  gyógyszerek

–  lábbelik: 1 flipflopon kívül egy túrázós cipőt/bakancsot viszek

Ha a hátizsákod nem egy nagy részből áll, akkor nem kell mindent zacskóznod, de a kategóriákat tartsd külön! Segít az is, ha a zacsiknak egyesével más a tapintása. Lehetőleg ne a legcsörgősebbet szerezd be, mert egy kora reggeli indulásnál nagyon morcosak lesznek a szobatársaid, ha hostelben alszol.

5. A Tekert Ruhák-szabálya

A ruháid nem gyűrődnek annyira, ha betekered őket. Így:

+1 lányoknak:

Nagyon lejjebb adjuk az igényeket egy-egy ilyen utazás alkalmával. Szóval azt tanácsolom, legyen nálad valami, amitől nőnek tudod magad érezni! A kedvenc fülbevalód, egy csinos ruha…. Én egy hajvasalót viszek magammal mindenhova. Tudom, ciki. Ez van. :)

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon