Így indulj neki! – utazás előtti teendők

Matyi kérdezte, hogy hogyan készülök fel az utakra. Az első backpackelés egy véletlen folytán alakult: kimentem Argentínába önkénteskedni.

A terv az volt, hogy Chilében és Peruban is egy szervezettel leszek kint (amiket a neten találtam, magyar kapcsolat nélkül), viszont hamar tiszta lett számomra, hogy gyerekekkel foglalkozni  csupán egy hónapig inkább árt a kicsiknek, mint használ. Akkor már sok backpackerrel találkoztam, tekintve, hogy egy hostelben laktam Buenos Airesben. Ott derült ki számomra, hogy így is lehet utazni. Az első hónap leteltével fogtam a hátizsákom, kimentem a buszpályaudvarra és elkezdtem az új életem.

Azóta már sok helyen megfordultam, és már sok a rutin, de még mindig jó, ha van előttem egy lista a teendőkkel.

1. A döntés

A legfontosabb, hogy dönts el, hogy mikor és hova fogsz utazni! Nincs “de”, nincs “majd”. Mindig ezt hallom: “Én is úgy utaznék úgy, mint te, de…” Nos, ha én képes vagyok rá, akkor te is! Elég egy erős elhatározás, meg egy kis kreativitás.

Ahhoz, hogy eldöntsd, hova, itt egy tipp: http://www.backpacker.hu/valassz-uti-celt-7-lepesben/

Ez pedig abban segít, hogy a lehető leghosszabb időre el tudj menni: http://www.backpacker.hu/hogyhogy-ennyi-szabadsagod-van/

2. A repjegy

Ha már kinézted a repjegyet, ne várj vele sokat! Vedd meg és meglátod, hogy a többi majd alakul magától. Ekkor már lesz rajtad egy kemény nyomás, hogy annyi pénzt szedj össze, amennyit csak tudsz. Ha egzotikus helyre mész, úgyis a repjegyed ára lesz a legtöbb, amit ki kell köhögni.

3. Az információ

Nagyon-nagyon fontos, hogy kellőképpen képben legyél azzal, mi vár majd rád az adott országban. A legrosszabbra készülj fel, mert a kultúrsokkot  így tudod a legjobban elkerülni. Szerezd meg valahonnan a Lonley Planetet, olvasgasd, szívd magadba, képzeld el, hogy már ott vagy! Lassan kialakul majd, melyik hely az, ahova biztos el akarsz jutni, és melyik, ami még bele is fér az idődbe. Előre szólok: tökmindegy mit tervezel meg itthon, úgysem úgy fog alakulni, de azért nem baj, ha van egy-két támpont.

4. Útlevél és iratok

Az útleveledről csináltass egy másolatot! Az eredeti csak akkor legyen majd nálad, amikor utazol. Sétáláshoz és bulizáshoz ne vidd magaddal, csak a másolatot. Útlevél mellett én még a jogsimat szoktam vinni, amikor utazom. A teljes pénztárcámat kiürítem itthon.

5. Vízum

Ezen a linken megnézheted, hogy kell-e vízum az adott országba, és ha igen, akkor hogyan tudod beszerezni. Ha egyáltalán itthon kell beszerezned. Még a repjegyvétel előtt érdeklődj, hogy mennyi idő kell a vízum megszerzéséhez! Ne bukd a jegyed emiatt.

6. Oltások

Itt tudod megnézni, hogy kell-e oltás. Érdemes a háziorvossal is beszélni, hogy mit ajánl, mert az oltóközpont nagyjából mindent. :)

7. Pénzügyek

Minimum két bankkártyán legyen pénzed, és a hozzá tartozó adatokat jegyezd fel valahova! Itt nem adok tippeket, de persze ésszerűen ne a telefonodba, “bankártya adatok” néven. Ha egzotikus helyre mész, nem biztos, hogy tudsz előre pénzt váltani. Dollárt mindenhol váltanak, azt érdemes előre venni. Amikor indulsz, a két kártyát és készpénzt különböző helyeken tárold, de figyelj oda, hogy ne legyen benne a nagy csomagodban, ha azt becsekkolod, vagy a busz aljába teszed!

8. Elektronikák előkészítése

A zenelejátszódat töltsd teli zenével! A zene életmentő lehet, amikor kifogsz egy síró gyereket a repülőn. A fotókat mentsd le a telefonodról, ha elvesznének, végül pedig ellenőrizd, hogy elég memória(kártyád) van-e a fényképezőgépedhez!

9. Biztosítás

Biztosítás kell – gondolom, ezt azért nem kell mondani. Itt köthetsz: http://www.netrisk.hu/biztositas_dijszamitas/utasbiztositas/utasbiztositas.php. Érdemes pályázni egy American Express kártyára is, mert automatikusan kapsz utasbiztosítást mellé.

10. Pakolás

A listázás nem hülyeség. Írd össze, hogy mi kell, majd húzd ki a felét! Úgyse fogod használni a javát. :)

11. A lakás

Ha egyedül hagyod a lakást arra az időre, amíg elmész (és több, mint egy hétre mész) érdemes előre felkészülnöd:

  • A növényeket/háziállatokat vidd át valakihez, aki a gondjukat viseli!
  •  A hűtőt ürítsd ki, és még az indulás előtt pár órával húzd ki, hogy fel tudj törölni!
  •  A szemetet vidd le!
  •  Az értékeket rejtsd el!
  •  Ha jóban vagy a szomszédokkal (legyél!), akkor mondd meg nekik, hogy nem leszel otthon!
  •  A gázt zárd el és a villany főkapcsolót is oltsd le!

12. Nyelvtanulás

A legfontosabb szó, amit tudnod kell minden nyelven, a “NEM”. Ha ezt a szót már tudod az adott nyelven, akkor jöhet a többi: “hello”, “köszönöm”, “segítség”, “merre van?”… stb. A Lonely Planet hátuljában van kis szótár.

További kérdésekre is megpróbálok mihamarabb válaszolni. Ha van bármi, ami érdekel,  a Facebookomon várom a kérdéseket!

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon