5 hazugság, ami az álmaid útjában áll

A sok “DE” és “CSAK” életveszélyes. Nem halálos: életveszélyes. Ezek a szavak azok, amik miatt nem tudod azt az életet élni, amit szeretnél és amit megérdemelsz.

Pár éve elkezdtem figyelni arra, hogy mikor mondom ki magamban ezeket a káros szavakat. Például: Úgy szeretnék eljutni valahova, DE… Fogtam egy kis papírt és fölírtam rá a mondat első felét. Nem törődtem azzal, hogy mi akadályoz meg abban, hogy ezt az álmot valóra váltsam. Így íródott és íródik mind a mai napig a bakancslistám. Már sok mindent lehúztam erről a listáról, és fantasztikus érzés minden alkalommal.

Úgy hiszem, hogy ezek a szavak, kifogások igazából hazugságok, amiket azért mondunk magunknak, mert félünk az álmainktól. Pedig milyen álom az, amelyik nem ijeszt halálra?

Itt van hát az öt leggyakoribb hazugság, amit talán te is ezerszer elmondtál már magadnak, legyen szó akár utazásról, akár hastáncolásról:

1. “Nem engedhetem meg magamnak anyagilag”

Nagyon sok rejlik a megfogalmazásban. A “nem engedhetem meg magamnak” egy kijelentés. Mi lenne, ha így fogalmaznál: “Hogy engedhetem meg magamnak?” Ez egyből gondolkozásra sarkall. Biztos, hogy mindenre szükséged van, amit megveszel? Írd fel magadnak, hogy egy adott hónapban mire költesz, és a hónap végén nézd meg, hogy min spórolhatnál!

Gondolkozz el azon, hogyan tudnál több pénzt keresni! Bánj tudatosan a pénzzel. De a legfontosabb, még mielőtt kinyilatkoztatnád, hogy nincs elég pénzed rá, nézd meg mennyi is az annyi, amit meg kellene engednek magadnak – lehet, hogy ki tudod hozni sokkal olcsóbban, mint gondolnád.

2. “Nincs rá időm”

Ne haragudj, hogy ezzel az elképesztően hatalmas közhellyel jövök, de az embernek tényleg arra van ideje, amire akarja. És ez nem azt jelenti, hogy az embernek mindenre van ideje, hanem azt, hogy amit igazán akar, arra van ideje. Ha nem akarsz ekkorát hazudni magadnak, merd kimondani: “Ez az álom nem olyan fontos nekem mint… (internetezni napi 1-2 órát/megnézni a kedvenc sorozatomat, stb.)” Ha az álmod hosszabb időre elmenni valahova, akkor az szintén megoldható egy kis kreativitással. Ebben a cikkben leírtam, hogyan tudod a legtöbbet kihozni a szabadságaidból.

3. “Majd egyszer”

A DE és a CSAK mellett a legnagyobb álomgyilkos a MAJD. Az évben 365 nap van, de egyiket sem hívják “majdnak”. Legyenek határidők. Még ha meg is csúszol vele, akkor is jobban jársz, mint ha azt hazudnád magadnak, hogy egyszer majd valami csoda történik (persze erre is volt már példa!).

4. “Már túl késő”

Már megint ez az idő dolog! Azt gondolod, hogy öreg vagy bármihez is? Akkor valószínűleg igazad is lehet. Viszont akkor is igazad van, ha azt mondod, “Tudod mit, nem vagyok hozzá túl öreg!”. Találkoztam már 72 éves utazóval (többel is!), aki egyedül járta a világot. Sokan ebben a korban kezdenek el új nyelvet tanulni, vagy belekezdenek egy új sportba.

5. “Nem vagyok rá képes”

Nagyon könnyű másokat szupererővel felruházni, és elkönyvelni, hogy bizonyos dolgokra mi születésünktől fogva, eredendően nem vagyunk képesek. Ne csak csodáld azokat az embereket, akiknek sikerült, hanem tanulj tőlük! Ahelyett, hogy belerúgnál magadba azzal, hogy azt mondod, nem vagy elég egy feladathoz, vedd magad körbe olyan emberekkel, akik inspirálnak! Képzeld el, te is sokkal-sokkal többre vagy képes, mint azt gondolnád. Ha sosem próbálod meg, sosem fogod megtudni, hol vannak a határaid. És ha egyszer mégis megpróbálod átlépni ezeket a határokat, rájössz, hogy nem is léteznek.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon