Moszkva, szerelem

Hatalmas, bejárhatatlan, napsütötte, meleg eső áztatta, kolosszális, forró és nagyon vodkás – ilyen volt az én Moszkvám. És lenyűgözött.

Az én utazási tippem egyszerű és nagyszerű, és talán ellenkezik az ősi backpacker mondással, amennyiben ez az: “Egyedül menjél, drága barátom, mert úgy az igazi!” 
Márpedig én úgy szeretek menni, ha van ott valaki, aki tárt karokkal fogad és alig várja, hogy megmutathassa nekem az ő városát, a kedvencét, a mindenét. 
Úgyhogy a fiúmmal szálltam repülőre, aki bizony félig moszkvai, és 2 éves kora óta minden évben el is látogatott az ő hatalmas városába, és pontosan tudta, hova kell elvinnie. 

Nem vagyok az a típus, aki az utazásának minden lépését, a megnézett látványosságokat és élményeket a fejébe vési, egy egész csomagot, az engem ért hatások mindegyikét hozom haza magammal, és jó sok fotót. Azért adok néhány tippet, szeretetből, aztán az említett moszkvai lávör, Sándor pedig ad még többet.

Íme, néhány minitipp:

1.Metrózzatok!

A metrómegállók csodaszépek, és szörnyű a forgalom az utakon. A föld alatt fogjátok szépen egymás kezét vagy a táskátokat jó erősen, nehogy elsodródjatok az árral. Álljatok a mozgólépcsőn a jobb oldalra, mert ott nem úgy van ám, mint itt, hanem a hangosbemondón fognak majd helyreigazítani, amit meg nem értetek majd, és akkor nagy lesz a riadalom. A forgalmasabb napokon több mint 9 millióan utaznak a metróval, annak 12 vonalán, érintve a 190 metrómegálló valamelyikét, úgyhogy el is kel a fegyelem.

14

2. Csak akkor béreljetek autót, ha nem vagytok szívbajosok!

Egy sávváltás akár egy hétbe is telhet, ha nem veszitek fel a lüktetést és nem vagytok végtelenül pofátlanok.

3. Barátkozzatok meg a cirill betűkkel!

Kelleni fog!

4. Ne menjetek túl hidegben és ne menjetek július-augusztusban sem!

Nem fog jól mutatni az izzadságfolt a turisztképeken.

5. Nézzetek körül!

Hogyha megnéztétek a Vörös teret, a Kremlt – belül is! – a Tretyakov Galériát, sétáltatok a 49 híd közül a kedvenceteken, hajóztatok a Moszkva folyón és libegőztetek, menjetek el az én kedvenc helyemre, a Gorkij Parkba!
Itt egy dolog lesz egyértelmű barátaim: a moszkvaiak jól érzik magukat. Görkoriznak, csónakáznak, esznek-isznak, táncolnak a folyóparton a lemenő napfényben, szuper cuccokban flangálnak, és csak úgy pörögnek a szoknyák a bringákon, és a bárki által használható pompás függőágyakban.

6. Egyetek pelmenyit!

A ravioli-szerű, hússal töltött tésztagombócok – sok tejföllel és kaporral – mellé igyatok vodkát, sokat, de ne annyit, amennyit én ittam… Cseles az ottani vodka, mert tiszta, mint a víz és egy pontig nem érzel semmit, aztán pedig tényleg nem érzel semmit.

2

IMG_0510

7. Vásároljatok!

Moszkva drága, de mint minden nagyvárosban, itt is megtalálja az ember a pénztárcájának megfelelő boltokat, akár ruháról, akár könyvekről, érdekességekről vagy élelmiszerről van szó.
Persze a boltok csodásak, minden világmárka, minden pazar kincs megtalálható, tényleg csak a képzelet és a lelkiismeretes spórolás függvénye. Én sajnos hiba sírtam napokig egy, vagyis A szandálért, sajnos nem kaphattam meg, annak ellenére, hogy megígértem, a rajta lógó selyemsállal akár felmosni is tudok, és fogok!

Akkor átadom a szót kedves és barátságos pártneremnek, Sándornak:

12

Több dolog van, amit szerintem érdemes még mindenképp belevenni a programba:

8. Ilyen például a Lenin Mauzóleum. Aki nem retten meg attól, hogy egy hűtőbe sétáljon, ahol a XX. század egyik legnevezetesebb vezére durmol, az ne hagyja ki! Vigyázat, csak bizonyos napokon van nyitva (emlékeim szerint hétfő-szerda-péntek) és mindent le kell adni a belépésnél (leginkább a fényképezőgépeket) egy megőrzőbe! Ez nem egyezkedés tárgya, kötelező.

9. Ami számomra igen kedves hely és ajánlom, az a Tsaritsyno. Ez egy a XVII. században megkezdett palotaegyüttes, amelyet végül 2007-ben fejeztek be – Katalin hercegnő képtelen volt a hóbortjaival bírni -, és 2009 óta látogatható. Gyönyörű park a cári időket idéző idillel, zenélő szökőkúttal, tavakkal, miegyébbel, mint pl. ingyen Wi-Fi. (Több parkban is van ingyen WiFi, ahogy a Gorkij Parkban is, és a Sokolnikiben is.)

7

10. A múzeumoknak se szeri se száma. Fontos és hatalmas, világháborús és hidegháborús múzeumok is vannak itt, de nyíltak új, fiatalos múzeumok is, mint a szovjet játékgép múzeum, ahol lehet játszani is, vagy a Mester, Bulgakov saját házában kialakított múzeum, ami annyira autentikus, hogy konkrétan a Mester és Margarita helyszíne is ez a ház. Itt írhatunk levelet a Mesternek, ezeket a leveleket augusztusban, az irodalom napján felengedik egy mini hőlégballonnal a levegőbe. Állítólag több kívánság is teljesült már.

11. Ha már a libegőzésről is szó esett, akkor a libegőzés (felfelé) után érdemes kicsit sétálgatni, mert itt, a  Lomonoszov egyetem előtti tér végében általában van egy kis lomi vásár.

Ágnes a selyempántos szandál mellett még itt kapott minimális vásárlási rohamot, amikor meglátott egy Botero stílusú bronzszobrot. Telibronz volt, ettől nehéz és drága  úgyhogy ez is kimaradt, (sosebocsátommeg! – Ágnes megjegyz.) de tényleg igazi kincseket találni ott.

12. Ami még fontos szerintem, az a falatozás. Az orosz konyha nagyon jó és változatos, érdemes barátkozni vele. Leginkább halat kell ott enni, az állítólag kiváló (én nem tudhatom, mert nem eszek, csak tonhalat, meg rákot).

Az éttermek nem feltétlenül drágák, de olcsónak sem nevezném őket. A tripadvisor ebben nagyon jó segítség. A streetfood általában jó és megbízható, leginkább a chebureki, ami olcsó és igen laktató is. A többit ott kell kitapasztalni, megélni.

Szóval, tavasszal hátizsákokat fel és irány Moszkva!

Nagyon köszönöm Ágnesnek és Sándornak ezt a bejegyzést, nemcsak a tippek jók, de fel-fel nevettem a zseniális stíluson! Ha neked is kedved támadt írni egy élménybeszámolót, jelentkezz a Facebookomon: www.facebook.com/backpacker.hu

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon