10 utazó fajta, akivel találkoztam

Nyilván hülyeség kategorizálni, de vicces is. Utazó és utazó között is hatalmas különbségek vannak. Ezeket gyűjtöttem össze. Senki ne vegye komolyan, a legtöbb név az én agyam szüleménye.
    1.    A Digitális Nomádok
A Digitális Nomádok olyan utazók, akik menet közben “irodai munkát” végeznek Sokan használják rájuk a Living the Dream kifejezést, ami azt jelenti, hogy nagyon sokan szeretnék ezt az életet élni. Általában programozók, designerek, social media managerek vagy webfejlesztők. Én például ebbe a fajba tartozom.

    2.    A Lifestyle Utazók
A lifestye, vagyis életvitel szerű utazók azok, akik már összegyűjtöttek annyi pénzt, hogy vegyenek egy egy irányú jegyet valahova. Általában már előre összegyűjtöttek egy csomó pénzt, sok évnyi munkával, és a javak eladásával. Sokan beállnak idénymunkásnak, bárokban, hostelekben vagy farmokon dolgoznak pár hétig, hónapig, majd tovább állnak, amerre a szívük viszi őket. Róluk is lesz szó az előadáson.

    3.    A Flashpackerek
Nem mindenki áll készen arra, hogy felmondjon a munkahelyén. Sokan két-három hétre is elmennek backpackelni, ők a Flashpackerek. Nem foglalnak előre szállást, nem szerveznek le mindent előre, csak úgy, mint amikor az ember igazán backpack-el. Persze velejárója, hogy az idő ketyeg a fejünk felett ilyenkor, és valahogy vissza kell érni pár hét múltán a kiinduló városba, hogy elkapjuk a gépet. Emiatt egy kis tervezés szükséges. Nekem India és Indonézia két éve Flashpacking utak voltak.

    4.    A Nomádok
A nomádok azok, akik a legolcsóbban tudják kihozni a  költségeket. Stoppolnak és sátraznak. Nem járnak éttermekbe, de nem is nagyon vágynak rá. Lételemük az, hogy a szabadban lehessenek. Nem mindenkinek való, de a Nomádok ezt az életformát jobban szeretik, mint bezsúfolódni egy egy hostel hálótermébe. Kövessétek a wanderlust.hu-t, akik pont így utaznak.

    5.    A Turisták
Előre leszervezett úton vesznek részt, általában egy sokcsillagos szállodában szállnak meg. Még otthon, előre leszerveznek minden egyes napot, mikor, mit néznek meg és milyen szállásokon fognak megszállni. A Facebookon hamar megjelenik a virsli-láb szelfi, vagy az “épp megfogom Eiffel torony tetejét” fénykép. Ezek az utazók gyakran lista alapján mennek nyaralni, a kötelező látnivalókat egyesével pipálják ki erről a listáról.

 

    6.    A Felfedezők
A Felfedezők még távolról sem ismerik a Lonely Planetet. Ők azok, akik olyan helyekre is elmennek, ahova a helyiek sem mernek. Mikor pedig első fehér emberként besétálnak egy új faluba, halálra rémítik az ott lakókat. Őket ritkán látni Hostelekben, nem lehet velük gyakran találkozni, hiszen épp olyan helyeken vannak, amiről még nem is hallottál. Ha mennél ilyen felfedezőkkel, ajánlom a Mirador-t vagy a iKalandot. Ott igazi felfedezők visznek körbe, és garantáltan nem szokványos “package-holiday”-ben lesz részed.

    7.    A Party-utazók
“Nekem mindegy hol szállok meg, legyen olcsó, mert kell a pénz piára”. Volt rá példa, hogy végig buliztam egy hetet Buenos Airesben, de akkor még bírta a májam a strapát. Sok olyan szigeten, városban jártam, ami paradicsomi szépségű, de a sok hányás és verekedő angol-szász sajnos rondított a képen. Ezek az utazók a legnagyobb partikat keresik, a Full-Moon bulikat Thaiföldön, a szilvesztert Goán vagy a romkocsmákat Budapesten. A többi nem igazán számít. Erről itt írtam.

    8.    A vitorlázók
Nemrég volt szerencsém egy vitorlásban aludni, és kipróbálni milyen az, amikor a szél és a habok között, a természetet meglovagolva száguld az ember. Megértem, hogy sokan szerelmesek lesznek ebbe az adrenalin bombába. Egyre több emberrel találkozom, akinek az az álma, hogy körbe vitorlázza a földet. Többen, ezt egyedül teszik, amikor nem csak a természettel kell megküzdeni, hanem a magánnyal is. Biztos vagyok benne, hogy többet tanul az ember magáról mint egy asramban tenné Indiában napi 10 óra meditálás mellett. Ha érdekel ez az élet, nézd meg Laura, a 13 éves kislány filmjét, vagy olvass Áronról, aki  gyakorlatilag egy konzervdoboz nagyságú vitorlással szelte a habokat.

9.  A sport junkie-k
Szörfösök, Snowboardosok és a jógik, akik akkor érzik magukat jól, ha napi 3-4 órát élhetnek a szenvedélyeiknek. Este időben fekvés, hogy másnap még napfelkelte előtt elkapják a jó hullámokat Ausztráliában, vagy üdvözölhessék a Napot Indiában. Ők csak és kizárólag azért utaznak egy helyre, hogy a legtöbbet kihozzák életformájukból. Vigyázat: általában az emberi faj legszebb példányai ők.

10.    A bringások
Nem egy olyan vakmerő emberrel találkoztam, akik körbe bringázzák a világot. Biztos ismeritek Zitát és Árpit, akik most jelentették meg a könyvüket, ezúton is gratulálok neki. Útiköltség alig van, és az biztos, hogy nem híznak el annyira, mint én az egyes útjaimon.

14-2011-english-summary
Zita és Árpi úton. Kép innen: http://360fokbringa.hu/en

 

Ha szeretnél Te is digitális nomád lenni, katt ide. Ha viszont az érdekel, hogyan válhatsz helyfüggetlenné, akkor katt ide.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon