Utazáshoz: Készpénz vagy bankkártya?

Az egyik legnépszerűbb kérdés a blogon, hogy hogyan lehet rendezni a pénzügyeket. Készpénzt vagy bankkártyát viszek? Most, hogy ennyire aktuális nálam is ez a kérdés, írtam róla egy gyors posztot.

Nem mondom, hogy egyszerű kérdés, mert gyakorlatilag olyan vilgában élünk, hogy azért is kell fizetned, hogy van pénzed. Amikor erre a kérdésre keressük a választ, két dologra kell odafigyelni: a biztonságra és az árak. A pénz nagyon sok esetben garantálja a biztonságodat. Ebből tudsz szállást szerezni magadnak, ételt, taxit, ha rossz környékre tévedtél,  és legrosszabb esetben ez a fizetőeszköz az életedért, ha megtámadnak.

Tehát nem csak arra figyelünk, hogy mindent a legolcsóbban sikerüljön kihozni!

Valuta

Pénzváltásra gyakorlatilag mindig szükség van, amikor utazunk, mert tudtommal kevés helyen fogadják el a forintot fizetőeszköz gyanánt. Amikor rövid időre megyünk, akkor egyszerű a dolog, mert nem kell több százezer forint értékű valutát vásárolni, kivéve, ha nagyon erősre tervezed a hosszú-hétvégét.

Ha több hónapos útra megyek, akkor mindig váltok előtte vagy dollárt vagy Eurót. Általában inkább dollárt. Nagyon meglepett, hogy sok országban, mint pl Ecuadorban vagy Kambodzsában az USA Dollár a hivatalos fizetőeszköz. A másik ok, amiért van nálam mindig a zöldhasúból, az az, hogy azt -a forinttal ellentétben – mindenhol váltják.

Tipp: Rejts el ide-oda egy kis dollárt a táskádban. Így ha elveszíted a kártyáidat, még lesz valamennyi pénz nálad.

A valuta tehát azért kell, hogy legyen nálad készpénz, minden esetben. Enélkül ne indulj el sehova.

A bankktártya

Nyilván, bankkártya nélkül nem utazunk sehova. Amikor kártyát választunk fontos tudni, hogy mennyit számol fel külföldi készpénzfelvételért. Van egy két olyan zseniális bank, akik nem számolnak fel semmit, de ha jól tudom, Magyarországon jelenleg nincs ilyen.

Nagyon sok extra költséggel jár egy bankkártya, ezeket kell még mérlegeled, a kártyahasználat mellett:

  • Kártya éved díja
  • SMS küldés
  • Számlavezetési díj
  • Átutalási díj
  • És, hogy van-e díja annak, ha kártyával fizetsz.

Végül pedig, még az is bonyolítja az egyenletet, hogy a legtöbb kártyához jár utasbiztosítás. Nézd meg, hogy milyen biztosítást kínálnak Igen, az apró betűt is, sokat lehet nyerni ezen.

Én három kártyával utazom. Gyakorlatilag minden fajtából van egy: Master, Visa és AMEX. 

A költős kártya: Ezt pénzfelvételre használom. Mindig épp annyi van rajta, amit egy hónapban elköltök. Kétszer veszek fel nagyobb összeget, ami meg is határozza a két heti költési limitemet. Így nem kell minden nap számolgatni, elég megközelítőleg tartani magam a büdzsémhez. Havonta utalok erre a kártyára. Ha tudsz Dollár vagy Euro számlát nyitni, akkor megérheti. Oda pedig a Transferwise alkalmazással tudsz nagyon olcsón utalni. 

Az alap kártya: Ez arra az esetre van, ha a másik nem működne. Ehhez egy külön számla is tartozik, és innen utalok el a költős kártyámra. Szintén erről fizetek online, olyan dolgokat, ami nincs benne a két-heti keretemben, tehát nem szállás, ellátás, hanem mondjuk egy komolyabb túra valahova. 

Hitel-kártya: Vészhelyzet esetére, illetve repjegy vásárláshoz használom. Nagyobb összegeknél ez a kártya ugyanis ad valamennyi visszatérítést.

Összefoglalva: Arra a kérdésre, hogy mit vigyél magaddal, valutát vagy bankkártyát, egyértelmű a válasz: mind a kettőt!

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon