Öt kérdés, amit meg kell kérdezned magadtól (4.)

“Te, Bori! Nem félsz, amikor egyedül utazol? Nem veszélyesek ezek a helyek, ahova mész?”

Jöjjön az “5 kérdés amit meg kell kérdezned magadtól” sorozat következő része:

Dehogynem! Persze, hogy veszélyesek és félelmetesek is egy nyugati ember számára. Indiában vagy Bolíviában máshogy mérik az életet, és ez számunkra felfoghatatlan. Azt hiszem egy átlagembernél én többet gondolok a halálra. Talán pont azért, mert nem félek tőle. Számomra ez nem tabu. Na, még mielőtt prevenciós indokkal orvoshoz küldenétek, nem vágyom azt, hanem szimplán elfogadom, hogy lesz egyszer, és nem tudom mikor. Lehet, hogy 100 évesen (ez lenne a cél), de az is lehet, hogy már ma történik valami.

Mi van, ha?

Vegyük ezt az utolsó esetet. Mi van akkor, ha ma történik valami baj, és ennyi volt. Ez az X éved volt itt a Földön. Se több, se kevesebb. Boldog lennél vele, vagy még kapaszkodnál olyan dolgokba, amikre azt hitted lesz még időd? Kinek mondanád el, hogy szereted? Kitől kérnél bocsánatot? Esetleg kinek mondanád meg, hogy megbocsátasz nekik? Azzal foglalkoztál, amivel szeretnél? Elérted a célokat? Letettél valamit az asztalra? Nyugodtan tudnál elmenni?

Én olyan két-három hetente tartok önvizsgálatot, és tisztázom ezeket a kérdéseket magamban. Eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne, ha csak egy órám lenne. Mi lenne az, amit megbánnék, ha nem tettem volna meg. Vannak olyan dolgok, amik időigényesek, mint például megszervezni egy Nagy Utazást. Azt nem lehet egy óra alatt elvégezni, de tudom, hogy minden nap teszek valamit, hogy ezt a célom elérjem, és az már talán elég. Ami viszont rém egyszerű, az a kapcsolatok helyrehozása. Bizony. És talán ezt halasztgatjuk a leginkább. Nem jut eszünkbe, hogy a legkönnyebb megoldás szembenézni ezekkel a problémákkal és annyit mondani, “Ne haragudj”, vagy “Megértelek”. Vagy még annyit sem, csak felhívni valakit, akiről tudod, hogy fontos vagy neki. Nem miatta! Miattad!

Érted már?

Amennyiben elgondolkodtatott ez a cikk, a sorozat többi részét itt találod:

Ha a pénz nem számítana, mivel foglalkoznál?

Ha a pénz nem számítana, hova utaznál?

Ha a tehetség nem számítana, mibe vágnál bele?

Ha egy órán belül meghalnál, nyugodtan mennél el?

 

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon