Olcsón utazni Új-Zélnadon?

Azt hiszem, egy kicsit nagyképű voltam. Azt gondoltam, szinte mindent tudok az utazásról. Aztán megérkeztem Új-Zélandra, és rájöttem, igaz a mondás: minél többet látsz, annál kevesebbet tudsz.

Új-Zéland, bár nyugati (déli?) ország, komoly csapásokat mért a komfortzónámra. Közel két hónapot egy sátorban éltem, stoppal közlekedtem, és folyamatosan előre kellett szerveznem mindent, s még így is sokszor találtam magam abban a helyzetben, hogy nem tudtam, hol fogok aludni aznap este.

Itt vagy van egy zsák pénzed, vagy tényleg le kell adnod az igényeidet. Én csak az utóbbit választhattam. Nem engedhetem meg magamnak, hogy minden nap fizessek szállásért, a három hónap alatt háromszor fizettem csak. A buszért sem tudtam fizetni, vagyis…nem akartam. Inkább kiálltam az út szélére, és stoppoltam.  Szóval összeszedtem, hogyan lehet mégis olcsón utazni itt.

Önkénteskedj

Ez a legjobb módja az ingyenélésnek. Három weboldalon találsz lehetőségeket: Helpx, Workaway és WWOOF. Itt a ház körül kell segíteni egy kicsit egy családnál, vagy egy farmon, vagy egy hostelben. Átlag napi 2,5 – 4 óra munkáért cserébe szállást, és sok esetben kaját is kapsz. Erről itt írtam.

IMG_0502

Stoppolj

Sokan hurrognak, ha azt mondom, hogy biztonságos itt stoppolni, de én azt tapasztalatom, ha valahol, hát itt tényleg lehet. Jó tanács: ne használj táblát. Ha olyan ember áll meg melletted, aki mellé nem szívesen szállnál be, kérdezd meg hova megy, majd akármit válaszol, mondd, hogy az nem lesz jó neked. Ha ő kérdez előbb, vagy tudja hova mész, nehezebb kibújni a fuvar alól. Persze, ha nem akarsz, semmi képpen se szállj be.

Táblával veszélyesebb stoppolni. De itt a Vombattal utaztunk, ő meg egy vadállat, mint tudjuk.
Táblával veszélyesebb stoppolni. De itt a Vombattal utaztunk, ő meg egy vadállat, mint tudjuk.

Vegyél egy campervan-t

A campervan egy átalakított kombi, amibe matracot és kemping konyhát szerelnek be. Ebben kényelmesen lehet aludni, és közlekedni is lehet vele. Nagyon sokat lehet így spórolni, bár az elején kell, hogy legyen 2000-3000 dollárod, alsóhangon. Viszont sok esetben el tudod adni a vételáron. Azt hiszem inkább párok tudják ezt a legjobban kihasznállni.

DSC_0437

Kapcsolati tőke

Mielőtt idejöttem, sokan ajánlották az ismerőseiket. Azt vettem észre, végül mindenkinek van egy ismersőse, akinek van egy ismerőse Új-Zélandon. Azt gondoltam, erre nem lesz szükség: szerzek majd én magamnak barátokat. De végül kiderült: itt igenis jól jön, ha vannak emberek, akikre számíthatsz, esetleg befogadnak egy-két napra. Ez úton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, külön kiemelve Finczáékat, akiknek a nappaliát rendszeresen szálláshelynek használtam, és mindig isteni finom ételekkel fogadtak. Arról nem beszélve, hogy reggel 5kor keltek, hogy kivigyenek a reptérre a legutóbb. Mély tisztelet és hála Reni és Finyó! ( Amúgy őket a bakcpacker.hu-nak köszönhetem. Itt olvastak róla, hogy a közelben vagyok)

IMG_1608

Transfercar

Ingyen kocsi? Igen-igen. Az autókölcsönzők így juttatják vissza a járműveket oda, ahol nagyobb szükség van rájuk. Általában nagyobb városokban tudod használni.

DSC_0298

Dolgozz

Ha benne vagy a szerencsés 100 emberben, aki kapott work and holiday vízumot, akkor tudsz munkát vállalni. Ez általában elég gagyi munka: gyümölcsszedés, papírtologatás…de a minimálbér 14 dollár. ( Egy kávé kb 4 dollár).

BBH hostel kedvezmény

Ha van egy kis pénzed, érdemes kiváltani a BBH kártyát, amivel olcsóbban tudsz megszállni a legtöbb hostelben. Ez kb. 3 dollár engedményt jelent.

Couchsurfing
Persze itt is nagyon megy a couchsurfing. Sok-sok rendes kiwi vár rád, hogy befogadjon, vigyázzon rád. Én akkor megyek couchsurfingre, ha 3-4 napnál nem maradok többet egy helyen. Utána már inkább önkénteskedni illik.

Sátrazás
Ha nem campervan, akkor sátor. Az utazás legalja stoppolással karöltve:) – zéró kiadás, ha találsz olyan kempinget, ahol ingyen meg tudsz szállni. Az ilyen helyeken wc van, de fürdő nincs. Csak a kijelölt helyeken tudsz sátrazni.

DSC_0431

Salvation Army
Ide az emberek beviszik, amire nincs már szükségük, és a Salvation Army olcsón, max 5 dollárért továbbadja. Itt jó sok érekes dolgot be lehet szerezni.

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon