Hogyan legyen stresszmentes a nyaralás?

Váháá, nem hátizsákos cikk. Tudomásomra jutott, hogy nem mind a 11.000 ember, aki backpacker.hu olvasó, tervez olyan utat, amikor mindent maga mögött hagy és hónapokon keresztül keresi a komfort-zóna határait. Nektek szeretnék segíteni ezzel a cikkel, ugyanis emlékszem, milyen volt az, amikor 10 napban szerettem volna kiélni minden vándorvágyam. Maradjunk annyiban, hogy nem minden esetben sült el jól a dolog.

Először azzal a megjegyzéssel kezdeném, ha mégis egy ilyen hosszabb útra készülnél, akkor azt javaslom, inkább koncentrálj arra az útra, és addig ne menj el nyaralni. Tudom, hogy brutálisan olcsó a repjegy, és lesz ingyen szállás, de mindenkiben ott van a “ha már itt vagyunk…” habitus, és sokkal többet fogsz költeni, mintha otthon maradnál. Így költöttem én is 50.000 Ft-ot Németországban öt nap alatt, utazással és ingyen szállással a Nagy Utam előtt. Ez térített észhez. Szóval a rossz hír, hogy most nem kellene utaznod, de a jó hír, hogy azt a pénzt, amit most nem költesz el, saját magadnak adod, és akár több hétig szállsz majd meg belőle valahol.

Ha viszont nem szeretnél – jobban mondva most nem tudsz – ilyen nagy útba belevágni, akkor erős a gyanúm, hogy a most következő pár napot már hosszú-hosszú idő óta dédelgeted, tervezgeted, és alig várod már, hogy indulj! Ezzel persze nincsen semmi baj akkor, ha tudod, hogyan kell elengedni a terveket.

Olyan, hogy “kötelező látnivaló”, nem létezik

A baj akkor keződik, amikor előre eldöntöd, hogyan fogod magad jól érezni pár nap múlva. Nem adsz annak lehetőséget, hogy megtörténjen veled a nyaralás, hanem minden apró részletet bebiztosítasz magadnak.
Ennek a tipikus esete annak a számomra már felfogahatlan szóösszetételnek a használata, hogy “Kötelező Látnivalók”. Ilyen nincs. Nem mondja meg neked sem egy útikönyv, sem pedig egy internes portál, hogy mit kell csinálnod kö-te-le-ző-en, amikor nyaralsz. Olyan van, hogy “Szeretném Látni-valók”, de érdemes ezt is rugalmasan kezelni. Nem kell minden egyes templomba bemenned, nem kell múzeumokban töltened az idődet, ami abszolút nem érdekel.

Nekem is volt bűntudatom akkor, ha nem néztem meg valamit, amit “muszáj” lett volna, de szerencsére ezt ma már el tudtam engedni. Sőt, ma már azt is megengedem magamnak, hogy nem bújok ki a szobámból, ha épp olyanom van. Semmi sem kötelző, csak te tudod, hogy aznap mire vágysz, és ettől fogod magad jól érezni, nem attól, hogy teljesítesz egy listát, amit még otthon írtál össze.

Az improvizálás az élet sava-borsa

A másik, ami nagyon meg tudja nehezíteni az ember életét, az az előre leszervezett szállás. Nem egyszer kerültem olyan helyzetbe, hogy valamiért nem tetszett a szálloda, ahol megszálltam, de mivel ki volt fizetve a hét, kibírtam. Nem rossz ötlet előre lefoglalni egy-két napot, hogy ne kelljen ezzel foglalkozni, amikor odaérsz, de ennél többet nem biztos. Kislánykoromban a szüleim összecsomagoltak tíz napi cuccot, beültünk a kocsiba és egész éjjel utaztunk, hogy másnap már a tengernél ébredjek a hátsó ülésen. Mérhetetlenül hálás vagyok nekik azért, hogy megtanították, improvizálni utazás közben a legizgalmasabb dolog.

Ha van lehetőséged erre, ajánlom, hogy te is így indulj neki!

Persze van olyan, aki attól érzi jól magát, hogy mindent megszervez előre és pipákat tesz a kis listájára, és előre tudja, hol fog aludni. Ebben az esetben is, mint ahogy fent írtam, nem kell olyan internetes portálokra hallgatni, mint az enyém. :) Ez a te utad, és neked kell tudnod, hogy mi az, ami téged boldoggá tesz. A lényeg, hogy ne érezd kényszernek.

Ne veszekedjetek útközben!

Nyaralni nem egyedül megy az ember. És még azok a párok is, akik már több éve együtt élnek, képesek nagyon összeveszni egy ilyen utazás alkalmával. A probléma az, hogy új helyzetek elé vannak állítva, és nem az otthon kialakított rutin szerint mennek a dolgok. A jelszó: én-idő. Azért, mert együtt indultatok el, nem azt jelenti, hogy még a parton is kézenfogva kell napozni. Vagyis nem mindig. Érdemes egy félórára olyan dolgokat csinálni, amit a másik nem szeretne, de te igen. Nyugodtan el lehet menni egyedül bevásárolni, vagy kiülni olvasni a partra. Ezek az “én-idők” oldják a stresszt, és sokkal könnyebben tudtok utána együtt döntést hozni.

Ha pedig vita van, észben kell tartani, hogy a legrosszabb, ami történhet, hogy veszekedtek. Kompromisszumot márpedig kell kötni, de ha mindenkinek az a célja, hogy ne legyen veszekedés, akkor nem is lesz. Együtt nevetve oldjátok majd meg a nehezebb szitukat is. Legyen az egy eltévedés vagy egy kocsiban alvás.

Immunrendszer kész?

Sokan megbetegedünk abban a pillanatban, hogy szabadságra megyünk. Ez nem az élet fricskája és nem is az immunrendszered vett ki szintén szabadságot, csak az, hogy kicsit ellazulsz, ezt hozza magával. Érdemes az út előtt kicsit felturbózni az immunrendszered. Ki milyen vitaminbombával erősít – vesd be a csodafegyvered! Nem csak télen kell erre odafigyelni.

Mindenkinek nagyon jó nyaralást kívánok, vagy izgalmas kalandokat! A kettő nem feltétlenül ugyanaz. ;)

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon