Hogy van pénzem ennyit utazni? – Így lehet neked is

Hogy van ennyi pénzem utazni? Nem, nem kapok anyukáméktól és a lottón sem nyertem. Egy szoftvercégnél dolgozom főállásban, marketingesként, és ahogy körbekérdezgettem a barátaimat, nagyjából átlagfizetésem van. Mondjuk akkor is utaztam, amikor havi 60 000 Ft-ot kerestem. Az, hogy van rá pénzem, annak köszönhető elsősorban, hogy számomra ez a legfontosabb, erre spórolok.

Régóta készülök arra, hogy ezt a posztot megírjam. Jöjjenek a kifogások helyett a megoldások: így lehet neked is pénzed utazni!

Utazni nem is olyan drága

Tudom, most gondolod azt, hogy kamuzom, de olvass azért tovább. Az utazási irodák elhitették velünk, hogy ki kell fizetni egy valag pénzt ahhoz, hogy jól érezd magad nyaraláskor. Kell az all-inclusive, sokcsillagos hotel, csúszdaparkkal és animátor show-val. Kell a jacuzzi, a kontinentális reggeli meg a víziaerobic négykor a nagymedencében. A fogyasztói társadalom hatására kényszernek érezzük, hogy a bazárban olyan dolgokat vegyünk szuvenírként, amire szerencsétlen hozzátartóknak semmi szüksége nincsen.

Jó hírem van: utazni máshogy is lehet. Lehet olcsón megszállni, ott enni, ahol a helyiek és a helyi közlekedést is igénybe lehet venni. De a stoppolásba is egyre kevesebben halnak bele.

Olcsó repjegyet innen szerezhetsz, csak egy kis rugalmasságra van szükség: www.skyscanner.com vagy www.holidaypirates.com.

Olcsó szállás:

  • Hostel: Tévedés, a hostel nem azt jelenti, hogy a 2 csillagosnál is vacakabb hotel. Elképesztően jók vannak. Persze itt többen alszunk egy szobában, de általában az emberek tisztelik a másikat, és lehet rendesen aludni. Itt néz körbe: www.hostelword.com
  • Couchsurfing: Valaki befogad. Ingyen. Nem, nem kell természetben sem fizetni. Bár gyanúsnak tűnhet az ötlet először, nem csak ingyenes, de hatalmas élmény is. Regisztrálj, ha még nem vagy tag!
  • House sitting: Bezony. Valaki elutazik valahova, te meg vigyázol a házára. Jó deal, mi? Általában kutyára/macskára/tyúkokra is kell vigyázni, de ahogy én körbenéztem, elég jó kis kecókat ki lehet fogni.
  • Önkéntesség: Nagy divatja van a WWOOF-ingnak. Egy farmon dolgozol, cserébe szállást és ellátást kapsz. Egyszer biztos kipróbálom. A rövid távú önkéntességért a legtöbb esetben fizetni kell. Igen – te fizetsz.

Spórolni tudni kell

Én egy kicsit furcsán csináltam eddig. Amikor lett elég pénzem, vettem egy repjegyet és utána elkezdtem összeszedni a költőpénzt. Így azért volt motiváció. Most stratégiát váltottam, mert a követkző utamhoz kicsit több pénz kell. De erről majd később. Nincs spoiler! ;)

Szóval most félreteszek. Íme néhány taktika, ami segíthet:

1. Fizetéskor mindig az legyen az első, hogy egy bizonyos összeget félreteszel a megtakarítási számládra! Nem a hó végén kell félre tenni a maradékot, mert gyakran addigra nem marad.

2.  Írd fel, hogy mire költesz! Hamar ki fog derülni, hogy hol tudsz még egy kicsit spórolni.

3. Mielőtt megveszel valamit, kérdezd meg magadtól: “Fontos ez annyira, mint az út, ahova el akarok menni?” Ez nálam – általában ruháknál – működik. :)

4. Rendelj előre ebédet vagy főzz otthon! Ha nem éhesen választasz kaját, akkor sokkal könnyebben oda tudsz figyelni arra, hogy mennyit költesz.

 5. Egy csomó olyan program van, amiért nem kell fizetni. Ingyenes múzeumok, szánkózás, kirándulás, fotózás…

6. Műveld magad pénzügyileg! Olvass erről könyveket, bejegyzéseket. Sajnos az iskola ezt sem tanítja meg nekünk. Nagyon ajánlom a Gazdag Papa, szegény papa című könyvet.

7. Soha ne vegyél fel hitelt utazásra!

8. Az aprót minden este ürítsd ki a zsebeidből egy perselybe! A hónap végére kijön belőle egy bevásárlás.

10. Vegyél egy bringát! Már az élmény miatt is megéri, de se BKV bérlet, se benzin nem kell hozzá.

Egy kis kreativitás

Bevallom, én sok végén égetem a gyertyát. Mindig figyelem a lehetőségeket, hogy miből tudok pénzt keresni. Ez elég nagy pörgés, de ez engem nem annyira zavar.

Itt van néhány tipp:

1. Taníts valamit, amihez értesz! Nyelvek, zene, matek. Valami biztos van…

2. Szeretsz szerelni? Sokan keresnek segítséget ahhoz, hogy kész legyen egy-két dolog az otthonukban.

3. Szeretsz takarítani? Én speciel nem, de ha te szereted, miért ne csinálnád pénzért?

4. Add el a cuccaidat, amik már nem kellenek!

Igazából számtalan lehetőség van, amiből tudsz egy kis extra pénzt keresni. Az egyenlet ennyi: gondold át, mihez értesz, és csinálj belőle pénzt! Ez túl egyszerűen hangzik? Lehet, hogy az is… :)

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon