Beoltattam magam, és azt is elmondom miért

Emlékszem, amikor egy barátnőzős vacsin tavaly nyáron felmerült a kérdés, hogy beoltatom-e magam, majd ha lesz vakcina. Én magán a kérdésen is meglepődtem, de azon meg még jobban, hogy sokan az asztaltársaságból azt mondták, hogy ők valószínűleg nem. Aztán azóta sok helyen látom, hogy mennyire rengeteg ember ellenzi az oltást. Pontosan tudom, hogy megint méhkasba nyúlok, de muszáj erről beszélnünk. Szóval, íme itt a következő, nem-utazós vélemény cikk a backpacker.hu-n.

Az alábbiakban az én hozzáállásomat olvashatjátok. Hogy miért döntöttem úgy, hogy amint lehet beadatom magamnak az oltást, és azt is, hogy miért kifejezetten Szputnyikkal szerettem volna. 

Szóval ezért: 

1. Nem tudok más megoldást, hogy vége legyen ennek a rémálomnak

Ahogy én látom, nincs más megoldás. A beszélgetésekből, kommentekből azt látom, arra a kérdésre, hogy vajon mi lenne a legjobb megoldás, ha nem az oltás, egy oltástagadó/ellenző azt fogja mondani, hogy az, hogyha az immunrendszerre bízzuk a dolgot. Háááát, nem akarlak kiábrándítani, de az oltás pont ezt csinálja. Csak úgy, mint a C és D vitaminod, az oltás is az immunrendszeredet készíti fel a vírussal való találkozásra. Ez olyan, mintha egy pilótát úgy akarnál felküldeni repülni, hogy előtte még nem gyakorolt szimulációban. Van esélye, de a gyakorlással azért elég jól felkészül, hogy csökkentse annak a lehetőségét, hogy nagy baj legyen.

Ráadásul ez egy meglehetősen arrogáns hozzáállás, hiszen tudjuk, hogy napi 200-300 ember hal bele ebbe a vírusba itthon. Mindez úgy, hogy jó pár hétig semmi nem volt nyitva. Amikor valaki arra hivatkozik, hogy hagyni kellene a természetet, hogy tegye a dolgát, legyen azzal is tisztában, hogy a nagyit küldte épp a halálba. Vagy a szomszédot. Vagy egy anyukát. 

Egy másik megoldás lehetne a teljes lockdown. Kiéheztetni a vírust, hogy ne kapjon tápanyagot. Úgy érzem ezt azért nem tudjuk meglépni, mert egyszerűen mentálisan nem bírná elviselni az ország. Jah, meg gazdaságilag sem.

2. A “más majd beoltatja magát, én meg élvezem a nyájimmunitást” hozzáállást teljesen etikátlannak tartom

Pedig sokan így gondolkodnak. Tulajdonképpen mindenki, aki nem tud egy tervet felhozni az oltás helyett. Azt hiszem könnyebben el tudom fogadni, amikor valaki azt mondja nekem, hogy: nem oltatok, mert szerintem az a megoldás, hogy… De amikor valaki csak annyit mond, hogy nem oltat, mert félti saját magát, az nem konstruktív és nagyon individuális gondolkodás. Akár szeretjük, akár nem, egy társadalomban, egy közösségben élünk. Amit te teszel, rám is hatással van, és amit én, az meg rád. Még úgy is, hogy nem ismerjük egymást. Ha te nem oltod be magad, akkor én is szívok, ráadásul úgy fogom érezni, hogy kihasználsz. 

3. A gazdaság nem bírja tovább pár hónapnál

Tulajdonképpen ezért nem lehet kiéheztetésre játszani. Így sem tudom, hogyan jutunk majd tovább ezen. Rengeteg munkanélküli, bebukott vállalkozás. Muszáj gyorsan nyitni. Ahhoz pedig nem tudjuk megvárni, hogy a Covid magától elmúljon.

4. Az egészségügy sem

Bár független sajtó nem mehet be kórházba, mert ott ugye gyógyítani kell, nem filmezni, (facepalm), a számokból lehetett látni, hogy nagy a baj. Amikor megáll a kórházban lévők száma, de nő a halottaké, azt jelenti, hogy az egészségügy elérte a kapacitását. És akkor nem csak a covidba lehet belehalni, hanem az összes olyan betegségbe, ami kórházi ellátást igényel.

5. Ez a vírus nem az a vírus, ami egy éve volt

Ez az egyik legnagyobb baj, amit látok: az emberek hozzáállása nem evolválódott a mutációval. Vagyis, még mindig azt hiszik sokan, hogy rájuk nem veszélyes, mert nincs alapbetegségük, vagy mert fiatalok. Ez a vírus már nem ugyanaz a vírus. Egyszerűen nem tudod kiszámítani, hogy rád milyen hatással lesz. Igen, azt sem tudjuk, hogy az oltásnak milyen mellékhatásai lesznek pár év múlva, de azt sem, hogy a covidnak. Csak az egyik legalább attól megvéd, hogy most ne halj bele, vagy kerülj kórházba. Nekem is volt kórházban egy makkegészséges 29 éves barátom. Egy barátnőm pedig öt hét alatt tudott meggyógyulni, de azt sem teljesen. A mai napig gyenge. Mind fiatalok.

6. Nem gondolom, hogy átestem rajta és védett vagyok, csak azért mert sok emberrel mozogtam

Több ilyen beszélgetésben is részt vettem, ahol azt mondja valaki, hogy ő már biztos átesett rajta. Amikor megkérdezem a részleteket, azt válaszolja: “jaaa, hát nem tudom, de biztos. Sok emberrel találkozom”. Amikor egyszer hallod, oké, de hogy ezt több ember mondta nekem, elképesztő. Addig, amíg nem tudod biztosan, hogy védett vagy (antigén teszt), ne viselkedj úgy, kérlek.

7. Nem lesz kötelező, de az oltottak előnyökhöz fognak jutni

Érdekes kérdés, hogy lehet-e felnőtteknek elrendelni a kötelező oltást. Mindenféle emberjogi dilemmákat vet fel. Szerintem ebben a tekintetben a víruskérdés és az egészségügy rengeteget fog változni. Főleg azért, mert az egyén döntése itt a társadalom túlélését is fenyegeti. Meglehetősen érdekes kérdés. De mindegy is. Szerintem nem az lesz az első, hogy kötelezővé teszik az oltást, hanem hogy keményen meg fogják nehezíteni az életét azoknak, akik nem lettek beoltva. Nem csak utazni lesz majdnem lehetetlen oltás nélkül, de elmenni egy koncertre, vagy beülni egy étterembe. Olyan lesz, mint a bankszámla. Nem kötelező, de nagyon nehéz az élet nélküle.

8. A többi vakcina is jó lehet

Oké, megértem, hogy sok a kétely. Mégpedig azért, mert a fejünk felett zajlik egy elképzelhetetlen háború: ahol az orvostudomány a politika fegyvere. Nem véletlen, hogy pont a legnagyobb hatalmak rukkoltak elő vakcinkákkal: USA, Oroszok, Kína és végül a szerencsétlen UK, aki majdnem Európa, de már ugye nincs mögötte az EU védőhálója. Ha így nézzük, nem is az a furcsa, hogy az Astráról jönnek negatív hírek, hanem az, hogy a többiről nem. Én azért reméltem, hogy a Szputnyikot kapom, mert szintén 90%-os a védettség, amit ad, de csak 3 hetet kell várni a két adag között. A többi információt nem vettem számításba, mert nem tudom, hogy mi valójában az igazság, és elfogadom, hogy manipulálható vagyok. Ez a kettő volt a legfontosabb számomra.

9. Elég biztos vagyok benne, hogy be fognak engedni az EU-ba (is)

Egyrészt, a vakcina kártyámon nem lesz rajta az, hogy milyen vakcinával oltottak, másrészt pedig, az EU egyelőre politikai okokból nem nézi meg ezeket a vakcinákat, és ijeszteget mindenkit. A szputnyikot 55 országban használják jelenleg, ami azt jelentené, hogy ezekből az országokból nem fogadnának turistákat, egy olyan időszakban, amikor a turizmus sérült a legjobban. Ráadásul mindez az anti-diszkrimináció hazájában…

10. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg dolognak nem tudjuk a hosszútávú hatását

Eddig mindenki a covid végét várta, minél gyorsabban. Most pedig, hogy itt a megoldás, túl gyors volt a fejlesztés? De jó! :)

Téves gondolat azt hinni, hogy innentől kezdve csak összecsapott munka lehetett a fejlesztés… Ha valamire elkezdik önteni a pénzt talicskával, az valóban gyorsabban fog haladni. Korlátlan mennyiségű pénz állt rendelkezésre a kutatáshoz, főleg a nagyhatalmaknál, mert tudták, hogy ezen nem csak emberéletek múlnak, de a legszentebb dolog: a politikai hatalmuk. Tehát amit lehetett, azt optimalizáltak: több ember, laboratórium, gyorsabb technológia stb. Tévedés: nem ez az egy év volt túl gyors, hanem eddig voltunk túl lassúak, ahhoz képest, ha minden erőforrás elérhető lett volna a kutatók számára. 

De igenám, egy dolgot még a pénz sem tud siettetni: az időt. Tehát a legnagyobb aggodalom az, hogy mi van akkor, ha évek múlva kiderül, hogy ez a technológia vagy vakcina valami előre nem látott dolog miatt veszélyes volt, és mi beoltottunk rengeteg embert. 

Tudod minek nem látjuk még a későbbi hatását? Mindennek, amit az elmúlt években találtak fel, mi meg használjuk. Igaz ez a mobiltelefonra, a TV-re és annak nézésre, a crossfitre, a bankkártya chipre, az internetre, és tudod még mire? A Covidra is. (Bár ezt nem mi találtuk fel, egyes hiedelmekkel ellentétben.) 

Nem tudhatod, hogy milyen hatása lesz rád se most, se 10 év múlva. A vakcina és a vírus közötti hosszú távú mellékhatás-rizikóban az a különbség, hogy a vakcinát mi találtuk fel, millió ember ellenőrizte, nehogy baj legyen belőle.

11. Hiszek a tudományban

És akkor itt jön a következő pont, ami szerintem fontos. Az a baj ezzel az internettel, hogy bárki bármit mondhat. Látod, én is foghatom magam, és kitehetek egy olyan cikket, amiben azt mondok, amit akarok. Bármit. Neked meg el kell döntened, hogy mit hiszel. Ezért jobb azokra hallgatni, akiknek a virológia és az orvostudomány a munkájuk. Ott pedig nem a kivételre, hanem a többségre. Ennyi.
Nehezen tudom elképzelni azt, hogy ha egy oltás ekkora figyelmet kap, akkor a készítők nem tennének meg mindent, hogy ne hibázzanak. Ezernyi vizsgálaton, kézen ment már át. Minden ország külön bevizsgálja őket, nem csak a magyar kormány.

12. A szükséges rossz

És végül pedig, egy záró gondolat. Senki nem azért adat be magának vakcinát, mert ez a hobbija. És igazából a legtöbb embernek nem a saját egészsége a döntő az oltakozásban, hanem hogy végre megszabaduljunk ettől a rémálomtól. A szputnyik után én 2 napot feküdtem 38.5 fokos lázzal. Szar volt. De tudom, hogy ez a szükséges rossz ahhoz, hogy visszanyerjem a szabadságom. 

Ma végre felálltam, odaültem a géphez, és leszerveztem egy közös utazást a 65 éves édesanyámmal Lisszabonba, mert az a kedvenc városa, de még sosem járt ott. 

És most épp itt az ideje.

 

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon