10 tipp kezdő backpackereknek

Írtam egy posztot a Világjáró blogra, ami pár embernél kiverte a biztosítékot. A cikk a kedvenc helyeimet mutatta be, “Ide utazz idén!” felkiáltással.

Természetesen nem gondoltam, hogy mindenkinek egyből körbe kell utaznia a földet még 2014-ben – ez csak egy válogatás volt, inspiráció. Szegény Világjáró blog szerkesztője pedig kapta a cifrábbnál cifrább kommenteket, hogy hogyan képzeli, hogy valakinek ennyi pénze van utazni. Nagyon elszomorodtam ezeken a kommenteken, mert ezek az emberek valóban sosem utaznak majd messzebb a Balatonnál. És az ok egyszerű: eldöntötték, hogy nem fognak.

Ellenben sokan vagytok olyanok, akiken már csak egy picit kell mozdítani, és már ülnek is a repülőn az ismeretlen felé. Nektek írom a következő tippeket:

1. Álmodj nagyot!

Kezdjük az alapoknál: ha a pénz nem számítana, hova utaznál? Argentínába? Hawaii-ra? Akkor oda is fogsz utazni és kész! Nincs apelláta, ez a te életed, a te álmod, és csak rajtad múlik, hogy megvalósítod-e vagy sem. Ahhoz, hogy ez sikerüljön is, el kell döntened, hogy elutazol oda. Tegyél ki képeket a faladra, olvasgass az adott országról és örülj előre, hogy milyen jó lesz!

2. Ne félj!

A félelem tönkrevághatja a terveidet. Az egyik legnagyobb ellenséged. Ennek az érzésnek a nagy részét az ismeretlen generálja, tehát természetes, hogy be vagy tojva, hogy olyan szituációba kerülsz, amiben még nem voltál. Közhelyriadó: az élet a komfort-zónádon kívül kezdődik.

3. Kezdd el ma!

Nincs majd, nincs holnap. Mi az, amit ma megtettél azért, hogy el tudj utazni? Kitűzted már a határidőket? Kiszámoltad már, hogy mennyibe fog kerülni az utad? Kivettél már szabit? Gyerünk-gyerünk, egy-kettő!

4. Ember tervez…

Fontos, hogy megtervezd az utad, de azért nem kell és nem is lehet mindent megszervezni. Amikor Dél-Amerikába mentem, fél éven át tervezgettem mindent. Mivel megyek át egyik helyről a másikra, hánykor indul a busz és honnan… aztán amint leszállt a gépem, az egész  terv kártyavárként omlott össze. Szerencsére. Így olyan helyekre jutottam el, amikről még nem is hallottam előtte.

5. Okmányok

Ennyit a spiritualitásról. Jöjjenek a praktikus dolgok! Az útlevelet mindig hagyd bent a hostelben, csinálj róla egy másolatot, és azt vidd magaddal! Komolyan azt gondolod, hogy könnyebben ellopják a szállásodról, mintha nálad lenne?

6. Nem fogsz mindent látni

Lehet, hogy nem lesz időd arra, hogy elmenj abba a kis faluba, ami olyan jól nézett ki a képeken, lehet hogy 5 helyett 3 várost sikerült 2 hét alatt megnézned, de hidd el, jobb az, ha nem azzal töltöd az idődet, hogy szervezed az utad! Főleg, ha nincs sok időd. Jobb ha ezt már most elengeded.

7. Tévedj el…

…mert az azt jelenti, hogy az orrodat nem a térképetekben tartottad végig, hanem néztél és láttál dolgokat. Ha eltévedsz még arra is lesz lehetőséged, hogy az igazi helyi – nem a turistáknak előadott életet megtaláld.

8. NY-U-G-I!

Nem szabad semmit sem túlstresszelni. Lekésted a vonatod? Elhagytad a bankkártyád? Nincs szállásod még este nyolckor? A legfontosabb, amit tenned kell az az, hogy lenyugszol. Igyál meg egy sört, és fogd rá a Karmára!

9. A cuccok

Fogd a cuccaidat, pakold be a hátizsákba! Most pedig vedd ki a felét, és már indulhatsz is. Majd meglátod, hogy nem kellett több ruha, mint amennyit hoztál.

10. Na meg a pénz…

Arról már írtam, hogyan lehet pénzed utazni. Mindig figyelj oda, hogy a pénzed több kártyán legyen és mindig dugj el ide-oda egy kis készpénzt! Véletlenül se tarts mindent a pénztárcádban.

Jó utat!

Még több kép az Instagramon

Kövess Instagramon